Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Οι Οροθετικές και ο ….δωροθετικός


Επιτέλους κάτι κινείται στην υπόθεση Novartis.
Βέβαια τέσερρις φάκελοι μπήκαν στο αρχείο. Πρόκειται για τις υποθέσεις του πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο και τους πρώην υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέτζο και Γιώργο Κουτρουμάνη.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η έρευνα για τους Αντώνη Σαμαρά, Αδωνι Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον νυν κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα.
Ενώ ζητήθηκε η άρση της ασυλίας του να καταθέσει «ανωμοτί» όπως είναι ο νομικός όρος της «κατάθεσης κάποιου που δε θα ορκιστεί», ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο οποίος από τη στιγμή που πήγε στο κοινοβούλιο η αίτηση για άρση της βουλευτικής ασυλίας του γυρίζει τα κανάλια και απειλεί θεούς και δαίμονες. Λες και είναι κατηγορούμενος. Αν είναι, όπως λέει, «καθαρός» ας πείσει την εισαγγελέα να αφεθεί ελεύθερος.
Με το που ακούστηκε πως «καλούνε» τον Λοβέρδο, θυμήθηκα την ιστορία του 1012 με τις οροθετικές γυναίκες. Και τις τραγικές συνέχειες το 2014 και το 2016.
Αυτό που θέλω να συμπληρώσω είναι πως για να υπεραστούν διάφοροι τον Δωροθετικό Λοβέρδο, λένε πως τον διαπομπεύουν. Αν θεωρεί πως τον διαπομπεύουν θα πρέπει να μας δείξει πως νιώθει ντροπή.
Βέβαια δε νιώθει. Αβάσταχτη ντροπή ένιωσαν οι Μαρία και η Κατερίνα που έδωσαν τέλος στη ζωή τους.
Ας θυμηθούμε αυτές τις ιστορίες όπως έξοχα τις περιγράφει στο προφίλ της στο facebook, η Λίτσα Ρέπα
* * *
Ήταν 30 Μαΐου του 2014. Τότε, η Κατερίνα, μία εκ των οροθετικών που είχαν διαπομπευτεί από τον Ανδρέα Λοβέρδο και την κυβέρνηση του 2012, είχε φύγει από τη ζωή. Ήταν τοξικοεξαρτημένη και ενταγμένη στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ.
Στο τελευταίο της σημείωμα, η Κατερίνα ανέφερε: «Είμαι μια από τις 27 τοξικοεξαρτημένες οροθετικές γυναίκες που διαπομπευθήκαμε το 2012, μας υποχρέωσαν σε λήψη αίματος για τεστ HIV/AIDS, και στη συνέχεια μας φυλάκισαν για διάστημα έως ένα χρόνο, με την κατηγορία της πορνείας και της "βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης" στους υποτιθέμενους πελάτες μας. Η κατηγορία της πορνείας δεν αποδείχθηκε, και στη δίκη δύο από εμάς στις 4/4/2014 ενάντια στο ελληνικό κράτος για παράνομη φυλάκιση, κερδίσαμε αποζημίωση ύψους …10 ευρώ την ημέρα. Η βλάβη που μας έγινε θα κυνηγάει αιώνια εμάς και τα παιδιά μας».
Πέμπτη 12 Μαΐου, 2016 ακόμα μία εκ των δεκάδων οροθετικών γυναικών που είχαν τότε διαπομπευτεί, έχασε τη ζωή της. Πρόκειται για την 32χρονη Μαρία Κουλουριώτη, μητέρα ενός παιδιού.
Η είδηση του θανάτου της 32χρονης Μαρίας, έγινε αρχικά με σημείωμα της μητέρας της που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών:
«Έγινε πια κι αυτό και τώρα ο κύριος Λοβέρδος μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Η κοινωνία σχεδόν καθάρισε από αυτές τις κοπέλες κι αυτό το φρόντισε ο ίδιος.
Εξευτέλισαν το παιδί μου, ήρθαν στο χωριό και το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέτασε το εγγόνι μου μέσα στο σχολείο, μας εκθέσανε όλους, μας ξεφτίλισαν. Πήγαν τα κορίτσια στο υπόγειο της Γ' πτέρυγας του Κορυδαλλού αντί να τα φροντίσουν στα νοσοκομεία. Τους πέταγαν το φαγητό από τα κάγκελα και εκείνα την ίδια ώρα κατάπιναν μπαταρίες.
Δημόσια μας εξευτελίσανε και τώρα εγώ δημόσια ανταποδίδω λίγο πριν θάψω την κόρη μου ότι μπορεί πλέον να κοιμάται ήσυχος ο Ανδρέας Λοβέρδος. Και αυτό το λέω κι εγώ η μητέρα της, δημόσια, με το όνομά μου. Ευμορφία Κουλουριώτη».

Μια ιστορία που δεν πρέπει να ξεχάσει κανείς
Ηταν λίγο πριν από τις εκλογές του 2012, που ως υπουργός Υγείας ο Α. Λοβέρδος εξέδωσε την κατάπτυστη υγειονομική διάταξη 39Α, η οποία βασιζόταν σε Αναγκαστικό Νόμο του 1940:
«Εχοντας υπόψη την ανάγκη λήψης μέτρων για να προστατευτεί η υγεία του πληθυσμού, αποφασίζουμε: Λοιμώδη νοσήματα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία θεωρούνται τα νοσήματα που ορίζονται ρητώς από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ειδικά για το HIV, HBV, HCV θα υπάρχει ειδικός έλεγχος για τα άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, καθώς και για τα εκδιδόμενα άτομα. Οι αστυνομικές αρχές παρέχουν κάθε νόμιμη συνδρομή.
»Οι παραβάτες των διατάξεων της παρούσας τιμωρούνται κατά τα οριζόμενα. Τώρα, αν κάποιος δεν δεχτεί τον έλεγχο, τον κάνουμε με το ζόρι».
Λίγες ημέρες μετά, δεκάδες γυναίκες διαπομπεύτηκαν με φωτογραφίες και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα που εφάρμοσε αυτή τη διάταξη, συνελήφθησαν και κλείστηκαν στις φυλακές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου