Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Τις τελευταίες μέρες του Αύγουστου της πανδημίας, …ήρθαν οι cheerleaders

 
Μετά από αυτή την πολύ περίεργη χρονιά, δεν είναι παράξενο που ο φετινός Αύγουστος είναι τέτοιος που θα ξεχαστεί σύντομα.

Γιατί «τα μέτρα» που πάρθηκαν για τον Κορονοϊό χάλασαν όλες τις εκδηλώσεις του μήνα. Θρησκευτικές, παραδοσιακές και πολιτιστικές. Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην περιοχή μας.

Βέβαια φέτος ο Αύγουστος θύμισε λιγάκι Άνοιξη μια που είχε ποδόσφαιρο. Οι ομάδες στην Ευρώπη βλέπεις είχαν σταματήσει να παίζουν, όταν τα ποδοσφαιρικά κύπελα ήταν στα πρημητελικά, στις οκτώ δηλαδή ομάδες. Έτσι έγινε Final Eight για Champions League και Europa League σε Πορτογαλία και Γερμανία αντίστοιχα. Έτσι αποζημιωθήκαμε κάπως που αναβλήθηκαν τόσο οι Ολυμπιακοί αγώνες και το Euro.

Προσωπικά ένας ήσυχος μήνας στην πόλη και μετά στο χωριό. Στο χωριό δεν θύμιζε καλοκαίρι μια που λόγω της έλλειψης των εκδηλώσεων και του παζαριού απελευθέρωσε τον κόσμο να αφοσειωθεί στις γεωργικές του ασχολίες ή και να πάει ολιγοήμερες δακοπές.

Από πολιτικής πλευράς συνηθισμένα τα πράματα. Οι συνήθεις  αστοχίες τη κυβέρνησης του Μητσοτάκη. Αλλά και οι συνήθεις νεοφιλεύθερες κινήσεις. Με το λαό να μην αντιδρά μια που είναι ανενημέρωτος από τα «Πετσωμένα», με τα 20.000.000 ευρώ Μέσα. Αλλά και φοβισμένος από αυτά που ακούει για τον κορονοϊο.

Και ..προς το τέλος του μήνα «έσκασε» η είδηση: το Cheerleading στα ελληνικά σχολεία. Έτσι ενώ καταργείται η κοινωνιολογία, μειώνονται οι διδακτικές ώρες στις  Φυσικές επιστήμες (Χημεία, Βιολογία, Γεωγραφία), Έκανε δεκτό  το αίτημα της Ομοσπονδίας  αθλητικού ομαδικού χορού -τσιρλιντιγκ..για ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία.

Στα κοινωνικά δίκτυα έγινε ο σχετικός χαμός. Με σχόλια όπως το «Η κοινωνιολογία σε κάνει κουμουνιστή, το τσιρλιντιγκ πραγματική γυναίκα». Γράφτηκαν κι άλλα σεξιστικά σχόλια όπως η πρόταση για να διδάσκεται pole dancing.

Κι εγώ σκέφτηκα πως μ’ αυτή τη λογική πρέπει να διδάσκεται το κονσομασιόν. Όχι τίποτε πονηρό, που πάει το μυαλό όλων μας. Αλλά ο τρόπος το να ακούς και να μιλάς σε κάποιον που άγνωστο που σου μιλά. Και «βγάζει τα εσώψυχά» του. Όπως κάνουν σε πολλά μπαε μισομεθυσμένοι πελάτες.

Όμως διαβάζοντας την ανάρτηση στο Facebook του  πρώην γενικός γραμματέα των ΑΝΕΛ, Γιάννη Μοίρα. Που έκανε μια σοβαρή ανάλυση επιχειτηματολογόντας γιατί ΔΕΝ έπρεπε να ενταχθει το cheerleading στα σχολεία.

Καλώς σας ξαναβρήκα λοιπόν. Με τις ευχές για καλή αρχή και μια περίοδο, ως τον επόμενο Αύγουστο που θα «ξαναδιακοπεύσω», που είναι καλύτερη, και να μη θυμίζει σε τίποτε την αντίστοιχη του 2019 -20.  Σας αφήνω να διαβάσετε το αξιόλογο κείμενο του κ. Μοίρα

• • •

ΘΕΛΕΤΕ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΡΟΛΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΛΑΚΑ, ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ CHEERLEADING ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ; ΠΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ!


Η εκδοχή που παρουσιάζεται για το θέμα σχολεία-Cheerleading με βάση τα τυπικώς και επισήμως ισχύοντα είναι πάνω-κάτω η ακόλουθη, όπως μου την απέστειλε στο inbox μία φίλη του facebook την οποία δεν αμφισβητώ στα όσα μου γράφει. Κάνω μία σταχυολόγηση:

«Όπως κάθε χρόνο, βγήκαν οι άδειες εισόδου των αθλητικών ομοσπονδιών στα σχολεία. Ονομαστικοί πινάκες προπονητών, διακεκριμένων αθλητών και καθηγητών Φυσικής Αγωγής ανά ομοσπονδία. Αυτοί μπορούν, ΕΦΟΣΟΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΕΙ το σχολείο, να μπουν και να παρουσιάσουν το άθλημα στα παιδιά με αυστηρές προδιαγραφές. Όλες οι αναγνωρισμένες ομοσπονδίες που κάνουν αίτημα για άδεια εισόδου ικανοποιούνται από το υπουργείο. Η ομοσπονδία τσιρλίντινγκ - ομαδικός αθλητικός χορός εντάχτηκε επι Βασιλειάδη (ΣΥΡΙΖΑ) στους πίνακες ομοσπονδιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Φέτος λοιπόν έκαναν αίτημα για άδεια εισόδου και πήραν έγκριση, όπως και οι 38 άλλες ομοσπονδίες που έκαναν αίτημα. Πρόκειται για πάγια έγγραφα που στέλνονται στα σχολεία στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Βγήκαν να πουν ότι η Κεραμέως μαθαίνει τα παιδιά τσιρλίντινγκ. Δεν δίνει εντολή κανένας υπουργός για αυτά. Το ίδιο θα γινόταν και με ΣΥΡΙΖΑ».

Και σε ότι αφορά το cheerleading συγκεκριμένα…:

«Πρόκειται για αναγνωρισμένη αθλητική ομοσπονδία. Πρόκειται για ολυμπιακό άθλημα. Το ΥΠΑΙΘ οφειλει να τους δεχτει. Το τσιρλίντινγκ ως αναγνωρισμένη ομοσπονδία και ολυμπιακό άθλημα μπορεί, εφόσον κληθεί σε σχολείο, να παρουσιάσει το άθλημα. Αναζητείστε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ευθύνες γιατί τους αναγνώρισαν».

Ποιες είναι οι δικές μου απόψεις στα παραπάνω;

Το Cheerleading, όπως εξηγεί και η ονομασία του, ξεκίνησε στα αμερικανικά αθλήματα ως ένα δρώμενο με καλλίγραμμες κοπέλες σε χορευτικές -και ακροβατικές από ένα σημείο και έπειτα- κινήσεις να παρακινούν το πλήθος για επευφημίες και πανηγυρισμούς και να εμψυχώνουν τους παίκτες. Ήταν οι επικεφαλής σε όλο αυτό το -με την καλή έννοια- αθλητικό πανηγύρι. Σιγά σιγά, μετονομάστηκε σε ομαδικός αθλητικός χορός, λαμβάνοντας μάλιστα την ταυτότητα αθλήματος, λόγω των σπάνιων σε βαθμό δυσκολίας ατομικών και ομαδικών χορευτικών-ακροβατικών κινήσεων, οι οποίες απαιτούσαν και απαιτούν γυμνασμένα κορμιά και αθλητικές δυνατότητες.

Τα γνωρίζω αυτά επιπλέον διότι έχω ζήσει στην Αμερική, έχω σπουδάσει στην Αμερική, έχω κάνει ο ίδιος κολεγιακά σπορ εκεί.

Μια χαρά είναι το Cheerleading λοιπόν. Ακόμη και για τα σχολεία και τα κολέγια, όπου καθένα, έχει και τη δική του ομάδα cheerleaders. Μια χαρά για την Αμερική όμως. Και για όλα τα προηγμένα κράτη που έχουν επίσης προηγμένο Αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένου του σχολικού και του πανεπιστημιακού που γίνεται πάνω τους τεράστια επένδυση.

Στα δικά μας τα δημόσια σχολεία, με τα σπασμένα ταμπλό και τα σπασμένα στεφάνια στις μπασκέτες και τους σκισμένους φιλέδες στο βόλεϋ, με τα φθαρμένα πλαστικά και ασφαλτικά δάπεδα γεμάτα τρύπες και λακούβες, με τις ανύπαρκτες -ουσιαστικά- σχολικές ομάδες, εκείνο το οποίο πραγματικά μας μάρανε, θα ήταν να έρθει η Ομοσπονδία Cheerleading να κάνει παρουσιάσεις του αντικειμένου της. Μιλάμε για “αμερικανιές“ (σημείωση: δεν χρησιμοποιώ χλευαστικά τον όρο) πάνω σε ένα βομβαρδισμένο τοπίο που θυμίζει Συρία. Ας φτιάξουν γήπεδα και εγκαταστάσεις, ας εξασφαλίσουν εξοπλισμό, ας πάρουν προπονητές, ας φτιάξουν σχολικό αθλητισμό κανονικό με κανονικές σχολικές ομάδες και κανονικά σχολικά πρωταθλήματα (όχι αυτά τα γελοία και υποτυπώδη που υπήρχαν και υπάρχουν από παλιά) και μετά ας γίνονταν και παρουσιάσεις εισαγωγής στο άθλημα του Cheerleading.

Να προχωρήσω λίγο πιο βαθιά;

Φτωχές και μικρομεσαίες οικογένειες είναι υποχρεωμένες να δίνουν 30, 35 και 40 ευρώ το μήνα για να έχουν το παιδί τους γραμμένο σε ένα σωματείο και να κάνει αθλητισμό. Και αυτό, διότι ΔΕΝ υπάρχει Αθλητισμός στα σχολεία, που κανονικά, θα έπρεπε να καλύπτει δωρεάν πολλά αθλήματα, με υποδομές, εξοπλισμό, προσωπικό, πρόγραμμα και οργάνωση. Όπως γίνεται έξω. Αν έρθει το παιδί σου και σου πει μπαμπά μου αρέσει το μπάσκετ ή η κολύμβηση, εσύ τι θα του πεις, και άνεργος ακόμη αν είσαι, όχι παιδί μου δεν σε γράφω γιατί δεν έχω λεφτά και γιατί το μπουρδέλο το κράτος δεν σου δίνει ευκαιρίες και δυνατότητες όχι απλά να αθληθείς και να μάθεις ένα άθλημα, αλλά και διακριθείς εντός ενός σχολικού αθλητικού πλαισίου;  Με άλλα λόγια, αξιολογώ το θέμα μέσα σε ένα κοινωνικό και πολιτικό (επίτηδες βάζω πρώτα την κοινωνική διάσταση και μετά την πολιτική) πλαίσιο χώρου και χρόνου. Σε ότι αφορά το πλαίσιο και τα κάθ´ ημάς, ο χώρος είναι ένα παλιό κράτος-μέλος της Ενωμένης Ευρώπης και ο χρόνος το έτος 2020. Ο Αθλητισμός στα σχολεία μας πράγματι θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο στη Συρία και εμείς συζητούμε για παρουσιάσεις  Cheerleading! Παράλογο;

Επίσης, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, έχει πάρει provisional status από την ΔΟΕ το Cheerleading. Προσωρινό καθεστώς. Δεν είναι επισήμως ολυμπιακό άθλημα. Ούτε έχει ποτέ εμφανιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες, πράγμα που δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί στη συνέχεια.

Πριν μερικά χρόνια η ΔΟΕ δοκίμασε να πετάξει έξω από τα ολυμπιακά αθλήματα την Ελληνορωμαϊκή Πάλη. Ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα, που έχει χαρίσει στην πατρίδα μας και σύγχρονες διακρίσεις, Τι σημαίνει αυτό δηλαδή; Ότι αν η Ομοσπονδία υπέβαλλε αίτημα για να κάνει παρουσιάσεις στα σχολεία, θα απαντούσε το υπουργείο, συγγνώμη δεν γίνεται διότι σας εξαίρεσαν από τους Ολυμπιακούς; Η ΔΟΕ ορίζει την αθλητική πολιτική μέσα στο σχολικό σύστημα ενός κράτους;

Απλώς,  η Ομοσπονδία Cheerleading (που δεν έχω τίποτα ούτε με αυτήν, ούτε με τους ανθρώπους της, ούτε με το άθλημα) βρήκε σήμερα το φως ανοικτό, ακριβώς επειδή υπουργό έχουμε αυτή τη σπάνια περίπτωση πολιτικού η οποία πραγματικά πιστεύει ότι υπάρχει μ.ο. μαθητών ανά τάξη στους 17 και ότι 90%-95% των νοικοκυριών και των οικογενειών, μαζί και οι δάσκαλοι και καθηγητές, είχαν τον σωστό εξοπλισμό σε υπολογιστές και τη σωστή σύνδεση ίντερνετ για τηλεδιδασκαλία.

Και επειδή είναι και αμερικανοτραφής, ίσως πήρε το αυτί της το θέμα Cheerleading μέσα στα σχολεία και αυθορμήτως αναφώνησε: WOW!

 

 

 

 

Αναδημοσίευση: facebook.com

Πηγή: flash.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου