Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

Σε δυσθεώρητα επίπεδα το παγκόσμιο χρέοςΒλέποντας την μεταβολή του παγκόσμιου χρέους λογικό είναι να προβληματίσει κάποιον σε ποιόν χρωστάμε αυτά τα λεφτά. Στους εξωγήινους;
Η απάντηση είναι απλή. Τα χρωστάει το ένα κράτος στο άλλο. Και η λύση φαίνεται στο «φτωχό μου μυαλό» απλή.
Ας διαγραφούν όλα τα χρέη, αφού χρωστάνε όλοι σε όλους. Ξεκινώντας από τους πιο φτωχούς και πιο χρεωμένους. Ωπ, εδώ μάλλον είναι το πρόβλημα. Οι κυρίαρχοι σ’ αυτό τον κόσμο, ΗΠΑ και Γερμανοί (τα  αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης) με το χρέος υποδουλώνουν λαούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της υποδούλωσης η Ελλάδα που ότι και να ψηφίσουμε στις εκλογές η Γερμανική λάθος Θεσμική μπότα θα είναι εδώ. Δείτε την είδηση και ας βγάλει καθένας τα συμπεράσματά του
* * *
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε υπερβαίνοντας το 325% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος πέρυσι, καθώς το δημόσιο χρέος σημείωσε μεγάλη άνοδο, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute for International Finance).
Η έκθεση του IIF διαπιστώνει ότι το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε περισσότερο από 11 τρισεκ. δολάρια στο πρώτο 9μηνο του 2016, φθάνοντας τα 217 τρισεκατομμύρια δολάρια, και ότι σχεδόν το μισό της αύξησης αυτής αντιστοιχούσε στο δημόσιο χρέος (γενικής κυβέρνησης).
Το χρέος των αναδυόμενων αγορών αυξήθηκε σημαντικά, καθώς οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων και κοινοπρακτικών δανείων ήταν σχεδόν τριπλάσιες πέρυσι σε σχέση με το 2015. Τη μερίδα του λέοντος του νέου χρέους έχει η Κίνα, η οποία προχώρησε σε νέες εκδόσεις 710 δισεκ. δολαρίων από το σύνολο των 855 δισεκ. δολαρίων στη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με το IIF.
Η αύξηση του κόστους δανεισμού μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και διάφορες εντάσεις, όπως «ένα περιβάλλον υποτονικής ανάπτυξης και αδύναμης εταιρικής κερδοφορίας, του ισχυρότερου δολαρίου, αυξανόμενων αποδόσεων των ομολόγων, υψηλότερου κόστους αντιστάθμισης (κινδύνων) και επιδείνωσης του αξιόχρεου των επιχειρήσεων», αποτελούν προβλήματα για τους δανειζόμενους, αναφέρεται στην έκθεση.
«Μία στροφή προς πιο προστατευτικές πολιτικές θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές ροές, ενισχύοντας αυτές τις αδυναμίες», σημειώνει το IIF, προσθέτοντας: «Επιπλέον, δεδομένης της σημασίας του Σίτι του Λονδίνου στην έκδοση ομολόγων και παραγώγων (ιδιαίτερα για εταιρείες της Ευρώπης και αναδυόμενων αγορών), οι συνεχιζόμενες αβεβαιότητες γύρω από τον χρόνο και τη φύση της διαδικασίας του Brexit θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσθετους κινδύνους, περιλαμβανομένου ενός υψηλότερου κόστους δανεισμού και υψηλότερου κόστους αντιστάθμισης».


Αναδημοσίευση: press-gr.com