Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Οργή από Νικόλ Μαλλιωτάκη (Ρεπουμπλικάνα βουλευτής): «Ο Μπάιντεν «θυσίασε την Ελλάδα» για να ικανοποιήσει τον Ερντογάν»

 Τη θέση ότι μια ενδεχόμενη σύμβαση για τα F-16 με την Τουρκία θα πρέπει να περιλαμβάνει όρους που θα διασφαλίζουν ότι τα μαχητικά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η βουλευτής της Νέας Υόρκης με τους Ρεπουμπλικανούς Νικόλ Μαλλιωτάκη.

• • •

Η κ. Μαλλιωτάκη γνωστοποίησε τη δυσαρέσκεια της για την τοποθέτηση του σύμβουλου εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να προχωρήσει στη πώληση των F-16 σε συνεννόηση με το Κογκρέσο.

Υπό αυτό το πρίσμα, η βουλευτής έβαλε στο στόχαστρο την κυβέρνηση Μπάιντεν, αντιπαραβάλλοντας την υπεύθυνη στάση που τηρεί η Ελλάδα με την αντισυμμαχική συμπεριφορά που επιδεικνύει με συνέπεια η Τουρκία όλα τα τελευταία χρόνια.

Η δήλωση της Νικόλ Μαλλιωτάκη:

«Η Ελλάδα είναι ένας από τους παλαιότερους φίλους του έθνους μας και υπήρξε αξιόπιστος σύμμαχος


με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του να κάνει πολύ περισσότερα από πολλές άλλες χώρες του ΝΑΤΟ για να στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες στην Ουκρανία.

Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να «θυσιάσει» την Ελλάδα για να δώσει τη δυνατότητα σε μια χώρα που δεν ήθελε μέχρι πρόσφατα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ικανοποιεί μόνο τον Ερντογάν, ο οποίος είναι ο μόνος ηγέτης του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

 Επιπλέον, η Τουρκία έχει υπονομεύσει τις επιχειρήσεις μας κατά του “Ισλαμικού Κράτους” στη Συρία, έχει απειλήσει επανειλημμένα έναν άλλο νατοϊκό σύμμαχο (Ελλάδα) με παράνομες υπερπτήσεις και με ρητορική εισβολής και έχει μια μακρά ιστορία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εάν αυτή η πώληση όντως προχωρήσει, πρέπει να περιλαμβάνει όρους που θα διασφαλίζουν ότι ο εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον των συμμάχων μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

    @POTUS‘ decision to throw Greece under the bus to allow a country that has not wanted to join NATO until recently only satisfies Erdogan who is the only NATO leader that has not sanctioned Russia. (2/4)https://t.co/fnndTSn9d8

    — Office of Rep. Nicole Malliotakis (@RepMalliotakis) July 11, 2023

 

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και τον Τούρκο πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «μπαίνουν σε νέο στάδιο» ενώ ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχηθεί στον Τζο Μπάιντεν για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024.

Διάλογο γεμάτο νοήματα μπροστά στις κάμερες είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνάντηση των δύο του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι «καταλήξατε σε μία ιστορική συμφωνία χθες για την ένταξη της Σουηδίας» και ευχαρίστησε τον Ερντογάν για το θάρρος του: «Σας ευχαριστώ για τη διπλωματία και το θάρρος σας για αυτή την απόφαση. Σας ευχαριστώ για την ηγεσία σας, κύριε Πρόεδρο, η οποία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή σας στο ΝΑΤΟ και στους συμμάχους σας και ελπίζον να κάνετε ισχυρότερη τη Συμμαχία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ερντογάν, με τη συμβολή μεταφραστή χαρακτήρισε «αγαπημένο του φίλο» τον κ. Μπάιντεν, σε μία ακόμα κίνηση που φαίνεται να δείχνει αλλαγή της συνολικής στάσης του απέναντί στη Δύση. «Κύριε πρόεδρε, αγαπημένε φίλε μου, πρώτα από όλα θέλω να σας ευχαριστήσω για τα συγχαρητήρια που μου δώσατε μετά την επανεκλογή μου στο παρόν αξίωμα», σημείωσε αρχικά και πρόσθεσε:

«Στο πλαίσιο του στρατηγικού μας μηχανισμού, πιστεύω ότι έχει η ώρα για τους ηγέτες να βρεθούν μαζί για περαιτέρω διαβουλεύσεις. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση μαζί σας, στο πλαίσιο της νατοϊκής συνόδου, είναι το πρώτο βήμα μπροστά», τόνισε ο κ. Ερντογάν και κατέληξε: «Οι συναντήσεις μας πριν από τη σημερινή, ήταν σαν προπαρασκευαστικές, αλλά τώρα ξεκινάμε μία νέα διαδικασία».

Σημειώνεται ότι η συνάντηση ανάμεσα στου δύο ηγέτες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη γιατί θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τι μέλλει γενέσθαι με την αγορά των τουρκικών F-16 που η τουρκική πλευρά επιθυμεί διακαώς. Σημειώνεται ότι η συνάντηση των δύο ολοκληρώθηκε έπειτα από 1 ώρα και 15 λεπτά.

 

Ο Ερντογάν στο TRT Haber

«Είναι πλέον καιρός για διαβουλεύσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών» ανέφερε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στο Εκθεσιακό και Εκθεσιακό Κέντρο LITEXPO στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, σύμφωνα με την TRT Haber, ο Πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για το συγχαρητήριο μήνυμα που του απηύθυνε για την επανεκλογή του στην προεδρία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε: «Πιστεύω ότι στο πλαίσιο του στρατηγικού μηχανισμού είναι πλέον καιρός για διαβουλεύσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Θεωρώ αυτή τη σημερινή συνάντηση στο περιθώριο του ΝΑΤΟ ως το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι προηγούμενες συναντήσεις μας ήταν σχεδόν σαν προθέρμανση, αλλά τώρα ξεκινάμε μια νέα διαδικασία. Φυσικά, αυτή η νέα διαδικασία για μένα είναι μια πενταετής διαδικασία, και τώρα έχετε προεκλογικές προετοιμασίες. Σας εύχομαι καλή επιτυχία εκ των προτέρων σε αυτές τις προεκλογικές προετοιμασίες».

Ο δε Μπάιντεν απάντησε στις ευχές του Ερντογάν για καλή επιτυχία στις εκλογές λέγοντας: «Ανυπομονώ να συναντηθούμε τα επόμενα πέντε χρόνια».

 

 

Αναδημοσίευση: eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου