Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Και όμως! Υπάρχει και νεανικό αλτσχάιμερΠολλές φορές νέοι άνθρωποι όταν παρατηρήσουμε πως ξεχνάμε συχνά ή κάποιος φίλος μας ξέχασε κάτι σημαντικό λέμε «κάνοντας πλάκα». αλτσχάιμερ έχεις; Ή για να δείξουμε πως μεγαλώνουμε σιγά σιγά, «πρόσεξε το αλτσχάιμερ.
Κι όμως υπάρχει και νεανικό αλτσχάιμερ. Είναι σπάνιο βέβαια. Και βέβαια μόνο ό ειδικός μπορεί να το διαγνώσει.
Τελείως πληροφοριακά, δείτε:
* * *
Τα συμπτώματα του νεανικού αλτσχάιμερ είναι ολόιδια με εκείνα του κοινού αλτσχάιμερ. Το νεανικό αλτσχάιμερ πλήττει τα άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών.
Το αλτσχάιμερ πρώιμης έναρξης είναι σπάνιο και δεν ευθύνεται πάντα για την αμέλεια ή τη μερική απώλεια μνήμης που παρατηρείται συχνότατα στους μεσήλικες (π.χ. δε θυμόμαστε πού βάλαμε τα κλειδιά μας). Τέτοιου είδους επεισόδια οφείλονται συνήθως στο προσωρινά αυξημένο στρες.
 Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό εάν τα προβλήματα μνήμης αναδεικνύονται σε εμπόδιο σε σημαντικές καθημερινές δραστηριότητες ή στην ολοκλήρωση απλών εργασιών. Η μεγάλη διάρκεια και η ακανόνιστη εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι δύο στοιχεία που χρήζουν άμεσης προσοχής.
 Άτομα που εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια αλτσχάιμερ σε νεαρή ηλικία αντισταθμίζουν τις δυσκολίες κάνοντας αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες. Στην περίπτωση αυτή, οι πραγματικές ανησυχητικές ενδείξεις της νόσου δεν είναι εμφανείς, όμως συγγενείς και φίλοι μπορούν να παρατηρήσουν ότι το άτομο χρησιμοποιεί όλο και συχνότερα γραπτές ή ηλεκτρονικές υπενθυμίσεις ή βασίζεται στους γύρω του για να ολοκληρώσει εργασίες που παλαιότερα μπορούσε να φέρει εις πέρας χωρίς βοήθεια. Επίσης, συχνά το άτομο απομακρύνεται από κοινωνικές εκδηλώσεις ή από το εργασιακό περιβάλλον.
 Τα συμπτώματα ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή, ωστόσο τυπική ένδειξη που εκδηλώνεται σχεδόν πάντα είναι η δυσκολία απομνημόνευσης νέων πληροφοριών.
 Όσο η ασθένεια προχωρά, επηρεάζεται η μνήμη στο σύνολό της: χάνεται ο ειρμός της σκέψης, χάνεται η αίσθηση του προσανατολισμού, το άτομο δεν θυμάται ονόματα ή ξεχνά πού έχει αφήσει ένα αντικείμενο.
 Το νεανικό αλτσχάιμερ έχει σοβαρότερο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του ατόμου σε σύγκριση με το κοινό αλτσχάιμερ, καθώς πλήττει άτομα που έχουν ακόμη ενεργό ρόλο στον εργασιακό στίβο, στην οικογένεια και στην κοινωνία.
 Η έγκαιρη διάγνωση του αλτσχάιμερ, σε οποιαδήποτε μορφή του και κυρίως στις μικρότερες ηλικίες, είναι ο βασικότερος παράγοντας που θα καθορίσει την πορεία της υγείας και την ποιότητα του ασθενούς στο μέλλον.


 Αναδημοσίευση: womantoc.gr