Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί δεν πρέπει να λες συνέχεια συγγνώμη – Τι λέει αυτό για την προσωπικότητά σου

Το να λες «συγγνώμη», ειδικά όταν δεν φταις, είναι συχνά μια αυτόματη αντίδραση. Ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται πάντα στα πραγματικά σου συναισθήματα

• • •

Το να απολογείσαι ζητώντας συγγνώμη για πράγματα στα οποία έχεις ελάχιστο έλεγχο, μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τους γύρω σου να σε εκτιμούν λιγότερο. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις πώς μια φαινομενικά αθώα λέξη, μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ.

  • Οι άνθρωποι χάνουν το σεβασμό τους για εσένα Ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές, υποστηρίζουν ότι τι να ζητάς συχνά και εύκολα συγγνώμη, δεν διαφέρει τόσο από το να κάνεις υπερβολικά κομπλιμέντα στους άλλους. Μπορεί να νομίζεις ότι φαίνεσαι ως ένα καλό και στοργικό άτομο, αλλά στην πραγματικότητα στέλνεις το μήνυμα ότι δεν έχεις αυτοπεποίθηση και είσαι αναποτελεσματικός. Μπορεί ακόμα να επιτρέψει σε ορισμένα άτομα να σου φερθούν άσχημα και να σε κακομεταχειριστούν.
  • Μειώνει τη δύναμη μιας πραγματικής συγγνώμης Κάτι σαν τον μύθο του Αισώπου με τον ψεύτη βοσκό. Αν ζητάς «συγγνώμη» για κάθε μικρό πράγμα τώρα, η συγγνώμη σου θα έχει μικρότερη βαρύτητα σε καταστάσεις που πραγματικά δικαιολογούν μια ειλικρινή συγγνώμη.
  • Είναι κάπως ενοχλητικό Αν έχεις βρεθεί γύρω από κάποιον που ζητάει συνεχώς συγγνώμη, ξέρεις ακριβώς τι εννοώ. Μπορεί να προσπαθεί απλώς να είναι ευγενικός, αλλά συχνά μπορεί απλώς να γίνεται κουραστικός και εκνευριστικός ταυτόχρονα. Επιστημονική μελέτη, διαπίστωσε ακόμη ότι το να λες «συγγνώμη» όταν σκόπιμα απορρίπτεις κάποιον, θα μπορούσε να κάνει το άλλο άτομο να αισθανθεί χειρότερα ή ότι πρέπει να σε συγχωρέσει. Αλήθεια γιατί;
  • Μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμησή σου Η συνειδητή επιλογή του να αποφύγεις μια συγγνώμη, μπορεί μάλιστα να έχει ψυχολογικά οφέλη, σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The European Journal of Social Psychology. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που αρνήθηκαν να εκφράσουν τύψεις, έδειξαν σημάδια μεγαλύτερης αυτοεκτίμησης, αυξημένα αισθήματα δύναμης, ελέγχου και ακεραιότητας.

 

Πώς να μη ζητάς συγγνώμη όταν δεν χρειάζεται

Εάν θέλεις να αρχίσεις να ζητάς συγγνώμη λιγότερο συχνά, θα χρειαστεί απλώς πολλή προσπάθεια και εξάσκηση:
  • Να είσαι πιο συνειδητοποιημένη Το πρώτο βήμα εδώ είναι να αξιολογήσεις τις δικές σου συμπεριφορές και τάσεις. Ζητάς όντως συχνά συγγνώμη χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο; Προσπάθησε λοιπόν να παρατηρήσεις προσεκτικά μια κατάσταση, προτού ξεστομίσεις αμέσως τη λέξη «συγγνώμη». Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να κάνεις έναν ημερήσιο απολογισμό για το πόσες φορές απολογήθηκες και για ποιους λόγους.
  • Αξιολόγησε τις καταστάσεις Εάν δεν μπορείς να ελέγξεις την κατάσταση ή ήταν ένα ασήμαντο και ειλικρινές λάθος, δεν χρειάζεται να απολογηθείς. Αλλά αν φταις πραγματικά, να το αποδέχεσαι. Το να παραδεχτείς ότι κάνεις λάθος δεν είναι ποτέ εύκολο, αλλά ενισχύει τις σχέσεις σου και δείχνει ότι διαθέτεις συναισθηματική νοημοσύνη.
  • Πες το αλλιώς Εάν ένας συνάδελφος εντοπίσει ένα ορθογραφικό λάθος σε ένα από τα email σου, πες κάτι σαν: «Σε ευχαριστώ που το πρόσεξες». Εάν βρίσκεσαι στο μετρό και κάποιος προσπαθεί ανυπόμονα να περάσει, πες κάτι σαν «Ορίστε, περάστε». Η ιδέα εδώ είναι απλά να μην πεις τη λέξη. Ξέρεις ποια.
  • Μάθε να λες «όχι» Το «όχι» μπορεί να είναι άβολο, αλλά μπορεί να είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσεις τον χρόνο και την ενέργεια σου. Ό,τι και να πεις, να είσαι ειλικρινής. Δεν χρειάζεται να καταφύγεις σε ψέματα και δικαιολογίες, απλώς και μόνο επειδή αισθάνθηκες άσχημα.

 

 

Αναδημοσίευση: ladylike.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου