Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Η Ακηδία * του Κυριάκου Μητσοτάκη


Να δικαιολογηθεί και να βγει και από πάνω,  ήταν το μόνο που θέλησε όπως φάνηκε στις δηλώσεις του που αφορούσαν τις πρόσφατες φωτιές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το γεγονός αυτό σχολιάζει σε άρθρο του με τίτλο Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακηδία στο ieidiseis.gr ο Γιώργος Λακόπουλος την Τετέρτη 13 Αυγούστου

• •

Μια χαρά τους τα λέει - ο Άδωνις: «Είναι Νέρωνες… Τους ξέφυγε η φωτιά από τον Βαρνάβα… να τους δώσουμε και βραβείο; … Τι άλλο πρέπει να καεί; Προφανώς είναι εντελώς ανίκανοι να διοικήσουν».

Μεγάλες αλήθειες. Έστω και αν τα έλεγε το 2007, για μια άλλη κυβέρνηση - επίσης της ΝΔ...

Σήμερα ισχύουν περισσότερο, χειρότερα. Για μια πυρκαγιά που ξέσπασε στο ένα σημείο της Αττικής, έκαψε το άλλο -χωρίς να έχουν βρει ακόμη πώς ξεκίνησε, όπως είπε ο καθηγητής Χρ. Ζερεφός- η κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ευθύνη. Φταίνε «οι συνθήκες».

Όταν αποκλείσθηκε η Αττική οδός έφταιγε το χιόνι, γιατί… έπεσε τη νύχτα - που η φύσις ησυχάζει και οι νοικοκυραίοι κοιμούνται.

Κάθε φορά που ένας δασικός πνεύμονας γίνεται στάχτη, η ενοχή βαρύνει την «καύσιμη ύλη» που δεν βρήκε αλλού να πάει και μαζεύεται στα δάση.

Η πυρκαγιά βρήκε την κυβέρνηση σε διακοπές. Μάζεψαν καμιά 15ρια υπουργούς και υφυπουργούς -για «σύσκεψη»- και ξεπέταξαν σε μια ώρα και τον απολογισμό και τα «μέτρα».

Η έννοια τους ήταν να δώσουν σήμα στους λουόμενους κυβερνητικούς ανά την επικράτεια, να μην ξεμυτίζουν σε γιορτές και πανηγύρια αυτές τις μέρες.

Βρίσκουν και τα κάνουν. Ο Κασσελάκης από τις δικές του διακοπές, πήγε στην πυρκαγιά και έκανε plainspoting -μετρούσε αεροπλάνα και τα βρήκε μόλις τρία- και στη συνέχεια διατυμπάνισε ότι υιοθέτησε έναν πυρόπληκτο σκύλο. Αντιπολίτευση χωρίς έλεος…

Από διακοπές πετάχτηκε στην Αθήνα και ο Πρωθυπουργός. Με το συνηθισμένο λουκ εποχής -της ελαφράς αξυρισίας- το μόνο που δεν έδειξε να τον ενδιαφέρει ήταν οι συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων στο μέλλον.

Χωρίς το δάσος που κάηκε, το οξυγόνο θα είναι λιγότερο, οι θερμοκρασίες μεγαλύτερες, οι κλιματισμοί θα δαπανούν περισσότερη ενέργεια, το περιβάλλον θα επιβαρυνθεί κι άλλο.

Θα περίμενε κανείς πρώτα από όλα να εκφράσει τη θλίψη για τις συνέπειες της πυρκαγιάς. Δεν έδειξε να δίνει μία για την οικολογική συμφορά και τις πραγματικές επιπτώσεις της. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η εικόνα του. Να δικαιολογηθεί και να βγει και από πάνω.

-«Κάθε χρόνο είμαστε καλύτεροι, με τις συνθήκες δυστυχώς να γίνονται όλο και δυσκολότερες», είπε στα άβουλα πρόσωπα που αποτελούν την κυβέρνησή του. Τα όμορφα δάση όμορφα καίγονται.

Δήλωσε «ικανοποίηση», απειλώντας όσους δεν τη συμμερίζονται: «Δεν θα επιτρέψουμε να αποδομηθεί η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει φέτος στην Πολιτική Προστασία». Κρύο αίμα…

Έκλεισε με ανέκδοτο: την «αρωγή» που θα προσφέρει το κράτος. Σαν αυτή που έχει προσφέρει στη Θεσσαλία για τις πλημμύρες, στην Εύβοια, τη Ρόδο, τον Έβρο και ξανά στην Αττική για τις πυρκαγιές. Το θέμα είναι να τη σκαπουλάρουμε κι ας τους να περιμένουν…

Αυτό που κάνει εντύπωση μετά από κάθε συμφορά, είναι η ακηδία της πρωθυπουργικής συμπεριφοράς. Μα τι άνθρωποι είναι αυτοί;

 

* ακηδία η:  Nωθρότητα ψυχική, έλλειψη πνευματικής εγρήγορσης, ολιγωρία, τεμπελιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου