Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιων Ελλήνων είναι κυβέρνηση;


Στην ερώτηση του τίτλου προσπαθεί να απαντήσει με άρθρο του στην «Καθημερινή» του περασμένου Σαββάτου (1/9) ο κ. Σωκράτης Τσιχλιάς. Αυτή την απορία έχω κι εγώ (όπως και οι περισσότεροι Έλληνες). Όχι μόνο γι’ αυτή την κυβέρνηση που σε λίγο, συμπληρώνει ζωή δύο μηνών, αλλά πολύ περισσότερο αυτές του κ.κ. Παπανδρέου και Παπαδήμ(ι)ου
* * *
Mου διηγούνται συνεχώς ιστορίες, βάσανα ανθρώπων που τσακίζονται από τις συνέπειες της κρίσης. Ανασύρω μία από τις πιο πρόσφατες: χρωστάει το κράτος περί τις 20.000 ευρώ δεδουλευμένα σε συμβασιούχο γιατρό του ΙΚΑ. Ο γιατρός αρρωσταίνει βαριά, όπως είναι φυσικό τα έσοδά του μηδενίζονται ενώ τα χρέη τρέχουν. Δάνειο για το σπίτι, φόροι, λογαριασμοί. Το μικρό κομπόδεμα εξαντλήθηκε μετά από έξι μήνες νοσηλείας, το κράτος συνεχίζει να χρωστάει, καμία ευελιξία, καμία πρόβλεψη, καμία υπόσχεση.
Αναρωτιέμαι αν η παρούσα κυβέρνηση, τρικομματικής στήριξης, κυβερνά και τον συγκεκριμένο πολίτη. Γιατί αν συνέβαινε αυτό θα είχε στοιχειώδη υποχρέωση να τον εξοφλήσει. Αφού στην περίπτωσή του δοκιμάζονται η δημοκρατία, ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η ισονομία, τα ίσα δικαιώματα. Σ’ αυτήν και σε χιλιάδες άλλες ανάλογες περιπτώσεις θα δοκιμαστεί τους επόμενους μήνες η κοινωνική συνοχή, η επιβίωση της χώρας.
Δισεκατομμύρια ευρώ βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, εκ των οποίων τουλάχιστον οκτώ είναι εφικτό να εισπραχθούν, περιμένουν τη σειρά τους… Δισεκατομμύρια αφορολόγητου πλούτου, κρυμμένα στο εξωτερικό, παραμένουν αφορολόγητα, ενώ το πάρτι της φοροκλοπής συνεχίζεται. Πολύ πλούσιοι, απλώς πλούσιοι και μικρομεσαίοι φοροφυγάδες συνεχίζουν ατάραχα τη ζωή που έκαναν, την ίδια ώρα που ακόμα και πολύ φτωχοί πολίτες αφανίζονται από περικοπές και καταιγίδα φόρων.
Η πολιτική ελίτ, η ίδια που έφτασε τη χώρα στον γκρεμό και την κυβερνά ακόμη, ανέχεται, αν δεν καλύπτει, μια ελίτ κλεφτών πλούτου που ανήκει στην πατρίδα. Πέντε φορές τουλάχιστον το έχει επισημάνει η Μέρκελ σε παγκόσμιο ακροατήριο: «Οι εύποροι Ελληνες δεν βοηθούν την Ελλάδα, ενώ οι νομοταγείς πολίτες υποφέρουν». Και εφόσον αυτοί οι εύποροι δεν έχουν το φιλότιμο από μόνοι τους να επιστρέψουν ούτε λίγα από όσα δεν έδωσαν, από όσα συνεχίζουν να μην αποδίδουν, οφείλει η κυβέρνηση να τα αποσπάσει βιαίως.
Είναι τα λεφτά που λείπουν από τον λογαριασμό. Εάν ο κ. Α. Σαμαράς επιθυμεί να περάσει στην Ιστορία είναι επείγον να διορθώσει την αδικία. Ούτε αυτός, ούτε η χώρα θα έχουν άλλη ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου