Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Ακραίες προβλέψεις του Bill Gates για το μέλλον



Μπορεί το σώμα του Bill Gates (φωτο) να βρίσκεται στο σήμερα αλλά το μυαλό του ως γνωστόν βλέπει μακριά στο μέλλον.
Ο δισεκατομμυριούχος με τη φιλανθρωπική δράση έφτασε εκεί που έφτασε προβλέποντας το τι θα συμβεί στο χώρο των υπολογιστών, της υγείας και του περιβάλλοντος.
Προέβλεψε σωστά ό,τι αφορά τα smartphones και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εάν κρίνουμε από την επιτυχία του, και οι υπόλοιπες προβλέψεις του είναι πολύ πιθανόν να βγουν αληθινές.
Ας δούμε πώς βλέπει ο Gates το μέλλον του κόσμου μας....
* * *
Η τρομοκρατία με τη χρήση βιολογικών όπλων μπορεί να αφανίσει 33 εκ. ανθρώπους σε λιγότερο από ένα χρόνο
Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε ο Bill Gates ανέφερε σε ένα συνέδριο στο Μόναχο ότι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια υγεία θα ήταν κάποιο παθογόνο που θα μεταδίδεται με τον αέρα και το οποίο θα έχουν διασπείρει βιο-τρομοκράτες. Θα μπορούσε να είναι κάποιος συνθετικός ιός ευλογιάς ή κάποια μορφή γρίπης που θα είναι πολύ πιο θανατηφόροι από τους γνωστούς ιούς.
«Οι επιδημιολόγοι παραδέχονται πως υφίσταται εύλογη πιθανότητα να συμβεί αυτό μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια», ανέφερε ο Gates. Σε ένα μόλις χρόνο, ο ιός αυτός θα μπορούσε να σκοτώσει 33 εκ. άτομα.
Για το λόγο αυτό, ο Gates και το ίδρυμά του θεωρούν ύψιστη προτεραιότητα το μαζικό εμβολιασμό των πληθυσμών σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά την τροφή, η Αφρική θα αποκτήσει πλήρη αυτονομία
Στην καθιερωμένη ετήσια επιστολή του το 2015 προέβλεψε ότι η γεωργική βιομηχανία της Αφρικής θα αυξηθεί σε παραγωγικότητα κατά 50% μέχρι το 2030 και η ήπειρος θα είναι πλέον αυτόνομη όσον αφορά την τροφή.
Σήμερα η Αφρική εισάγει σε γενικές γραμμές διατροφικά είδη αξίας 50 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση παρά το γεγονός ότι το 70% των κατοίκων της υποσαχάριας Αφρικής είναι γεωργοί.
«Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, ωστόσο, οι εξελίξεις στη γεωργία θα καταφέρουν να εξαλείψουν τις ακραίες αυτές αντιθέσεις», έγραψε ο Gates. "Ο κόσμος μας έχει ήδη αναπτύξει καλύτερα λιπάσματα και σπόρους που είναι πολύ πιο παραγωγικά, θρεπτικά και ανθεκτικά και εφόσον καταφέρουν οι γεωργοί της Αφρικής να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπάρχουσες τεχνολογίες θα είναι σε θέση θεωρητικά να διπλασιάσουν τις αποδόσεις τους".

Οι τραπεζικές συναλλαγές μέσω κινητού τηλεφώνου θα βοηθήσουν τους οικονομικά ασθενέστερους να βελτιώσουν τη ζωή τους
Στις χώρες της Αφρικής όπου τα μετρητά είναι δυσεύρετα οι άνθρωποι έχουν αδυναμία να πληρώσουν για τις υπηρεσίες υγείας, διατροφής, εκπαίδευσης ή για επιδιορθώσεις κλπ.
Ο Gates ισχυρίζεται ότι αυτό οφείλεται στην μη επαρκή τραπεζική υποδομή. Οι οικονομικές υπηρεσίες όπως η M-PESA δίνουν πρόσβαση σε ψηφιακούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε χώρες όπως η Κένυα και η Ουγκάντα. Άνθρωποι που δεν είχαν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες στο παρελθόν θα μπορούν πλέον να κάνουν χρήση των εν λόγω λογαριασμών και να αποταμιεύσουν χρήματα ευκολότερα.
«Μέχρι το 2030, 2 δισ. άνθρωποι οι οποίοι  σήμερα δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό θα μπορούν να αποταμιεύουν και να κάνουν πληρωμές με το τηλέφωνό τους", έγραψε στην ετήσια επιστολή του το 2015. "Και μέχρι τότε οι εν λόγω υπηρεσίες θα έχουν εμπλουτιστεί και με άλλες υπηρεσίες όπως αποταμιευτικούς λογαριασμούς  με επιτόκιο, πιστώσεις και ασφάλεια».

Μέχρι το 2035, δεν θα υπάρχουν σχεδόν φτωχές χώρες
Στην ετήσια επιστολή του 2014 ο Gates δεν δίστασε να προβλέψει ότι η συνεχιζόμενη ξένη βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσε να σημαίνει ότι στο μέλλον, μέχρι το 2035, δεν θα υπάρχουν φτωχές χώρες. (Το ίδρυμα του έχει εκφράσει ανησυχία μετά τους προϋπολογισμούς της κυβέρνησης Τρανπ, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι κάτι τέτοιο παραμένει εφικτό).
Στην εν λόγω επιστολή, ο Gates αναφέρει ότι «Σχεδόν όλες οι χώρες θα γίνουν αυτό που σήμερα ονομάζουμε "μέσης οικονομικής ευχέρειας" και πλουσιότερες. Οι χώρες αυτές θα επωφεληθούν από τις καινοτομίες όπως είναι τα εμβόλια, οι νέοι σπόροι και η ψηφιακή εξέλιξη».

Μέχρι το 2030, θα έχει ανακαλυφθεί μια επαναστατική μορφή καθαρής ενέργειας για όλο τον κόσμο
Μία από τις αισιόδοξες προβλέψεις του Gates έγινε το 2016 και είναι εκείνη όπου ανέφερε ότι μέσα στα επόμενα 15 χρόνια το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη θα χρησιμοποιεί κάποια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας όπως είναι ο αέρας ή ο ήλιος.
«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλη, μεγαλύτερη ίσως από όσο πολλοί φαντάζονται», ανέφερε στην ετήσια επιστολή του. «Το ίδιο όμως είναι και η ευκαιρία». Πολλές από τις χώρες που επισκεφθήκαμε δεν διέθεταν τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν ρεύμα για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, οι επιχειρήσεις κλπ.
«Εάν ο κόσμος στραφεί σε κάποια μορφή καθαρής και οικονομικής ενέργειας, αυτό δεν θα σταματήσει απλώς την κλιματική αλλαγή, θα αλλάξει ριζικά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες».

Θα χαθούν ανυπολόγιστες θέσεις εργασίας λόγο της αυτοματοποίησης
Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια τα εργοστάσια και οι χώροι αποθήκευσης στις ΗΠΑ θα αντικαταστήσουν τους εργάτες με αυτοματοποιημένα ρομπότ, λέει ο Gates. Αυτό θα σημαίνει φυσικά την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, αν όχι εκατομμυρίων, ανάλογα με το ποιοι κλάδοι θα αυτοματοποιηθούν περισσότερο.
«Σε συγκεκριμένους τομείς θα περάσουμε το κατώφλι αυτής της αντικατάστασης μονομιάς», είπε στο Quartz.

Ο Gates πιστεύει ότι στο μέλλον θα πρέπει να φορολογούνται τα ρομπότ προκειμένου να διατηρηθούν τα ποσοστά του φόρου εισοδήματος που θα έπαιρνε το κράτος από τα φυσικά πρόσωπα.

Μέχρι το 2019 θα έχει εξαλείφει η πολιομυελίτιδα
Το 2016, τα νέα κρούσματα πολιομυελίτιδας σε όλο τον κόσμο ήταν μόνο 37. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν πάνω από 400 και ο Gates ελπίζει ότι η ασθένεια αυτή θα είναι η δεύτερη που θα εξαλειφθεί μετά την ευλογιά.
«Η παγκόσμια κοινότητα πολιομυελίτιδας τελειοποιεί σήμερα ένα λεπτομερές σχέδιο το οποίο θα μας επιτρέψει να εξαλείψουμε την ασθένεια μέσα στα επόμενα έξι χρόνια», έγραψε το 2013.

«Έτσι θα σταματήσει μια ασθένεια που οδηγούσε στην παράλυση πάνω από 400.000 παιδιά κάθε χρόνο», ανέφερε.


 Αναδημοσίευση: nyxtobaths.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου