Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Εκλογή της Λεπέν στη Γαλλία εκτός αν…



Στην Γαλλία τις δυο τελευταίες Κυριακές, 20 και 27 Νοεμβρίου, εξελέγη ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν το 2017 (στις 23/4 και 7/5). Όλοι οι «πολιτικοί αναλυτές» στην Ευρώπη θεωρούν πως θα είναι ο άνθρωπος που θα αντιμετωπίσει την Μαρίν Λεπέν στον 2ο γύρο της προεδρικής εκλογής.
Εγώ πιστεύω πως αν πράγματι είναι έτσι, θα έχουμε την εκλογή της Λεπέν στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας. Κι έχω τους λόγους που εξηγούν αυτή τη γνώμη μου.
Ο Φρανσουα Φιγιόν, νέος ηγέτης πια των του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών θεωρείται ως αυστηρός, «θατσεριστής», ρωσόφιλος και συντηρητικός.
Θεωρεί κανείς πως αυτά είναι πλεονκτήματα; Και δεν μιλάω για το Ρωσόφιλος ή το συντηριτικός. Αλλά για το Θατσεριστής.
Να μη ξεχνάμε πως η Μάργκαρετ Θάτσερ που ήταν πρωθυπουργός της Αγγλίας από το 1979 ως το 1990, όταν πέθανε τον Απρίλιο του 2013 οι Άγγλοι βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας τον θάνατό της, κάτι που δεν συνέβη ποτέ και πουθενά στον κόσμο.
Και αυτά που υποσχέθηκε ο Φιγιόν όντως είναι νεοφιλελεύθερο και θατσερικό. Μια που μιλάει για περιορισμό κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ τις δημόσιες δαπάνες και πως θέλει να περικόψει κατά 500.000 τις θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον, δηλώνει ότι θα θυσιάσει «ιερές αγελάδες» της γαλλικής εργατικής νομοθεσίας, όπως την εργάσιμη εβδομάδα των 35 ωρών, ενώ θα αυξήσει και τα όρια συνταξιοδότησης. Αν πιστεύει κανείς πως υποσχόμενος τέτοια πράγματα μπορεί να εκλεγεί ένας πολιτικός στην Γαλλία είναι γελασμένος.
Εκτός των άλλων η κ. Μέρκελ δήλωσε την στήριξή του στον Φρανσουά Φιγιόν. Όμως τα τελευταία χρόνια όπου γίνονται εκλογές, έχουμε σε όλο τον κόσμο νίκες σε ότι αντιτίθεται η Γερμανική κυβέρνηση και οι ακόλουθοί τους. Ας θυμηθούμε στην Ελλάδα (δυο τελευταίες βουλευτικές εκλογές και δημοψήφισμα, το δημοψήφισμα της Αγγλίας και τις εκλογές των ΗΠΑ). Μιλάω φυσικά για το τι βλέπαμε προεκλογικά κι όχι τι έγινε μετά τις εκλογές, αν έγινε.
Θα είναι λοιπόν επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας η Μαρίν Λεπέν;
Όχι πιστεύω εγώ. Ο κ. Φιγιόν με αυτά που πιστεύει δε θα μπει καν στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Γαλλίας. Κι αυτό γιατί θεωρώ τους Γάλλους λαό με, λεγόμενες, προοδευτικές ιδέες. Γι’ αυτό θα έχουμε κόντρα στην κ. Λεπέν τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς, μια που το «Αριστερό μέτωπο» του κ. Μελανσόν δε φαίνεται, ακόμη τουλάχιστον, να διεκδικεί την δεύτερη θέση.
Δεν ξέρω αν θα είναι ο Ολάντ που με το finish του πάρει πάλι τα πάνω του μια που δημοσκοπικά είναι στο nadir, αλλά σε σχέση με τον αντίπαλο του δεύτερου γύρου (έχουν σίγουρη την Λεπέν πρώτη) σίγουρα θα εκλεγεί.
Εκτός των άλλων ακούστηκε, στην Ελλάδα, πως μπορεί στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος μπορεί να ψήφισαν και πολλοί που δεν θα το ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές. Για να βγάλουν εκτός του Σαρκοζί, μια που στη Γαλλία δεν ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος αλλά όσοι δώσουν τα 3 €.
Αν έγινε κάτι τέτοιο γιατί να μη ψήφισαν, σοσιαλδημοκράτες που θεωρούνται αντίπαλοι των Ρεπουμπλικάνων, για να βγάλουν «εκτός αγώνα» τον μετριοπαθή Ζιπέ; Ώστε στις 23 Απριλίου να υπάρχει εκτός της φασίστριας Λεπέν και του Νεοφιλελεύθερου Φινιόν; Έτσι που να είναι αυτονόητο πως είναι διαφορετικοί, μια που με έναν μετριοπαθή Ρεπουμπλικάνο οι γραμμές δεν είναι και τόσο ευδιάκριτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου