Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Ανάπλαση του κέντρου της Λάρισας,
ένα όμορφο έργο με «πολλές αστοχίες»


Έγραφα τις προάλλες για τη «νέκρα» που επικρατούσε τις μέρες της Αποκριάς στη Τρίγωνη πλατεία. Ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, ειδικά το Σάββατο το βράδυ που όλος ο κόσμος «είναι έξω». Τόσο την Κυριακή, όσο και τη Δευτέρα η ανυπαρξία του κόσμου ήταν λογικό φαινόμενο.
Την Δευτέρα όλοι πάντα συνηθίζουμε να είμαστε στις εκδηλώσεις του νομού, ίσως και των γειτονικών μας νομών. Αλλά και την Κυριακή που στη Λάρισα ήταν στη Κεντρική πλατεία. Ευτυχώς που ήταν κι εκεί και δεν ήταν στο αγαπημένο της Δημοτικής αρχής, για τις εκδηλώσεις, λόφο του Φρουρίου.
Για την Δευτέρα, ημέρα της εθνικής μας γιορτής, υπήρχε κόσμος. Φυσικά περισσότερος από τις 24 που ήταν μια ηλιόλουστη Κυριακή. Αλλά ο κόσμος που υπήρχε ήταν σαφώς λιγότερος από τις προηγούμενες εορταστικές μέρες και πιο λίγη ώρα. Βέβαια εδώ οφείλω να σημειώσω, πως πλέον δεν υπάρχουν τα «τσιπουράδικα» και έκλεισε μια από τις καλύτερες καφετέριες, το sil vou plait που ήταν και εστιατόριο αλλά και club. Αλλά δεν έχω και σύγκριση με την 28η Οκτωβρίου που ο καιρός δεν ήταν τόσο καλός.
Κατόπιν και αυτής της εμπειρίας μου γίνεται βεβαιότητα πως επέρχεται καταστροφή του κέντρου. Και το λέω αυτό γιατί η έλλειψη δωρεάν πάρκιγκ, υποχρεώνει τον κόσμο να «μην κάθεται» πολύ ώρα. Έστω κι αν για κάποιο λόγο έρθει στο κέντρο.
Βέβαια σημειώνω την τύχη που έχει η δημοτική αρχή γιατί φέτος είχαμε έναν «στεγνό χειμώνα». Γιατί αν είχαμε περισσότερες βροχές και δε λέω για τον «κακό χαμό» που έγινε στην Κρήτη θα είχαμε κι άλλες καθιζήσεις όπως αυτή στην οδό Μανδηλαρά. Αλλά και πλημμύρες, αφού με τη βροχούλα του Νοεμβρίου δημιούργησε το πρόβλημα στην διασταύρωση της Μανδηλαρά με  τη Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και βορειότερα της Μεγάλου Αλεξάνδρου στην διασταύρωση με την Παπακυριαζή, που δεν έχω φωτογραφία.
Για τα υλικά με τα οποία έγιναν τα έργα, αλλά και τις κακοτεχνίες τόσο στη Μανδηλαρά, όσο και στην Ηπείρου τα έχουμε πει πολλές φορές.
Μου έκανε εντύπωση που καιρό τώρα αναφέρεται πως υπάρχουν πτώσεις πεζών στη Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παρατηρώντας καλύτερα πρόσεξα, προφανώς να μη λιμνάζουν νερά στον δρόμο  (περίπου στη μέση, εκεί που είναι πεσμένος ο άνθρωπος της φωτογραφίας) υπάρχει ένα «μικρό ύψωμα». Όμως δεν είναι τόσο μικρό κι έτσι σκοντάφτεις μέχρι να μάθεις ότι εκεί είναι μια «μικρή ανηφοριά» και από την άλλη μεριά κατηφοριά. Θα μου πείτε εύλογα δεν φαίνεται. Φαίνεται αλλά πρέπει να το προσέξεις. Γι’ αυτό οι πτώσεις που είχαμε ήταν ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, με το που σκοντάφτουν δεν έχουν τη δύναμη να κρατηθούν όρθιοι.
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι επιβεβλημένη η αλλαγή της δημοτικής αρχής μήπως σωθούν κάποια πράγματα στο κέντρο. Γιατί πραγματικά γίνεται όμορφο αλλά μη λειτουργικό που δυστυχώς θα την πληρώσουν και οι επαγγελματίες, οι καταστηματάρχες αλλά και οι υπάλληλοι των καταστηματαρχών. Θα αλλάξει, που ήδη αρχίζει να αλλάζει, προς το χειρότερο η καθημερινότητα των ανθρώπων  που ζουν στο κέντρο.


Φωτογραφίες: onlarissa.gr και eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου