Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε
τον εαυτό μας αν πάθουμε κρίσης πανικού


Η κρίση πανικού είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Από μελέτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε μία φορά στη ζωή του, ακόμα και στο 5-6% του πληθυσμού.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως πρέπει να ξέρουμε ν αναγνωρίζουμε μια κρίση πανικού. Και τι πρέπει να κάνει κανείς, αν πάθει τέτοια κρίση
* * *
Η αιτία, συχνά δεν μπορεί να διευκρινιστεί και τα συμπτώματα εμφανίζονται εντελώς απροειδοποίητα.
Αν ανήκετε σε εκείνους που έχουν βιώσει στο παρελθόν ή βιώνετε ακόμα ανάλογα συμπτώματα, ακολουθήστε τους παρακάτω τρόπους γρήγορης αντιμετώπισής τους.

Συμπτώματα:
  • Αίσθημα έντονου φόβου.
  • Αίσθημα απώλειας του ελέγχου.
  • Τρόμος, ταχυκαρδία, έντονη εφίδρωση, έντονο αίσθημα δύσπνοιας-πνιγμού, αίσθημα αστάθειας ή ζάλης, φόβος επερχόμενου θανάτου.
  •  Έντονη δυσφορία και δυσλειτουργικότητα.Τρόποι γρήγορης αντιμετώπισης και τεχνικές αυτοβοήθειας:

Μη μετακινηθείτε
Επειδή μια κρίση πανικού δεν είναι σίγουρο πόση ώρα μπορεί να διαρκέσει, όπως φυσικά και τις αντιδράσεις που μπορεί να έχει στον οργανισμό σας, καλό θα ήταν να μείνετε σταθεροί στη θέση σας, διακόπτωντας οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνατε έως τη στιγμή εκδήλωσης της κρίσης.

Εστιάστε την προσοχή σας σε κάτι.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να εστιάσετε την προσοχή σας σε κάτι που δε σας φαίνεται απειλητικό ή σας προκαλεί τρόμο. Ακόμα και ένας συγκεκριμένος ήχος μπορεί να χαρίσει την ηρεμία που αναζητάτε τη δεδομένη στιγμή.

Πάρτε βαθιές ανάσες.
Όπως είπαμε, είναι σημαντικό να εστιάσετε κάπου. Επικεντρωθείτε στον ρυθμό της αναπνοής σας και πάρτε βαθιές ανάσες, μετρώντας από μέσα σας τις εισπνοές και εκπνοές.

Κάντε θετικές σκέψεις.
Είναι ότι πιο σημαντικό να νιώσετε ασφαλής κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της κρίσης. Σκεφτείτε κάτι που σας ηρεμεί και σας προκαλεί ευφορία. Απομακρύνετε όσο μπορείτε τις αρνητικές σκέψεις και κυρίως αυτό που σας προκάλεσε τον φόβο. Θα δείτε σύντομα τα συμπτώματα να υποχωρούν.

Μην πολεμάτε.
Πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν τη στιγμή της κρίσης να την αντιμετωπίσουν και να αντισταθούν σε αυτή. Έτσι, όμως, είναι πιθανό να αυξήσετε την άσχημη αίσθηση του άγχους και του πανικού. Σκεφτείτε ότι είναι απλώς κάτι παροδικό που θα περάσει σύντομα.

Διατροφή και άσκηση.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να χαλαρώσετε και να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας. Η άσκηση και η διατροφή είναι ίσως οι πιο αποτελεσματικοί. Αποφύγετε το κάπνισμα, το αλκοόλ και τις κακές διατροφικές συνήθειες. Βρείτε ένα σπορ που να σας «γεμίζει» και σας προκαλεί ευφορία. Μην ξεχνάτε πως όλα προέρχονται εκ των έσω!
Η κρίση πανικού μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα και αποτελεσματικά. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας και αποκτήστε και πάλι μια ομαλή καθημερινότητα.

Πότε να αποταθείτε  στον ειδικό
Όταν ένας άνθρωπος μέσα σε ένα μήνα κάνει 8-10 κρίσεις και στο μεσοδιάστημα θα έχει έντονο φόβο μήπως του ξανάρθει, είναι ένας άνθρωπος, που θα πρέπει να απευθυνθεί, είτε σε ένα ψυχίατρο, είτε σε ένα εξειδικευμένο κλινικό ψυχολόγο, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, με ψυχοθεραπεία, τη γνωστική συμπεριφορική, με την οποία προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο, με τον οποίο εκτιμά ο άνθρωπος τον κίνδυνο, και να τον επαναδραστηριοποιήσουμε σε αυτά που αποφεύγει», λέει ο κ. Σκαπινάκης. Προσθέτει ακόμη,ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δίνονται και κάποιες φαρμακευτικές αγωγές ή γίνεται συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής.


Αναδημοσίευση: karteria1.blogspot.com
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου