Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

«Ποτά μπόμπες»: Η άγνωστη νοθεία και πώς μπορούμε να τα καταλάβουμε

Η παραγωγή νοθευμένων ποτών είναι δυστυχώς συνηθισμένο φαινόμενο και παρατηρείται κυρίως σε προορισμούς και καταστήματα μεγάλης προσέλευσης και μπορεί να θέσει σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, πολλές φορές με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Τα νοθευμένα ποτά παράγονται από φθηνά χημικά ακατάλληλα για κατανάλωση.

Για τον τρόπο που νοθεύονται τα αλκοολούχα ποτά που μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τον ανθρώπινο οργανισμό, μίλησε  o  καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης (φωτο).

• • •

 ’Ο πιο επικίνδυνος τρόπος νοθείας των πότων  είναι η χρήση βιομηχανικής αιθανόλης, σε παράνομα εργαστήρια. Αυτή η βιομηχανική αιθανόλη είναι αρκετά φτηνή αλλά περιέχει άλλες τοξικές αλκοοόλες όπως είναι η μεθανόλη και η ισοπροπανόλη. Στα παράνομα εργαστήρια παρασκευάζουν τα ποτά μπόμπες ανακατεύοντας αυτό το βιομηχανικό αλκοόλ με χρωστικές κα αρώματα.’’

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, επισημαίνοντας τους κινδύνους της κατανάλωσης των συγκεκριμένων αλκοολούχων ποτών, στέκεται στα προβλήματα όρασης που μπορούν να προκύψουν,  πολλές φορές εξαρτάται και με την ποσότητα που καταναλώνεται, μπορεί να είναι και μόνιμου χαρακτήρα.

  • "Αυτή η νοθεία είναι πιο επικίνδυνη. Αν κάποιος νέος καταναλώσει αυτό το ποτό, καταρχήν θα έχει συμπτώματα μετά από 15 ώρες, κόπωση πονοκέφαλο, ζαλάδα ίλιγγο αλλά και προβλήματα στην όραση του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει, σε προσωρινή τύφλωση ενώ αν η κατανάλωση είναι μεγάλη μπορεί να αποδειχτεί μόνιμη τύφλωση."

Ενώ προσθέτει ότι πολλές φορές ‘’η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί στον θάνατο.’’

Η πώληση νοθευμένων ποτών συνηθίζεται συνήθως σε νεαρές ηλικίες σε πολυσύχναστα μέρη και κέντρα διασκέδασης.

  • "Η κατανάλωση ποτού μπόμπας είναι επικίνδυνη για δημόσια υγεία. Τα σερβίρουνε σε νεαρές ηλικίες και χώρους μαζικής διασκέδασης και φυσικά πολλές φορές να αναμειγνύουνε με αναψυκτικά και άλλα ποτά."

Για το αν μπορεί να γίνει αντιληπτό από κάποιον ένα ποτό μπόμπα, ο κύριος Θωμαϊδης σημειώνει ότι "μπορεί να το καταλάβει κάποιος ο οποίος πίνει μια συγκεκριμένη μάρκα ποτού και δεν το αναμειγνύει με άλλα ποτά."

"Σε κάθε περίπτωση όποιος εμφανίζει όταν κάποιος εμφανίζει
συμπτώματα την επόμενη μέρα, όπως προβλήματα στην όραση,
πρέπει άμεσα να πάει στο νοσοκομείο."

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ αναφέρει και ένα άλλο φαινόμενο νοθείας το οποίο μπορεί να λιγότερο επικίνδυνο σε σύγκριση με την νόθευση με βιομηχανική αιθανόλη ωστόσο αποτελεί μοντέλο οικονομικής παραπλάνησης.

Όπως επισημαίνει ‘’η νοθεία στα ποτά είναι και επίσης η νόμιμη παρασκευή από φυτικής προέλευσης αλκοόλ χαμηλής ποιότητας αλκοόλουχων ποτών . Αυτά τα εργαστήρια είναι νόμιμα, παίρνουν νόμιμα την αλκοόλη και αναμειγνύουν με αρώματα και χρωστικές και τις πουλάνε σε μεγαλύτερες συσκευές. Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι οικονομικής παραπλάνησης’’.

Με την πλειοψηφία  περιστατικών νοθευμένων ποτών να εντοπίζονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας και της αυξημένης κίνηση της τουριστικής περιόδου, κλιμάκια του ΣΔΟΕ κάνουν απόβαση σε δημοφιλή νησιά για τον εντοπισμό σχετικών παραβάσεων.

  • O Γιάννης Χατζησαλάτας (φωτο) οικονομικός σύμβουλος εξηγεί τη διαδικασία που ακολουθείται από τα κλιμάκια της Δίωξης οικονομικού εγκλήματος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "Τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ καταλαβαίνουν ότι πάει κάτι λάθος είτε από κάποια πληροφορία, είτε από κάποιες ενδείξεις που μπορούν να έχουν μπαίνοντας στην επιχείρηση όσον αφορά την μορφή των ποτών. Αν διαπιστωθεί η παράβαση τα ποτά κατάσχονται, στέλνονται στο Γενικό Χημείο, γίνεται ανάλυση και αν πράγματι είναι νοθευμένα ακολουθούν τα πρόστιμα."

Ενώ είναι αξιοσημείωτο σύμφωνα με τον κ. Χατζησαλάτα, ότι οι παραβάτες μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι ακόμα και με ποινικές ευθύνες.

  • "Πέρα από τα πρόστιμα τα οποία είναι πολύ ψηλά και τον κλείσιμο επιχειρήσεων, μπορεί να υπάρξουν και ποινικές διαδικασίες, καθώς από ένα νοθευμένο ποτό μπορεί να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος."

 

 

Αναδημοσίευση: libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου