Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Πώς θα διατηρήσεις τις φιλίες σου δυνατές

Ενώ το να κάνεις νέους φίλους είναι υπέροχο και απαραίτητο, συχνά είναι πολύ πιο εύκολο να δουλέψεις πάνω σε μια ουσιαστική φιλία που ήδη υπάρχει στη ζωή σου.

Είτε αναζητάς τρόπους να συνδεθείς πιο ουσιαστικά με τους φίλους σου, είτε απλά θέλεις να περνάς πιο ποιοτικό χρόνο μαζί τους, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν να ενισχύσεις τις σχέσεις σου με τα πιο αγαπημένα σου άτομα και να κάνεις τις φιλίες σου πιο δυνατές.

• • •

Βάλε στόχο να δουλέψεις με τις πιο στενές σου φιλίες

Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό σημαίνει έως και 5 άτομα. Αν δεν είσαι σίγουρος πόσους καλούς φίλους «υποτίθεται» έχεις, δεν σε κατηγορούμε. Μπορεί να έχεις για παράδειγμα 50 άτομα που θεωρείς φίλους και 15 που βλέπεις πιο τακτικά. Οι πιο στενοί φίλοι ωστόσο, υπολογίζονται περίπου από 3 έως 5, κατά μέσο όρο. Είναι απολύτως εντάξει να μην έχεις τόσες πολλές φιλίες στη ζωή σου, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πραγματικά σημαντικό να αναζητήσουμε τουλάχιστον έναν ή δύο φίλους, για να αποκομίσουμε τα οφέλη αυτής της πολύτιμης κοινωνικής σύνδεσης.

Όσο για το τι κάνει μια φιλία δυνατή; Τα υψηλότερα προσόντα είναι η αμοιβαιότητα, η αλληλεξάρτηση και η συναισθηματική οικειότητα. Η συναισθηματική οικειότητα, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας στενής φιλίας. Η ιδιότητα που διαχωρίζει τους περιστασιακούς φίλους από τους πολύ στενούς. Πώς λοιπόν καλλιεργείς στην πράξη την αμοιβαιότητα, την αλληλεξάρτηση και την οικειότητα με τους πιο στενούς σου φίλους;

 

Οι δυνατές φιλίες χρειάζονται συνέπεια

Δεν χρειάζεται να μιλάτε κάθε μέρα ή εβδομάδα για να εμβαθύνεις τη φιλία σου. Ομοίως, αν ο ένας θα ήθελε να συναντιέται κάθε εβδομάδα και ο άλλος έχει χρόνο μόνο για μια μηνιαία συνάντηση, ίσως ένας συνδυασμός κλήσεων και μηνυμάτων, μπορεί να βοηθήσει να βρείτε το κατάλληλο σημείο επαφής. Εάν ζείτε μακριά ο ένας από τον άλλο, κάντε μια συζήτηση για το πώς προτιμάτε να επικοινωνείτε. Όσο πιο καλά ξεκαθαρίσετε αυτές τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες, τόσο πιο εύκολη θα είναι αυτή η σύνδεση.

Αφού καταλήξετε στη λειτουργία και τη συχνότητα που είναι κατάλληλες και για τους δύο σας (η οποία μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου), να είστε όσο το δυνατόν συνεπείς. Η ενέργεια ρέει εκεί που πηγαίνει η προσοχή. Όσο περισσότερη ενέργεια θέλεις και μπορείς να αφιερώσεις σε μια φιλία, τόσο πιο πιθανό είναι να ανθίσει.

 

Μια δυνατή φιλία χρειάζεται ειλικρίνεια

Ένας επίσης σημαντικός πυλώνας κάθε υγιούς σχέσης, είναι η ειλικρίνεια. Με τους πιο στενούς σου φίλους δεν θα πρέπει να φοβάσαι να μιλήσεις με ειλικρίνεια για τα πραγματικά σου συναισθήματα, τις σκέψεις και τις αγωνίες σου. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις ό,τι μοιράζονται με εσένα οι φίλοι σου. Το να εκφράζονται και οι δύο πλευρές με ειλικρίνεια και σεβασμό, είναι απόλυτα απελευθερωτικό και απαραίτητο για κάθε δυνατή φιλία.

 

Βρες τρόπους για να δημιουργήσεις μαζί τους νέες αναμνήσεις

Όσο υπέροχα κι αν είναι τα τακτικά brunch και τα τηλεφωνήματα, η επιδίωξη νέων δραστηριοτήτων μαζί με τους φίλους σου, είναι ένας ακόμα τρόπος για να επενδύσεις στη φιλία σας. Το να δημιουργήσετε (αν ήδη δεν το έχετε κάνει) ένα BFF τελετουργικό γύρω από κάτι που αγαπάτε και οι δύο, είναι μια καλή αρχή. Οποιαδήποτε ιδέα ή πρόταση ρίξεις στο τραπέζι, δείχνει ότι νοιάζεσαι και θέλεις αυτή η συνέπεια που λέγαμε παραπάνω στη φιλία σας.

 

Να είσαι γενναιόδωρος με τους φίλους σου

Κάθε στιγμή που νιώθεις αγάπη και εκτίμηση για τους φίλους σου, είναι επίσης μια ευκαιρία να μοιραστείς αυτά τα συναισθήματα μαζί τους. Πες «μπράβο» στις επιτυχίες τους και «σ΄αγαπώ», χωρίς να περιμένεις να το ακούσεις πίσω. Όποιος κι αν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εκφραστείς, όταν αυτό γίνεται με γενναιοδωρία ουσιαστικά λες: «Σε εκτιμώ και προσθέτεις αξία στη ζωή μου».

 

 

Αναδημοσίευση: ladylike.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου