Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ποιες χώρες και πόσο βγήκαν κερδισμένες
από τους τόκους κατά την Ελληνική κρίση


Έχει γραφτεί από πολλούς και πολλές φορές για τα κέρδη που έβγαλε από την Ελληνική κρίση η Γερμανία. Αλλά μόνο η Γερμανία έβγαλε κέρδη από την Ελλάδα; Όχι, όλες οι χώρες τις Ευρωπαϊκής ένωσης βγάλαν λεφτά από την περιπέτεια που ζούμε τόσα χρόνια τώρα.
Αλήθεια αυτά τα χρήματα γιατί δεν επιστρέφονται στην Ελλάδα; Είναι το εύλογο ερώτημα που θα κάνει κανείς.
* * *
Το 2012, στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να αγοράσουν μέρος του ελληνικού χρέους και χρησιμοποίησαν σχεδόν 27 δισεκατομμύρια ευρώ, για να αποτρέψουν έναν φαύλο κύκλο, με τη χώρα να αντιμετωπίζει όλο και πιο ακριβά δάνεια. Μάλιστα, την εποχή εκείνη, οι χώρες συμφώνησαν ότι δεν θα έπρεπε να κερδίσουν ή να επωφεληθούν από αυτή τους την πράξη και ότι οι τόκοι που τους πλήρωσε η Αθήνα που συνδέονται με τα ομόλογα που είχαν αγοράσει, έπρεπε να επιστραφούν.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euronews, οι τόκοι αυτοί φτάνουν σχεδόν τα 8 δισ. ευρώ (ακριβώς είναι 7,838 δισεκατομμύρια σύμφωνα με ένα μήνυμα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στους ευρωβουλευτές). Μερικά από τα χρήματα αυτά επεστράφησαν στην Ελλάδα, αλλά πολλά από αυτά παραμένουν ακόμη στα χέρια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα του Euronews δεν είναι αποφασισμένοι να αποκαλύψουν το ποσό αυτό.
Σύμφωνα με πηγή στην Κομισιόν που επικαλείται το Euronews, για «νομικούς λόγους», δεν είναι δυνατόν τα κράτη μέλη να δηλώσουν και να αποκαλύψουν τα ποσά που καταβάλλουν οι κεντρικές τους τράπεζες στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με την αρμόδια αρχή οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες σχετικά με τις επενδύσεις τους για να μην επηρεάσουν τις αγορές. Πάντως, το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με διαρροή στον Τύπο, επέστρεψε στην Ελλάδα 28,3 εκατομμύρια ευρώ και δεσμεύτηκε να επιστρέψει το σύνολο των 40,2 εκατομμύριων ευρώ που συγκέντρωσε από τους τόκους.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Euronews, η γερμανική κεντρική τράπεζα, Bundesbank, λόγω του ότι είναι η μεγαλύτερη της ΕΕ, φέρεται να κέρδισε από το 2012 σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ τόκων για το χρέος που αγόρασε από την Ελλάδα. Η Γαλλία πήρε 1,58 δισεκατομμύρια και η Ιταλία 1,37 δισ. ευρώ.
Από που προήλθαν τα λεφτά;
Με βάση το Πρόγραμμα Αγοράς Τίτλων, οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αγόρασαν ελληνικά ομόλογα, δίνοντας έτσι ώθηση στις τιμές για το χρέος και έτσι μείωσαν τα επιτόκια που έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα για να δανειστεί. Αυτό αντιστάθμισε σε κάποιο βαθμό την επίπτωση των φόβων της αγοράς για την οικονομία της χώρας, που υποχρέωσε την ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει σημαντικά υψηλότερα ποσοστά για να εξασφαλίσει τα χρήματα που χρειάστηκε για να συνεχίσει να λειτουργεί.
Ως αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος, οι χώρες που συμμετείχαν, έλαβαν τόκους από την Ελλάδα για τα ομόλογα αυτά που αγόρασαν. Αυτά είναι και τα λεφτά που συμφώνησαν να επιστρέψουν με την συμφωνία στο πρόγραμμα δανεισμού του 2012.
Η παρακράτηση αυτών των χρημάτων, σύμφωνα με τον Christopher Dembik, οικονομολόγο της Saxo Bank, χρησιμεύει ως «είδος τιμωρίας» σε συνδυασμό με ένα «μέσο πίεσης» στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο σχέδιο διάσωσης.
«Εάν η Ελλάδα μπορούσε να πάρει τα χρήματα, θα τα χρησιμοποιούσε πιθανότατα για να εξοφλήσει άλλο χρέος», πρόσθεσε.
Το κατά πόσον τα χρήματα θα επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποφασιστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όταν το τρίτο κομμάτι του ελληνικού σχεδίου διάσωσης ολοκληρωθεί.



 Αναδημοσίευση: news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου