Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Τι πρέπει ξέρουμε ή να ρωτήσουμε τους γονείς μας για να «τσεκάρουμε την κληρονομικότητά μας»

Αν θέλουμε να έχουμε μια εικόνα του ποια μπορεί να είναι η κατάσταση της υγείας σου σε 20-30 χρόνια, ας ρωτήσουμε τους γονείς μας για τη δική τους, για να δούμε τι υποδεικνύει η κληρονομικότητα.

Το διαβάζουμε ξανά και ξανά: Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία της υγείας σου. Είναι, λοιπόν, η ώρα να κάτσεις σε ένα τραπέζι με τους γονείς σου και να τους κάνεις μερικές ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό τους.

• • •

Πριν πανικοβληθεί κανείς, ας έχουμε υπόψη ότι τα γονίδια δεν καθορίζουν απαραίτητα το μέλλον της υγείας. Η ατομική σου συμπεριφορά (αν π.χ. καπνίζουμε) και ποικίλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες (όπως π.χ. το πόσο επιβαρυμένη είναι η ατμόσφαιρα στην πόλη) επηρεάζουν εξίσου την πορεία της. Η γνώση αυτή, ωστόσο, μας κάνει λίγο πιο προσεκτικούς και βοηθά να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Τι χρειάζεται, λοιπόν, να ξέρουμε κι αν δεν τα γνωρίζουμε να ρωτήσουμε τους γονείς μας;

 

Γυναίκα και κληρονομικότητα: Τι πρέπει να ξέρουμε για τη μητέρα

  1. Είχε ποτέ πρόβλημα με το στήθος; Αν η μητέρα (ή η αδερφή σου) έχει ιστορικό καρκίνου του μαστού, τότε έχεις αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσεις την ασθένεια αυτή, ενώ το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του καρκίνου των ωοθηκών.
  2.  Έχει πολυκυστικές ωοθήκες; Είναι μια συχνή ενδοκρινολογική πάθηση των νεαρών γυναικών και συχνό αίτιο ανωμαλιών περιόδου. Αν η μητέρα σου έχει το σύνδρομο αυτό, τότε είναι πιθανότερο να το αναπτύξεις κι εσύ.
  3.  Έχει ενδομητρίωση; Πρόκειται για μια κοινή γυναικολογική πάθηση κατά την οποία ιστός παρόμοιος με το ενδομήτριο, αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Οι κόρες των γυναικών με ενδομητρίωση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα.
  4.  Πότε μπήκε στην εμμηνόπαυση; Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο και σε αυτή την περίπτωση αν η μητέρα σου έχει η καθυστερημένη εμμηνόπαυση είναι πολύ πιθανό να έχεις και εσύ εμμηνόπαυσης την ίδια περίπου ηλικία
  5.  Μήπως έχει αλλάξει η στάση του σώματός της; Αν η μητέρα σου έχει οστεοπόρωση, τότε κι εσύ έχεις περισσότερες πιθανότητες τα οστά σου να είναι εύθραυστα.

 

Άντρας και κληρονομικότητα: Για τον πατέρα μας καλό είναι να ξέρουμε:

  1. Πότε άρχισε να χάνει τα μαλλιά του; Αν ο πατέρας σου ή ακόμα και η μητέρα σου έχουν χάσει τα μαλλιά τους σε μικρή ηλικία (εννοώντας πριν τα 50-55), τότε λυπούμαστε αλλά έχεις αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσεις το ίδιο πρόβλημα.
  2.  Είχε προβλήματα με τον προστάτη; Αν, ναι, ρώτησέ τον και σε ποια ηλικία. Δεν έχουν, ωστόσο, όλες η μορφές καρκίνου του προστάτη κληρονομική βάση. Ο τύπος καρκίνου με μεγάλα ποσοστά κληρονομικότητας είναι συγκεκριμένος.

 

Σε ποιες άλλες περιπτώσεις η κληρονομικότητα παίζει ρόλο

  • Αν υπάρχουν συγγενείς πρώτου βαθμού με στεφανιαία νόσο, που παρουσιάστηκε πριν την ηλικία των 50 ετών.
  •  Αν κάποιος από τους γονείς μας (ή και οι δύο) έχουν υπέρταση ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
  •  Αν κάποιος από τους γονείς μας (ή και οι δύο) πάσχει από διαβήτη.
  •  Αν ένας από τους γονείς μας έχει αλλεργικό ή βρογχικό άσθμα, ρινίτιδα ή δερματικά εκζέματα.
  • Αν πάσχουν από παθήσεις των ματιών, όπως το γλαύκωμα.
  • Αν κάποιος από την οικογένεια έχει πολλούς σπίλους στο δέρμα ή έχει παρουσιάσει μελάνωμα.
  • Αν ένας από τους γονείς έχει ιστορικό καρκίνου στο παχύ έντερο.
  • Αν κάποιος από τους γονείς (ή και οι δύο) αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα.
 
 

 Αναδημοσίευση: ow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου