Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Να γιατί δεν υπάρχουν πολιτικές εκπομπές στην ΕΡΤ και στην πανελλαδικής εμβέλειας ιδιωτική τηλεόραση

 Ψάχνοντας στο Internet για τηλεοπτικά θέματα «έπεσα πάνω» στην παρακάτω είδηση της 1ης Οκτωβρίου 2018.

Συρρικνωμένη …ΝΕΡΙΤ οραματίζεται η ΝΔ

Μία ΕΡΤ μικρότερη και από τη ΝΕΡΙΤ περιγράφει η ΝΔ στις διακηρύξεις της. Η νέα πρόταση του Θόδωρου Φορτσάκη, βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ και πρώην προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου στο Kontra, περί κατάργησης των ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών στην ΕΡΤ, προκάλεσε νέο σοκ. Αντίδραση επί της πρότασης -στον αέρα και με ανακοίνωση- υπήρξε μόνο από την ΠΟΣΠΕΡΤ και τον πρόεδρό της Παναγιώτη Καλφαγιάννη, ενώ τον δρόμο της σιωπής επέλεξαν η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ.

Η ιδέα αυτή, σε συνδυασμό με τη διακήρυξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, πως θα μειώσει στο μισό (1,5 ευρώ) το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλεται κάθε μήνα από τα νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, οδηγεί σε αναπόφευκτη συρρίκνωση την ΕΡΤ και σε σχήμα μικρότερο και από αυτό της ΝΕΡΙΤ.

Έτσι βρήκα την εξήγηση γιατί πλέον δεν υπάρχει πολιτική εκπομπή  στην ΕΡΤ.

Κι όχι μόνο στην ΕΡΤ, αλλά και στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Και αυτό είναι μία απόδειξη πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουσιαστικά ελέγχει όλο το τηλεοπτικό φάσμα.

Και ένα ακόμη που δείχνει η συγκεκριμένη είδηση, είναι πως η κυβέρνηση, βάσει σχεδίου αφήνει ουσιαστικά ανημέρωτο τον Ελληνικό λαό. Το ότι δεν διαμαρτύρεται η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ, όπως το 2018, που είναι η είδηση, δεν είναι παράξενο μια που από την εκλογή της νυν κυβέρνησης τα όργανα αυτά απλά υπάρχουν.

Υπάρχουν φυσικά και οι πρωινές εκπομπές που υπάρχουν τόσα «άλλα θέματα». Η κυβερνητική προπαγάνδα που λένε πως είναι ενημέρωση από κάποιον υπουργό, γιατί τί είναι μια τουλάχιστον 15 λεπτη συνέντευξη με τον κεντρικό παρουσιαστή που κάνει (;;;) ερωτήσεις. Αλλά και «το διαφημιστικό θέμα» που έχουν που προστέθηκε εσχάτως στο τέλος της εκπομπής και καταλαμβάνει όλο περισσότερο χρόνο. 

Και ανάμεσα σε όλα αυτά υπάρχει και η 15λεπτη; συνέντευξη – αντιπαράθεση ενός κυβερνητικού βουλευτή  κι ενός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και πότε πότε ένας ή δυο από τα τρία υπόλοιπα κόμματα. Του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, του ΚΚΕ ή του ΜέΡΑ24. Μια που η Ελληνική λύση αντιμετωπίζεται όπως παλιότερα η «Χρυσή Αυγή». Και να μη διαμαρτύρονται πολύ βγάζουν που και που μόνο του τον Κυριάκο Βαλόπουλο. 

Αυτές οι συζητήσεις έχουν σχεδόν όλες το ίδιο τέλος. Μιλούν όλοι μαζί, με ευθύνη του κυβερνητικού βουλευτή - που προφανώς αισθάνεται σε προνομιούχα θέση -  και την διακριτική ανοχή των παρουσιαστών. Ειδικά όταν υπάρχει κάποιος που κάνει πραγματική αντιπολίτευση. Ειδικά αν είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα μου πει κανείς πως η συγκεκριμένη είδηση μιλάει και για «κατάργηση των δελτίων ειδήσεων» από την ΕΡΤ.

Φυσικά δεν τα κατάργησαν. Όμως υποβάθμισαν την ποιότητά τους. Γέμισε ο χρόνος τους με τα λεγόμενα κοινωνικά θέματα και από τα πολιτικά είναι κυρίως κυβερνητική προπαγάνδα. Ότι κάνουν δηλαδή και τα ιδιωτικά κανάλια.

Αυτό που διαφοροποιεί την δημόσια τηλεόραση από τις ιδιωτικές είναι ότι στην ΕΡΤ λέγονται ειδήσεις που αφορούν τα αλλά κόμματα. Αλλά ως εκεί. Η είδηση μόνο και τίποτε άλλο.

Αααα η είδηση του 2018 «μιλάει» και για το ανταποδοτικό τέλος. Αυτό δεν μειώθηκε ακόμη,  και είναι στα 36 €, 3 € Χ12 μήνες, αλλά πιστεύω θα μειωθεί σε λίγο για να μειώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος κατά 18 €. Κι αν δεν γίνει σύντομα που «ψάχνουν από πού να κόψουν» που αυξήθηκε τόσο ο λογαριασμός του ηλεκτρικού, θα γίνει ως τις εκλογές

 

 

 Αναδημοσίευση: typologies.gr

 Πηγή: dei.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου