Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Οι Tsiglesias αντικαθιστούν τους Merkozy

Στην Ελλάδα ήρθε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Ραχόι  για να στηρίξει στον προεκλογικό του αγώνα τον ομοϊδεάτη του Έλληνα πρωθυπουργό κ. Σαμαρά. Βλέπεται έχουν τα ίδια προβλήματα (τις πολιτικές που επιβάλουν η Μέρκελ) και η αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα – Podemos στην Ισπανία που προηγούνται δημοκοπικά  στις δύο χώρες. Μάλιστα εκτός από τις εκλογές που έχει μπροστά του ο κ. Σαμαράς στις 25 του Γενάρη. Ο κ Ραχόι τις αντιμετωπίζει τον Νοέμβριο.
Εν τω μεταξύ το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη και, με αφορμή την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και του Podemos, εισάγει στην πολιτική έναν νέο όρο.
* * *
Αυτός είναι το Tsiglesias (από την ένωση των ονομάτων του Αλέξη Τσίπρα και του Πάμπλο Ιγκλέσιας) ο οποίος, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, θα αντικαταστήσει τους... Merkozy.
Το Bloomberg κάνει μια αναδρομή στην αρχή της κρίσης σημειώνοντας πως τότε η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίζονταν μαζί και πίεζαν τους ομολόγους τους για μέτρα λιτότητας σε όλη την Ευρώπη και προσθέτει πως τώρα στην Ευρωζώνη δημιουργείται το δίδυμο Tsiglesias.
Οι νεαροί πολιτικοί αποτελούν το δίδυμο των ηγετών σε μια νέα «στροφή» κάνοντας το Tsiglesias το Meskozy της επόμενης χρονιάς στην Ευρωζώνη.
Το Bloomberg επισημαίνει την συνεχή επικοινωνία που έχουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον επικεφαλής του Podemos, αλλά και τη συχνή ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω Twitter (κάτω), ενώ, μόλις χθες ο Πάμπλο Ιγκλέσιας σχολίασε τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα αναφέροντας «Εμπρός Αλέξη, ξεκινάμε από την Ελλάδα». 
Ο συντάκτης του άρθρου υπογραμμίζει πως το πρώτο κύμα της κρίσης στην Ευρωζώνη (το 2010-2012) αφορούσε τον φόβο των επενδυτών για τη βιωσιμότητα του χρέους. Πλέον η κρίση χρέους έχει ουσιαστικά τελειώσει, ωστόσο, η οικονομική κρίση παραμένει και η ανεργία βρίσκεται σε υπερβολικά επίπεδα.
«Η οργή για το δεδομένο αυτό εκφράζεται ολοένα και περισσότερο στις δημοσκοπήσεις καθώς οι ψηφοφόροι στηρίζουν πολιτικούς που υπόσχονται να αλλάξουν το σύστημα» καταλήγει το άρθρο του Bloomberg για τους Tsiglesias, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos.


  

Αναδημοσίευση: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου