Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Κραυγή

 Η κοινωνία κραυγάζει για όλα αυτά που βλέπει να πηγαίνουν στραβά, μόνο που η αγωνία της μένει μετέωρη και χτυπά στα κλειστά αυτιά του πολιτικού συστήματος επισημαίνει ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος σε άρθρο του στο in.grτην Πέμπτη 28 Αυγούστου σε άρθρο του με τον ίδιο τίτλο

• •

Εάν κανείς κοιτούσε τους ανθρώπους, πίσω από την ψευδαίσθηση ανεμελιάς του καλοκαιριού, θα έβλεπε μια απελπισία βουβή.

Στις φωτιές στην Αττική οι πολίτες ένιωσαν ξανά αβοήθητοι με μόνα όπλα το λάστιχο του εθελοντή, την αυτοθυσία του πυροσβέστη και την… έγκαιρη απομάκρυνση.

Η σκιά από τα Τέμπη παραμένει βαριά, το ίδιο και ο προκλητικός τρόπος που τελικά κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη διευρύνοντας τον κύκλο της ατιμωρησίας. Την ίδια ατιμωρησία που αποφάσισε επί της ουσίας η κυβέρνηση και για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Το κόστος ζωής εκτινάσσεται, ιδίως σε πλευρές του όπως η στέγαση, και οι εργαζόμενοι βλέπουν μεν τις ονομαστικές αποδοχές τους να αυξάνονται αλλά στην πράξη να εξελίσσονται σε νεόπτωχους και το πραγματικό τους βιοτικό επίπεδο – όχι οι «δείκτες» που επιλεκτικά διαλέγουν ο Κώστας Χατζηδάκης και ο Άκης Σκέρτσος – να υποχωρεί, γιατί κανένας δεν τολμά ούτε καν να ψιθυρίσει τη λέξη «αναδιανομή εισοδήματος».

Το ενδεχόμενο οποιασδήποτε περαιτέρω γεωπολιτικής επιδείνωσης, που, εκτός των άλλων, θα σήμαινε και νέα αύξηση του κόστους ενέργειας δημιουργεί πανικό στους πολίτες.

Η κλιματική καταστροφή είναι ήδη εδώ και η απάντηση της κυβέρνησης είναι περίπου «πάρτε τα μέτρα σας ατομικά», αφού την επικαλείται όχι ως λόγο για να πάρει μέτρα, αλλά ως το βασικό άλλοθι για να δώσει συγχωροχάρτι στον εαυτό της.

Το ΕΣΥ καταρρέει σε πραγματικό χρόνο μπροστά στα μάτια μας και ο υπουργός Υγείας συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τα εμφράγματα τα σαββατοκύριακα όταν δεν τους ζητά το «νόμιμο φακελάκι» εάν θέλουν κάποτε όντως να καταφέρουν να χειρουργηθούν.

Αναπόσπαστο κομμάτι της εικόνας που γεννά απελπισία οι υπουργοί που μπορούν τη μία μέρα να γλεντοκοπούν την ώρα που καίγεται η εκλογική τους περιφέρεια και την επόμενη να χαμογελούν στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό που αντί να τους στείλει στο σπίτι τους, τους προσφέρει απλόχερη υποστήριξη.

Όλα αυτά η κοινωνία τα βλέπει και γι’ αυτό εξοργίζεται. Στην πραγματικότητα, η αποδόμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του συστήματος άσκησης εξουσίας που προσπάθησε να οικοδομήσει υπό τον έως και παραπλανητικό τίτλο «επιτελικό κράτος», το ξεθώριασμα της εικόνας του «σύγχρονου» και «αποτελεσματικού» πολιτικού έχουν ήδη αρχίσει στα μάτια της κοινωνίας.

Το 41% του 2023 είναι εικόνα από το παρελθόν που όλοι ξέρουν ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Και σίγουρα δεν θα το καλύψει η προαναγγελθείσα «στροφή προς τα δεξιά» (που, εκτός των άλλων, αποδεικνύει ότι η προώθηση μέτρων όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν ήταν έκφραση αυθεντικού προοδευτισμού, αλλά προσπάθεια να εξασφαλιστεί ότι η Κομισιόν θα έκανε θετική έκθεση για το Κράτος Δικαίου  – που ούτε καν αυτό δεν έγινε ακριβώς στο τέλος).

Γιατί η κοινωνία όντως θέλει «κανονικότητα», δηλαδή σταθερή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, περισσότερες δυνατότητες για τη νεολαία, ανάπτυξη με προοπτική, δημόσια παιδεία και υγεία και ένα κράτος που να είναι στο πλευρό του πολίτη και όχι να τον εγκαλεί διαρκώς γιατί δεν ανέλαβε την «ατομική του ευθύνη».

Και όλα αυτά δεν τα προσφέρει πια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και γι’ αυτό η κοινωνία φωνάζει, όταν και όποτε μπορεί να βρει την ευκαιρία. Μόνο που αυτή την κραυγή κανένας δεν την εκπροσωπεί.

Γιατί την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση αποδεικνύει ότι πάντα υπάρχει τρόπος να τα πάει χειρότερα και να πέσει ακόμη πιο χαμηλά.

Αντί να σφυροκοπά την κυβέρνηση, προτείνοντας πολιτικές που να δίνουν διέξοδο στην αγωνία της κοινωνίας, αυτό που προσφέρει είναι εσωστρέφεια, συνεχείς καυγάδες για οποιοδήποτε θέμα και μια εντυπωσιακή παρέλαση φιλοδοξιών που αναρωτιέται κανείς από πού αντλούν την νομιμοποίησή τους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσουν κείμενα στο ύφος «87 εσείς; 870 εμείς!», ο Πολάκης θέλει να πάει τη Λινού στον Εισαγγελέα και αυτή να τον πάει στα δικαστήρια και ανεπισήμως έχει κηρυχθεί διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας παρότι τυπικά ο Κασσελάκης δηλώνει ότι «το κόμμα είναι αυτός».

Συχνά παίζουν και το εδώ Παππάς, εκεί Παππάς πού είναι (και δίπλα σε ποιον θα στοιχηθεί αυτή τη φορά) ο Παππάς, παιχνίδι για το οποίο η τσόχα στρώθηκε ήδη από την εποχή Τσίπρα και κανείς όχι μόνο δεν τόλμησε να τη σκίσει μέχρι σήμερα, αλλά συνεχίζουν να ποντάρουν την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μια τύχη άτυχη που πια δεν την ορίζουν, διαλύονται σε slow motion. Τακτικτιστές, καιροσκόποι, και η ομάδα των άβουλων και μοιραίων, προσφέρουν μόνο θέαμα στην κοινωνία, που όμως πλέον δεν έχει χρόνο για όλο αυτό, γελοιοποιούνται και υπονομεύουν την Αριστερά.

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει τη μοναδική του ικανότητα να παράγει επίδοξους ηγέτες και ασχολείται κυρίως με την εσωκομματική μάχη, χωρίς να λείπουν στιγμές αυτοκανιβαλισμού, αφήνοντας και αυτό την κυβέρνηση στην… ησυχία της.

Όσο για τους θεσμούς της «κοινωνίας των πολιτών» και αυτοί είναι σε κρίση. Ο κύριος όγκος του συνδικαλιστικού κινήματος σήμερα δείχνει να ασχολείται απλώς με τη διατήρηση των «συσχετισμών» και σε κανένα βαθμό δεν είναι το αποκούμπι του εργαζόμενου, ενώ άλλα κοινωνικά κινήματα και πρωτοβουλίες ακόμη και όταν είναι ενεργά ανακαλύπτουν οδυνηρά ότι με την αντιπολίτευση να είναι σε διάλυση δεν μπορούν να έχουν τον αναγκαίο πολιτικό αντίκτυπο.

Όλο αυτό είναι ένα τοπίο βαθιά κρίσης. Η χώρα βρίσκεται στην καθοδική φάση ενός ολόκληρου ιστορικού κύκλου. Και όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η κατηφόρα παρασέρνει το σύνολο του πολιτικού σκηνικού και όχι απλώς τον έναν ή τον άλλο πόλο.

Ακόμη περισσότερο: η καθοδική πορεία αυτή δεν αφορά απλώς την πολιτική ή τη διακυβέρνηση, αφορά και την οικονομική ανάπτυξη όπου καταρρέει ο μύθος ότι ανάπτυξη σημαίνει τουρισμός, real estate και «εξυπηρέτηση επενδυτών», αφορά ακόμη και τη δημόσια σφαίρα και το πώς τοποθετούνται οι κάθε λογής «διαμορφωτές τα κοινής γνώμης».

Προφανώς και υπάρχει η άλλη όψη της κοινωνίας. Αυτή που αφορά τους ανθρώπους που αγανακτούν και εντοπίζουν τα κακώς κείμενα. Αυτή που αφορά το έργο και στην έρευνα που παράγεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο (αυτό που η κυβέρνηση θέλει να παραγκωνίσει προς όφελος των ιδιωτικών «σουπερμάρκετ πτυχίων»). Αυτή που αφορά τον ηρωικό αγώνα των υγειονομικών στο ΕΣΥ. Αυτή που αφορά τη νεολαία και διαρκώς εξεγείρεται και έχει πολλούς λόγους να το κάνει. Αυτή που αφορά την επιχειρηματικότητα που δεν αναζητά αρπαχτές, ούτε θέλει να καταβροχθίσει κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά επενδύει στις νέες τεχνολογίες. Αυτή που αφορά τη δημοσιογραφία που όταν κάνει τη δουλειά της αναγκάζεται να καλύψει το κενό που αφήνει η εθελοδουλία απέναντι στην εξουσία άλλων θεσμών. Αυτή που αφορά τα μεγάλα επιτεύγματα στον αθλητισμό και στον πολιτισμό.

Μόνο που όσο και εάν βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στις δυο όψεις της κοινωνίας, όσο και εάν γίνεται όλο και πιο μεγάλη η αντίφαση ανάμεσα σε αυτό που συμβαίνει στη χώρα και αυτό που θα μπορούσε να πετύχει, τα πράγματα δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν, εάν δεν πάρει πραγματικό σχήμα η εναλλακτική και εάν δεν αποκτήσει τη μορφή και το περιεχόμενο πολιτικού σχεδίου. Κάτι που μοιάζει, προς το παρόν μακρινό, την ώρα που είναι παραπάνω από αναγκαίο.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Η γη ψιθυρίζει τα παράπονά της

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Φλίντερς
 στην Αυστραλία ακούν τι έχει να πει το έδαφος (Flinders University)

Σαν τους γιατρούς που ακροάζονται τους ασθενείς με στηθοσκόπιο, οικολόγοι στην Αυστραλία και τη Βρετανία χρησιμοποίησαν υπόγεια μικρόφωνα για να καταγράψουν τα ηχητικά τοπία του υπεδάφους, τα οποία όπως λένε δίνουν μια εικόνα για την υγεία αυτού του παραμελημένου οικοσυστήματος.

• •

Δεδομένου ότι το 75% των εδαφών της Γης είναι ήδη υποβαθμισμένο, το μέλλον των φυσικών οικοσυστημάτων και της γεωργίας εξαρτάται από την υγεία των αναρίθμητων πλασμάτων που ζουν κάτω από την επιφάνεια -από βακτήρια και πρωτόζωα και μύκητες μέχρι έντομα, σκουλήκια και άλλα ασπόνδυλα- τα οποία αντιστοιχούν μάλιστα στο 60% των ειδών στη Γη.

Και όπου υπάρχει ζωή υπάρχουν και ήχοι, έστω κι αν είναι τόσο αμυδροί που συχνά δεν τους ακούμε, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Applied Ecology εξετάζει ηχογραφήσεις από συσκευές που θάφτηκαν στο υπέδαφος σε περιοχές με υποβαθμισμένη βλάστηση και περιοχές που σταδιακά ξαναπρασινίζουν εδώ και περίπου 15 χρόνια.

Η σύγκριση δείχνει «σημαντικά υψηλότερη πολυπλοκότητα και ποικιλία» στις περιοχές που ανακάμπτουν, καθώς η αφθονία και ο πλούτος των ζωντανών οργανισμών αντανακλάται στους υπόγειους θορύβους.

Αν και οι έρευνες βρίσκονται ακόμα στα αρχικά στάδια, γράφουν οι ερευνητές, η νέα προσέγγιση της «οικο-ακουστικής» δείχνει υποσχόμενο εργαλείο για την παρακολούθηση της πολύτιμης ζωής του υπεδάφους

 

 

 

Αναδημοσίευση: in.gr

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Η συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσετε όσοι είστε άνω των 50

Όπως λέει ειδικός στη μακροζωία, αυτή η συνήθεια, δεν έχει να κάνει με τη διατροφή σας.

Εάν είστε άνω των 50, πιθανότατα ακολουθείτε μια αρκετά σταθερή ρουτίνα στην καθημερινότητά σας. Είναι πιθανό να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, να απολαμβάνετε το πρωινό της επιλογής σας (όπως καφέ, τσάι ή χυμό), να τρώτε το πρωινό σας και να ξεκινάτε τη μέρα σας. Το βράδυ, πιθανότατα να χαλαρώνετε με τον ίδιο τρόπο κάθε βράδυ και να χρησιμοποιείτε τα ίδια προϊόντα περιποίησης πριν πάτε για ύπνο.

• •

Οι καθημερινές μας συνήθειες είναι αυτές που επηρεάζουν περισσότερο την υγεία μας. Καθώς μεγαλώνετε, ίσως έχετε σκεφτεί περισσότερο τη διατροφή και τις συνήθειές σας, σε μία προσπάθεια να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής σας.


Όσον αφορά τις συνήθειες που αυξάνουν τις πιθανότητές μας να ζήσουμε πολλά χρόνια, η Δρ. Gowri Reddy Rocco (φωτο), ειδική στη μακροζωία, λέει ότι υπάρχει μια συνήθεια που πολλοί άνθρωποι 50 ετών και άνω θα πρέπει να εντάξουν στην καθημερινότητά τους.

 

Ύπνος 7-8 ώρες κάθε νύχτα

Η μοναδική συνήθεια που θέλει η ειδικός στη μακροζωία να υιοθετήσουν όλοι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών είναι να κοιμούνται αρκετά και να φροντίζουν να μάθουν πως θα κοιμούνται καλύτερα.

«Το να εκτιμάτε τον ύπνο σας και να έχετε υγιεινές συνθήκες όταν κοιμάστε είναι απαραίτητο. Επιδιώξτε 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.»

«Ο επαρκής ύπνος βελτιώνει τον μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του εγκεφάλου σας, μειώνει την κορτιζόλη, βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών και ενισχύει την ψυχική υγεία», λέει η Δρ. Rocco.

 

Έξι με εννέα ώρες ύπνου είναι ιδανικές, σύμφωνα με μελέτες

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι που κοιμούνται μεταξύ έξι και εννέα ωρών κάθε βράδυ έχουν καλύτερη γνωστική και σωματική υγεία σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους που κοιμούνται λιγότερο ή περισσότερο από αυτό το χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο ύπνος ραγδαίων κινήσεων των ματιών (REM) προάγει τη μεταβολική και γνωστική αποκατάσταση, η οποία με τη σειρά της υποστηρίζει τη μνήμη και τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.

«Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα σας καίει λίπος, «αποθηκεύει» μνήμες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και γενικά επανορθώνεται».

 

Πως ωφελεί τον οργανισμό ο καλός ύπνος

Ο καλός ύπνος μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, βοηθά στη διατήρηση υγιούς βάρους και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται από προβλήματα ψυχικής υγείας, κακό μεταβολισμό και παχυσαρκία, ανεξάρτητα από το πόσο γυμνάζεστε.

«Στον ύπνο σας επίσης «χτίζετε» το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μετατρέπετε τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε μακροπρόθεσμη μνήμη. Επίσης, ξυπνάτε με περισσότερη ενέργεια και ζωντάνια», λέει η Δρ. Rocco.

 

Όσοι κοιμούνται κάτω από έξι ώρες κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα έχουν 12% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται μεταξύ έξι και εννέα ωρών τη νύχτα.

 

Ο πολύς ύπνος δεν κάνει καλό

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως σύμφωνα με μελέτες, ο πολύς ύπνος δεν κάνει καλό στον οργανισμό μας.

Οι άνθρωποι που κοιμούνται περισσότερες από εννέα ώρες τη νύχτα έχουν 30% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από εκείνους που κοιμούνται μεταξύ έξι και εννέα ωρών τη νύχτα.

 

Μπορείτε να απευθυνθείτε σε γιατρό που εξειδικεύεται στον ύπνο

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο σας κάθε βράδυ, μπορεί να είναι χρήσιμο για εσάς να μιλήσετε γιατρό που εξειδικεύεται σε θέματα ύπνου. Μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τον λόγο για τον οποίο δεν κοιμάστε καλά.

Ο κακός ύπνος μπορεί να συνδέεται με τη διατροφή σας. Μπορεί να σας πειράζει ένας καφές που πίνετε το απόγευμα ή ένα ποτήρι κρασί το βράδυ. Υπάρχει η πιθανότητα να έχετε κάποια υποκείμενη ιατρική πάθηση. Ίσως έχετε κατάθλιψη ή άγχος. Μόλις μάθετε την αιτία των προβλημάτων ύπνου, μαζί με τον γιατρό μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

 

Άλλες συνήθειες που αξίζει να υιοθετήσετε για μακροζωία

Εκτός από τον επαρκή, καλό ύπνο, η Δρ. Rocco λέει ότι υπάρχουν και άλλες συνήθειες που αξίζει να υιοθετήσετε, έχοντας κατά νου τη μακροζωία.

Όσον αφορά τη διατροφή, λέει ότι είναι σημαντικό να τρώμε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και να αποφεύγουμε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα πρόσθετης ζάχαρης. Τονίζει επίσης ότι η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ είναι επίσης σημαντική.

«Το αλκοόλ καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και έχει φανεί από μελέτες ότι αυξάνει τον κίνδυνο τουλάχιστον επτά ειδών καρκίνου», λέει η Δρ. Rocco.

Μία άλλη συμβουλή για μακροζωία είναι να κάνετε μία βόλτα κάθε μέρα. «Η απλή άσκηση όπως το περπάτημα βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη γενική υγεία», λέει.

 

Σημασία έχει και η νοοτροπία μας

Εξαιρετικά σημαντικό «συστατικό» για τη μακροζωία είναι και η νοοτροπία μας. «Το να είσαι παρών σε ό,τι κάνεις, να νιώθεις ευγνωμοσύνη και να αποφεύγεις τους τοξικούς ανθρώπους ενισχύουν την ψυχική υγεία. Η θετική σκέψη είναι συνήθεια των αιωνόβιων», λέει η Δρ. Rocco.

«Τα 50 σου είναι μόλις τα μισά του δρόμου», λέει η Δρ. Rocco. «Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες σε αυτό το στάδιο, επειδή μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και τη μακροζωία σας». Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να ζείτε μία πιο καλή και υγιεινή ζωή.

 

 

Αναδημοσίευση: oloygeia.gr

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Η ξηρασία που τρομοκράτησε και πειθάρχησε τους Αθηναίους στις αρχές της δεκαετίας του ’90

Τα μέτρα εξοικονόμησης και «Τούβλο στο καζανάκι!»

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με αρχές του 1990, η ανομβρία ήταν έντονη στην Ελλάδα. Αυτό οδήγησε σε μια κατάσταση παρατεταμένης λειψυδρίας που τρομοκράτησε τους Αθηναίους και προβλημάτισε τους επιστήμονες.

Τα δημοσιεύματα στον Τύπο για τις επιπτώσεις της ξηρασίας στα δάση και τις καλλιέργειες ήταν συχνά και αντανακλούσαν τους φόβους πολλών ότι το λεκανοπέδιο της Αττικής θα έμενε χωρίς νερό.

• •

Μόρνος, Υλίκη, Μαραθώνας,
τα έργα που “ξεδίψασαν την Αθήνα”

Νερό μόνο για 62 ημέρες“, “Στέρεψαν τα ποτάμια” και “Μια βροχή μας σώζει” ήταν μερικοί μόνο από τους τίτλους των εφημερίδων.

Σχεδόν κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την ανομβρία. Ωστόσο η ανησυχία για την Αθήνα ήταν πολύ μεγαλύτερη, επειδή επρόκειτο για το πολυπληθέστερο αστικό κέντρο και η υδροδότησή του εξαρτιόταν όχι μόνο από τα νερά του Μαραθώνα, αλλά και από αυτά της Υλίκης στη Βοιωτία και του Μόρνου στη Φωκίδα.

 

Τα αίτια της λειψυδρίας


Η ΕΥΔΑΠ και τα αρμόδια υπουργεία
κινητοποιήθηκαν άμεσα, προκειμένου
να σταματήσει η σπατάλη του νερού και
να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία στην Αττική

Την επταετία 1988-1995 είχαμε το φαινόμενο της λειψυδρίας. Μέσα σε αυτά τα χρόνια είχαμε το ξηρότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, το 1989-90 και το δεύτερο ξηρότερο, το 1991-92
“, αναφέρει  ο Νίκος Μαμάσης, καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Η έλλειψη βροχών ήταν το βασικότερο πρόβλημα αλλά όχι το μοναδικό που οδήγησε τις πηγές υδροδότησης του λεκανοπεδίου σε οριακό σημείο, σύμφωνα με τον κ. Μαμάση:

Πρώτα απ’ όλα, η κατά κεφαλή κατανάλωση αυξήθηκε, μέσα από τους κήπους που ποτίζουμε. Ένας άλλος λόγος είχε να κάνει με την είσοδο μεταναστών που εργάστηκαν στη χώρα μας και προέρχονταν από κουλτούρες, οι οποίες δεν είχαν στο μυαλό τους την εξοικονόμηση νερού, γιατί πολύ απλά διέθεταν πολύ νερό στις πατρίδες τους.

Μία άλλη σημαντική παράμετρος είναι οι απώλειες που προκαλούνται στη “διαδρομή” του νερού, όπως έρχεται από το Μόρνο και από τον Εύηνο. Παραδοσιακά χανόταν το 20% του νερού από διαρροές ή μη τιμολογημένες απολήψεις, ενώ, για να φτάσει στα διυλιστήρια, χανόταν άλλο ένα 20%, το οποίο ήταν διάφορες βλάβες, όπως σπασμένα ρολόγια και αγωγοί“.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι ανησυχίας για την επάρκεια του νερού, η λειψυδρία άφησε το αποτύπωμά της και στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου. Μάλιστα, εξαιτίας της μειωμένης στάθμης του νερού, ένα μέρος των σπιτιών του βυθισμένου χωριού Κάλλιο εμφανιζόταν στις όχθες της λίμνης.

Η στάθμη της λίμνης είχε κατέβει δραματικά το 1993. Μάλιστα χρησιμοποιηθήκαν πλωτές αντλίες, για να μπορούν να βάζουν το νερό μέχρι την είσοδο της σήραγγας, δεν έφτανε με φυσική ροή“, είπε ο Νίκος Πανάγος, κάτοικος Λιδωρικίου και γνώστης της τοπικής ιστορίας..

 

Το τούβλο στο καζανάκι και τα άλλα μέτρα που πάρθηκαν

Η ΕΥΔΑΠ και τα αρμόδια υπουργεία έλαβαν αυστηρά μέτρα και εξέδωσαν καθημερινά οδηγίες, προκειμένου να σταματήσει η σπατάλη του νερού. Πραγματοποιήθηκε μία διαφημιστική καμπάνια με συνθήματα όπως “Προσέχουμε, για να έχουμε“, στην οποία ανταποκρίθηκαν τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα η κατανάλωση του νερού να μειωθεί κατά 25%.

Πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, για την ανάγκη οικονομίας στο νερό, αλλά πάρθηκαν και διοικητικά μέτρα. Εκδόθηκε νόμος, ο οποίος απαγόρευε άσκοπες ή συνηθισμένες χρήσεις του νερού, όπως πλύσιμο πεζοδρομίων και αυτοκινήτων και γέμισμα πισίνων“, ανέφερε ο Χρήστος Καρόπουλος, τοπογράφος, πολιτικός μηχανικός και συνταξιούχος ΕΥΔΑΠ.

Ανάμεσα στα πρακτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για να εξοικονομηθεί νερό ήταν και η τοποθέτηση τούβλου μέσα στο καζανάκι, ενώ, σύμφωνα με την Έφη Νεστορίδη, Γενική Διευθύντρια Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ΕΥΔΑΠ, υπήρχε ακόμη και η σκέψη “να βομβαρδίσουμε τα νέφη, για να έρθει η βροχή“.

Το ζήτημα της ανομβρίας και της λειψυδρίας
βρισκόταν συχνά στην επικαιρότητα
στις αρχές της δεκαετίας του 1990  

Το πρόβλημα της υδροδότησης της Αθήνας λύθηκε οριστικά με την εκτροπή του ποταμού Εύηνου προς τον ταμιευτήρα του Μόρνου. Η κατασκευή σήραγγας και φράγματος ολοκληρώθηκε το 2001 και αποτελεί το τελευταίο μεγάλο υδροδοτικό έργο της Αθήνας.

Ο Εύηνος ήταν το τελευταίο περιστατικό ενίσχυσης του υδροδοτικού συστήματος και αυτή τη στιγμή έχουμε ένα από τα σημαντικότερα και ασφαλέστερα και αξιόπιστα συστήματα στον πλανήτη. Είναι το δεύτερο μακρύτερο του κόσμου μετά από αυτό της Καλιφόρνια“, συμπληρώνει ο κ. Μαμάσης.

Η λειψυδρία του ’90 δεν ήταν η τελευταία που αντιμετώπισε η Ελλάδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στις 12 Δεκεμβρίου 2008 οι συνολικές ποσότητες νερού είχαν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας οκταετίας (419 εκατ. κυβικά μέτρα) και επαρκούσαν για την υδροδότηση της Αττικής περίπου για έναν χρόνο.

Ωστόσο στις 4 Μαΐου 2009, έπειτα από τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν, οι ποσότητες νερού στους ίδιους ταμιευτήρες ξεπέρασαν τα 870 εκατ. κ.μ.

Το μεγάλο στοίχημα σήμερα, που οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο ορατές, είναι οι τρόποι διαχείρισης και επαναχρησιμοποίησης του νερού. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, όλα ξεκινούν από την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση:

Θα πρέπει να αναπτυχθεί από τα πρώτα χρόνια εκπαίδευσης η νοοτροπία του ότι το νερό είναι ένα φυσικό αγαθό, το οποίο πρέπει να σέβομαι και δεν μπορώ να ξοδεύω κατά το δοκούν“.

 

 

Αναδημοσίευση: mixanitouxronou.gr