Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Τα φρούτα και λαχανικά που δεν πρέπει να ξεφλουδίζουμε


Οι περισσότεροι συνηθίζουμε να ξεφλουδίζουμε τα φρούτα πριν τα φάμε. Ίσως από συνήθεια ή επειδή δε μας αρέσει ή γεύση τους (εδώ που τα λέμε σε αρκετές περιπτώσεις πικρίζουν), ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες ο λόγος είναι ότι δυσκολευόμαστε να τις μασήσουμε.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, το ξεφλούδισμα των φρούτων είναι μεγάλο λάθος. Υπάρχουν φρούτα και λαχανικά, των οποίων οι φλούδες περιέχουν τεράστιες ποσότητες αντιοξειδωτικών και βιταμινών που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι περισσότερες από την περιεκτικότητα που έχουν τα ίδια τα φρούτα. Πρόκειται για θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τονώνουν τον οργανισμό. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα ξεφλουδίζουμε. Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να τις καταναλώνετε μαζί με το φρούτο.
Δείτε ποια φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώγονται μαζί με τις φλούδες
* * *
Ακτινίδιο
Οι φλούδες από τα ακτινίδια μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του στρεπτόκοκκου και άλλων βακτηριδίων. Σίγουρα δεν έχουν ευχάριστη γεύση, αλλά μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας κόβοντας σε φέτες το φρούτο, χωρίς όμως να το ξεφλουδίσετε. Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε χυμό ή smoothie βάζοντας ως έχει το φρούτο μέσα στον αποχυμωτή.
 
Μελιτζάνα
Στη φλούδα της περιέχονται 300 mg nasunin και πρόκειται για ανθοκυανίνη που έχει αντιοξειδωτική δράση. Πειράματα που έγινα σε ζώα, έδειξαν πως η συγκεκριμένη ουσία προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών. Επίσης περιέχονται 200 mg κάλιο και 13 mg μαγνήσιο. Ποτέ δε πρέπει να αφαιρείται η φλούδα από τις μελιτζάνες, ακόμα και αν πρόκειται να την φάτε τηγανιτή.

Πορτοκάλι
Η φλούδα του πορτοκαλιού περιέχει Δ-λιμονένιο, που προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Έρευνα του πανεπιστημίου της Αριζόνας, έδειξε ότι η κατανάλωση μιας κουταλιάς από ξύσμα πορτοκαλιού μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνο του δέρματος.
Καταλαβαίνουμε πως είναι δύσκολο να το φάτε ως έχει, όμως αναζητήστε εναλλακτικούς τρόπους κατανάλωσης, όπως 
να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού στη φρουτοσαλάτα.

Μήλο
Έρευνα του πανεπιστημίου Cornell, έδειξε πως η φλούδα του μήλου περιέχει 87% περισσότερα φυτοχημικά από το ίδιο το φρούτο. 
Τα φυτοχημικά βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου. 
Καθώς δεν έχει άσχημη γεύση είναι εύκολο να τις τρώμε αντί να τις πετάξουμε.
 
Αγγούρι
Ένα λαχανικό που πρέπει να συμπεριλαμβάνετε στο καθημερινό σας μενού. Εκτός του ότι είναι χαμηλό σε θερμίδες, η φλούδα του είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία. Περιέχει διοξείδιο του πυριτίου που βοηθά στο σχηματισμό του κολλαγόνου του δέρματος. 
Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε χωριάτικη, πλύνετε καλά το αγγούρι και βάλτε στη σαλάτα χωρίς να το ξεφλουδίσετε.


 Αναδημοσίευση: votanonkipos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου