Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Η «εναπόθεση των σκουπιδιών» στη Λάρισα

Πρόσφατα είδα ένα κείμενο στην τοπική ιστοσελίδα, larissanet, με τη παρατήρηση πως κάποιοι πετούν τα σκουπίδια έξω από τους υπόγειους κάδους, και δημοσίευσε την παραπάνω φωτογραφία.
Σωστή η παρατήρηση. Αλλά παρατηρώντας τις φωτογραφίες, βλέπει κανείς την ποσότητα των σκουπιδιών. Και λογικά σκεπτόμενος μπορεί να φανταστεί πως ίσως να μη χωράνε μέσα στον, μισογεμάτο κάδο μια που στην ιστοσελίδα μιλούν για Κυριακή πρωί.
Με αυτή την ευκαιρία, μπορώ να παρατηρήσω πως η δημοτική αρχή δεν μισεί μόνο τα αυτοκίνητα, που θέλει να τα «εξορίσει» από το κέντρο της πόλης αλλά και τους ανθρώπους της. Αφού δε θέλει να βλέπει τα σκουπίδια μας, άρα μας μισεί. Και το συμπέρασμα αυτό το βγάζω από τους υπόγειους κάδους που εγκαθιστά.
Μα είναι δυνατόν να μη γεμίσει ένας κάδος στο κέντρο της πόλης; Εκτός από τους μόνιμους κατοίκους και τα γραφεία, υπάρχουν τόσα εμπορικά καταστήματα αλλά και πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφε κι εστιατόρια) που υπάρχουν γεμίζουν τους κάδους αυτούς σε χρόνο ρεκόρ. Εκτός αν φύγουν τα τελευταία που παράγουν τα περισσότερα σκουπίδια.
Ως πριν λίγο καιρό ήταν μονίμως γεμάτοι οι κάδοι στη γωνία της οδού Ρούσβελτ και Μανδηλαρά. Αυτοί έφυγαν από εκεί μια που ο στενός δρόμος δεν αφήνει χώρο, χωρίς να αντικατασταθούν με υπόγειο σύστημα. Και αυτοί πήγαν πιο πάνω μαζί με αυτούς που προϋπηρχαν έξω από το υπαίθριο πάρκινγκ του Φρουραρχείου, στην οδό Ρούσβελτ. Εκεί γέμιζαν γρήγορα και τώρα που μεταφέρονται και τα σκουπίδια (μια που εκεί είναι και οι κάδοι) της παρακάτω γωνίας, επικρατεί μονίμως το αδιαχώρητο.
Βέβαια πλέον είναι «διπλή η σειρά» των κάδων, κολλημένοι στον μαντρότοιχο. Κι όπως είναι φυσικό θα πρέπει να κάνεις ακροβατικό, ή να μετακινήσεις τον μπροστά, για να ρίξεις τα σκουπίδια σου στον «πίσω κάδο».
Μέχρι να υπογειοποιηθούν κι αυτοί, κι έτσι απλά θα αφήνονται απ’ έξω τα σκουπίδια που δεν χωρούν μέσα και θα διαμαρτύρεται πάλι η larissanet.
Για τους υπόγειους κάδους πάλι, μπορούμε να παρατηρήσουμε το εξής. Για να ανοίξουν πρέπει να πατηθεί με το πόδι κάποιο πετάλ. Ξεχνά φυσικά η Δημοτική αρχή πως ούτε όλοι οι συμπολίτες μας είναι αρτιμελείς ούτε όλοι νέοι για να μπορούν να ρίξουν τα σκουπίδια τους μέσα στον κάδο. Να σημειώσω βέβαια πως δεν απαιτείται να «βάλεις» μεγάλη δύναμη για να ανοίξει, τώρα που είναι καινούριοι.
Απορώ όμως γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία του υπόγειου κάδου αυτού της πλατείας Ταχυδρομείου, που έκανε η προηγούμενη Δημοτική αρχή.Αυτός για να ρίξεις μέσα τα σκουπίδια σου, αρκεί «να σταθείς»  μπροστά του. Κάτω από το σημείο αυτό, υπάρχει και το πετάλ. Οπότε, το πατάς θες δε θες, για να ανοίξει (φαίνεται κάτω αριστερά στη σχετική φωτο). Κι αυτός γεμίζει εύκολα οπότε συχνά δίπλα στον υπόγειο βρίσκεται κι ο «παραδοσιακός» δίπλα του.
Με την ευκαιρία που ασχολήθηκα με τα σκουπίδια καλό είναι να γράψω λίγα πράγματα και για τα νέα «καλάθια απορριμμάτων» που ξεφυτρώνουν. Είναι σταθερά και βιδωμένα στο έδαφος (φωτό). Κι έτσι οι υπάλληλοι του δήμου, βάζουν καθημερινά μαύρη σακούλα που πέφτουν μέσα τα σκουπίδια των περαστικών.
Αλήθεια δε σκέφτηκε κανείς τι θα γίνει αν πετάξει κάποιος ένα τσιγάρο μέσα κι εκεί υπάρχει κάτι εύφλεκτο; Αν τον κάψει κάποιος «για να γελάσει»;  Ή αν κάποιος για να «κάνει καψόνι» στους υπαλλήλους, και βγάλει τη σακούλα. μια που να τον αδειάσει κανείς θα πρέπει να  πάρει το περιεχόμενο με τα χέρια;
Θα μου πείτε πως ορισμένα από αυτά που γράφω είναι υπερβολές. Πράγματι είναι. Αλλά είναι ενδεχόμενα που πρέπει να τα σκέφτεται η δημοτική αρχή. Γιατί τους εκλέξαμε όχι μόνο να λύνουν τα προβλήματα που έχουμε. Αλλά να σχεδιάζουν πώς να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη. Χωρίς να μας δημιουργούν νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου