Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Όταν οι αγρότες στην Ελλάδα έκαναν απεργία


Η «Καθημερινή» φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια κυκλοφορίας. Εδώ και μερικούς μήνες με την ευκαρία αυτή κάθε Τρίτη ανατυπώνει και κυκλοφορεί ολόκληρα «παλιά φύλλα». Το κάνει αυτό για να δούμε πως αντιμετώπισε η εφημερίδα διάφορα μεγάλα γεγονότα. Αν και εντασσόταν πάντα σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, της σκληρά συντηριτικής παράταξης, έχουν ενδιαφέρων ορισμένες από αυτές τις ανατυπώσεις.
Την Τρίτη που μας πέρασε 3 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα, είχε και το φύλλο της 12η Ιουλίου 1961 που το πρώτο της θέμα αναφερόταν στην «Συμφωνία σύνδεσης Ελλάδας ΕΟΚ» Κοιτάζοντας τα «άλλα θέματα» της εφημερίδας το «μάτι μου έπεσε» στην παρακάτω είδηση της όγδοης, και τελευταίας, σελίδας του φύλλου.
Αναφερόταν σε «απεργία των αγροτών» δηλαδή στην απόφασή τους να μην πουλήσουν το σιτάρι στο κράτος και στην ΚΥΔΕΠ. Σημειώνω πως η Κεντρική Υπηρεσία Διαχείρισης Εγχώριας Παραγωγής υπήρξε ως της μέρες μας. Την έκλεισε, ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού Κων/νος Μητσοτάκης και είναι κι αυτό ένα από τα κακά που έκανε στην Ελλάδα. Σε κείμενό μου, με την ευκαιρία τού θανάτου του, αναφέρω «τα καλά» που έκανε στους Έλληνες.
Τώρα όσον αφορά την απεργία των αγροτών και γιατί δεν γίνεται και σήμερα κάτι τέτοιο; Έχω να πω πως μιλάμε για μια άλλη εποχή. Ενταχθήκαμε στην ΕΟΚ το 1981 αποτέλεσμα της συμφωνίας του 1961. Και δυστυχώς οι υπουργοί μας της Γεωργίας δεν προστάτεψαν την Ελληνική γεωργική παραγωγή. Και λόγω της παγκοσμιοποίησης που ήρθε αργότερα κάτι τέτοιο θα έφερνε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα
 Ας δούμε το δημοσίευμα στη Καθημερινή της 12ης Ιουλίου 1961, που με την αγωνία «που βγάζει», δείχνει την δύναμη των αγροτών εκείνη την εποχή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου