Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Ευρωκοινoβούλιο: Ειδική ακρόαση για τις υποκλοπές στην Ελλάδα

Έκτακτη ακρόαση για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα στις 8 Σεπτεμβρίου αποφάσισε η εξεταστική επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης παράνομου λογισμικού από τις κυβερνήσεις

• • •

Το Politico στη της στήλη «Brussels Playbook» παραθέτει τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, σχολιάζοντας μάλιστα το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη ακρόαση δεν θα κληθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με τη φράση «πώς να υπονομεύσεις τη δική σου επιτροπή».

Σημειώνεται, πως, όπως αποφασίστηκε θα διοργανωθεί ξεχωριστή ακρόαση για τους ευρωβουλευτές-θύματα υποκλοπών.

Γράφει το Politico: «Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τον Θανάση Κουκάκη, έναν δημοσιογράφο του οποίου το τηλέφωνο φέρεται να δέχθηκε επίθεση με το λογισμικό Predator, να παραστεί στην ακρόαση. Ποιος δεν προσκλήθηκε; Ο ευρωβουλευτής που είναι στο επίκεντρο του σκανδάλου - ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, του οποίου το τηλέφωνο παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ».

Ο Χάνες Χάιντε, συντονιστής της ευρωομάδας του S&D για την επιτροπή, είπε στο Playbook ότι η κεντροδεξιά ομάδα του ΕΛΚ πίεσε να μην προσκληθεί ο Ανδρουλάκης - παραδόξως, με την υποστήριξη των Πρασίνων. Ο Χάιντε ανέφερε επίσης ότι ήταν «παράλογο» για τους ευρωβουλευτές να αποφασίσουν να διερευνήσουν τα γεγονότα στην Ελλάδα «αλλά όχι να καλέσουν έναν από τα κύρια πρόσωπα που επηρεάστηκαν».

«Λοιπόν, τι συμβαίνει;» διερωτάται το Politico. «Οι Πράσινοι αποφάσισαν να μην καλέσουν τον Ανδρουλάκη στην ακρόαση, καθώς θέλουν επίσης να ακούσουν τους Καταλανούς αυτονομιστές ευρωβουλευτές των οποίων τα τηλέφωνα φέρεται να παραβιάστηκαν. Έτσι, αντί να έχουν τον Ανδρουλάκη στην ακρόαση της επόμενης εβδομάδας, οι πολιτικές ομάδες συμφώνησαν ότι οι ευρωβουλευτές των οποίων τα τηλέφωνα έχουν υποκλαπεί (συμπεριλαμβανομένου του Ανδρουλάκη και των Καταλανών αυτονομιστών) «θα προσκληθούν όλοι μαζί σε κάποιο μελλοντικό στάδιο».

Πάντως, συνεχίζει το δημοσίευμα, σχεδόν έναν μήνα μετά από τις αποκαλύψεις, είναι ακόμα ασαφές με ποιον λόγο έγινε η παρακολούθηση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι ήταν «νόμιμο» αλλά «λάθος», ενώ οι επικριτές λένε ότι αυτό εναπόκειται στους νομοθέτες και τη δικαιοσύνη να το αποφασίσουν.

«Το μυστήριο» επισημαίνεται στο δημοσίευμα, με τους δημοσιογράφους να παραθέτουν τις δηλώσεις Γεραπετρίτη ότι «κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι οδήγησε την ΕΥΠ να εισηγηθεί την παρακολούθηση».

 


Πώς το μάθαμε στην Ελλάδα

Την είδηση γνωστοποίησε με ανάρτησή του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης με ανάρτησή του στο twitter.

Συγκεκριμένα, έγραψε:

"Η εξεταστική επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε: 1. Ειδική ακρόαση στις 8/9 για τις #υποκλοπες στην Ελλάδα. 2. Αποστολή αντιπροσωπείας του ΕΚ στην Αθήνα, για πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου. Συνεχίζουμε! Όχι στην συγκάλυψη! Όλα στο φως!"

 

 

Αναδημοσίευση: ieidiseis.gr

Πηγές: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου