Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016

Δεσμεύουν τους λογαριασμούς των καταθετών της UBS μετά από έφοδο εισαγγελέων στα γραφεία τηςΤον περασμένο μήνα οικονομικοί εισαγγελείς  έκαναν έφοδο στα γραφεία του υποκαταστήματος της UBS στην Αθήνα. Ας δούμε την είδηση:
* * *
Έναν ανεξάντλητο θησαυρό από στοιχεία που ξεκλειδώνουν την περίφημη λίστα Βεστφαλίας - Ρηνανίας εξασφάλισαν οι οικονομικοί εισαγγελείς μετά την έφοδο που έκαναν στα γραφεία του υποκαταστήματος της UBS στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2015. Η έφοδος αποφασίστηκε καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των λογαριασμών που περιλαμβάνει η λίστα Βεστφαλίας - Ρηνανίας (περίπου 10.500) είχαν ανοιχθεί σε αυτή την τράπεζα και κρίθηκε σκόπιμο να αντληθούν επιπλέον στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έφοδος έγινε στα γραφεία της τράπεζας και της εκπροσώπου της καθώς και στο γραφείο ενός μεγάλου broker που συνεργάζεται με την τράπεζα. Τα αποτελέσματα κατά κορυφαία πηγή είναι "εξαιρετικού ενδιαφέροντος και ανοίγουν πλήρως την έρευνα".  Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες:
 
Ταυτοποίηση
Ταχτοποιήθηκαν πάνω από 200 μεγαλοκαταθέτες της UBS αφού η έφοδος των εισαγγελέων έβγαλε θησαυρό. Πήραν σκληρούς δίσκους υπολογιστών και τα αρχεία τόσο από το υποκατάστημα όσο και από το γραφείο του broker. Αμέσως κατάφεραν να ταυτοποιήσουν σχεδόν 200 καταθέτες, με την μικρότερη κατάθεση να φτάνει τα 1,5 εκατ. και τη μεγαλύτερη τα 12 εκατομμύρια.
Η έφοδος έγινε με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και διενεργήθηκε από τους εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Γιαννη Δραγάτση και Χρ. Ντζούρα.

Αυτοκαταγγελία και φεύγουν σημειώματα
Στα χέρια των αρχών βρίσκονται πλέον αρχεία με αριθμούς λογαριασμών, ποσά και κάποια ονόματα. Όπου δεν υπήρχαν ποσά ή ονόματα έγινε αυτόματη ταυτοποίηση με τους αριθμούς λογαριασμών στη λίστα Βεστφαλίας - Ρηνανίας και "κούμπωσαν" αμέσως σχεδόν 200 καταθέτες. Η εξέλιξη αυτή αλλάζει άρδην την έρευνα αφού πλέον όλα τα στοιχεία των μεγαλοκαταθετών είναι στη διάθεση των αρχών ενώ οι σκληροί δίσκοι τυγχάνουν επεξεργασίας στα εργαστήρια της ΔΕΕ. Παράλληλα η νομοθέτηση της διάταξης περί αυτοκαταγγελίας που θα δίνει ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους σπεύσουν να πληρώσουν πριν κινηθεί η ποινική διαδικασία, προωθεί την έρευνα στο επόμενο στάδιο που είναι η αποστολή σημειωμάτων προς τους ενδιαφερόμενους. Αν εκείνοι σπεύσουν να πληρώσουν τότε θα αντιμετωπιστούν με επιείκεια.  Εκτιμάται μάλιστα ότι η εν λόγω λίστα μπορεί να αποφέρει στο δημόσιο πάνω από 2 δισ. ευρώ.
 * * *
Η υπόθεση συνεχίζεται και προφανώς με θετική κατάληξη. Ας τη δούμε:
Να δεσμεύσουν όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς  στην Ελλάδα των μεγαλοκαταθετών της UBS είναι αποφασισμένοι οι οικονομικοί εισαγγελείς Παν. Αθανασίου , Γ. Δραγάτσης, Ελ. Τουλουπάκη κ.α . Οι έμπειροι εισαγγελείς ξεκινούν εντός της βδομάδας να  στέλνουν ανά 100 κλήσεις προς τους 11.558 καταθέτες της λίστας Μπόργιανς και πλέον αυτοί θα καλούνται όχι ως μάρτυρες  αλλά ως ύποπτοι για την τέλεση των κακουργημάτων της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Οι εισαγγελείς έχουν προσαρμόσει ένα ειδικό σύστημα αυτοματοποιημένης διαδικασίας μέσω του οποίου   με το που εμφανίζεται ο καταθέτης:
Α) Του γνωστοποιείται το έγγραφο της ανωμοτί κατάθεσης του υπόπτου.
Β) Έγγραφο με το ποσό που διατηρεί στην τράπεζα του εξωτερικού.
Γ) Αναλυτική κατάσταση με τον έλεγχο που έκανε αρμόδιος υπάλληλος για το σύνολο των εισοδημάτων που δήλωσε την τελευταία 15ετία. Αν η απόκλιση είναι εμφανής (που στην πλειονότητα τους κατά τον πρόχειρο έλεγχο προέκυψε πως είναι) ο εισαγγελέας θα του ζητεί να συναινέσει και να πληρώσει.
Δ) Αν αυτός αρνηθεί και ισχυριστεί πως μπορεί να τα δικαιολογήσει τότε θα λαμβάνει 20ήμερη προθεσμία. Μόνο που αυτομάτως, και πριν βγει από το εισαγγελικό γραφείο, θα του κοινοποιείται πως δεσμεύονται όλοι  οι τραπεζικοί λογαριασμοί του στην Ελλάδα. Διαδικασία που πλέον γίνεται εντός λίγων λεπτών της ώρας. Όπως σημείωνε μάλιστα αρμόδια πηγή "ακόμα κι αν δεν διαθέτουν χρήματα στην Ελλάδα , θα σημάνει φορολογική και οικονομική ζημία, αφού δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση καμιάς κάρτας συναλλαγών".
Σε περιπτώσεις που η διαφορά μεταξύ δηλωθέντων στην Ελλάδα και καταθέσεων στο εξωτερικό είναι χαώδης, κατά πληροφορίες η δέσμευση θα προηγείται της παρουσίας του υπόπτου στα εισαγγελικά γραφεία. Και βέβαια σε περίπτωση που συναινέσει ο καταθέτης να πληρώσει τα οφειλόμενα αυτομάτως ια αίρεται η δέσμευση των λογαριασμών τους.

 
 Αναδημοσίευση: capital.gr 2ο απόσπασμα