Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

ΓΛΥΣΤΡΙΔΑ ΕΦΑΓΕΣ; Το Ζιζάνιο με την τεράστια διατροφική αξία και τις θεραπευτικές ιδιότητες

Η γλιστρίδα θεωρείται ζιζάνιο και όλοι την ξεπατώνουν και την πετάνε τη στιγμή που έχουν έναν θησαυρό στον κήπο τους.

Κοινές ονομασίες: Σκλιμίτσα, τρέβα, τρευλό, χοιροβότανο, αντραχλίδα, γλιστρίδα.

• • •

Είναι ετήσιο σαρκώδες φυτό της οικογένειας Portulacaceae, φτάνει έως 30 εκατοστά σε ύψος, με βλαστούς πολύκλαδους που έρπουν, λείοι, κοκκινωπή και με βλεννώδη χυμό.

Τα φύλλα του είναι παχιά, γυαλιστερά, σκούρο-πράσινα, σαρκώδη, ωοειδή, αντίθετα και τα ανώτερα κατ’ εναλλαγή.

Τα ερμαφρόδιτα άνθη έχουν κίτρινο χρώμα, φύονται στις κορυφές των βλαστών, διαρκούν μόνο λίγες ώρες το πρωί και ανθίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής της.

Ο καρπός είναι πράσινη κάψα που περιέχει πολλούς μικρούς μαύρους σπόρους.

Το συναντάμε σε όλη τη χώρα σχεδόν παντού, σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους αγρούς. Συλλέγεται το υπέργειο τμήμα.

Η γλιστρίδα θεωρείται ζιζάνιο και όλοι την ξεπατώνουν και την πετάνε τη στιγμή που έχουν έναν θησαυρό στον κήπο τους.

Η Portulaca grandiflora είναι και αυτή μονοετής πόα με ωραία άνθη διαφόρων χρωμάτων που καλλιεργείται στην Ελλάδα ως διακοσμητικό φυτό.

 

Συστατικά

Περιέχει βιταμίνη A, B1, Β6, C, E, ριβοφλαβίνη, φολικό οξύ, β-καροτένιο, μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο, χαλκό, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο, ωμέγα-3, φυτικές ίνες και αμινοξέα.

 

Εδωδιμότητα, Τρόποι παρασκευής

Αν και θεωρείται ζιζάνιο μπορεί να καταναλωθεί ως φυλλώδες λαχανικό έχει μια ελαφρώς πικάντικη και αλμυρή γεύση και τρώγεται σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, τη Μέση Ανατολή, την Ασία, και το Μεξικό.

Συλλεγονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί. Τα φύλλα και τα τρυφερά βλαστάρια τρώγονται φρέσκα σε σαλάτες ή μαγειρεμένα με ξύδι, σε σούπες. Ο μίσχος, τα φύλλα και τα μπουμπούκια είναι όλα τα εδώδιμα λόγω της βλεννώδους ποιότητας επίσης είναι κατάλληλα για σούπες και στα βραστά.

Τρώγεται ωμή σε σαλάτα με λάδι και ξίδι, σε καλοκαιρινή σαλάτα, συνοδεύει σούπες, κρέας, ψάρι και γίνεται γιαχνί με κοτόπουλο.

 Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία η κατανάλωση αντράκλας επιφέρει ευφράδεια και ταχύτητα λόγου γι’ αυτό σε πολλά μέρη της Ελλάδας αν κάποιος μιλά γρήγορα και συνέχεια, οι συνομιλητές του να τον παρατηρούν με την ερωτηματική φράση: “γλυστρίδα έφαγες;”

 

Θεραπευτικές ιδιότητες

Λόγω της μεγάλης ποσότητας σε βιταμίνη C και ωμέγα-3 ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει την καρδιά από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Θεωρείται κατάλληλο καθαρτικό του αίματος, διουρητικό και πολύτιμο βότανο για τις παθήσεις του πεπτικού. Απαλλάσσει το συκώτι από υπεραιμία και είναι αποτελεσματική κατά του λειχήνα του στόματος.

 

Αντενδείξεις

Οι υπερτασικοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση του γιατί συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και ελαττώνει την διαπεραστικότητα των τριχοειδών αγγείων.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

 

 

Αναδημοσίευση: agriamanitaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου