Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Πόσο το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον

Δεν πρόκειται απλώς για μία βλαβερή συνήθεια με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του καπνιστή και των ατόμων γύρω του. Το κάπνισμα αφορά ένα ευρύτερο πρόβλημα με σοβαρές προεκτάσεις στο περιβάλλον.

Η Παρασκευή Κατσαούνου, μέλος ∆Σ της Ελληνικής Πνευµονολογικής Εταιρείας, Αν. Καθηγήτρια Πνευµονολογίας, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α, Μονάδα Πνευµονολογίας & Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Α΄ ΚΕΘ, Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισµός» σε ομιλία της αναφέρθηκε εκτενώς στο κάπνισμα ως παράγοντα μόλυνσης του περιβάλλοντος παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία.

• •

Όπως επεσήμανε η κα. Κατσαούνου (φωτο) «το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός καπνιστή, ο οποίος καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για 50 έτη, μετριέται σε 5,1 τόνους εκπομπών ισοδύναμων με διοξείδιο του άνθρακα (αντιστάθμισμα ανάπτυξη 132 δενδρυλλίων για 10 έτη), 1.355m3 νερού (ισοδύναμα με την κατανάλωση νερού για την προσωπική υγιεινή και υγιεινή τροφίμων 3 ατόμων για 62 έτη) και κατανάλωση ενέργειας ισοδύναμης με την ηλεκτροδότηση ενός νοικοκυριού στην Ινδία για 15 έτη».

Με βάση τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι «το πρόβλημα του καπνίσματος παύει πλέον να αφορά το άτομο και γίνεται «πρόβλημα υγείας» του πλανήτη. Άραγε θα εξακολουθούσε η καπνοβιομηχανία να είναι κερδοφόρα επιχείρηση, αν υποχρεωνόταν να πληρώσει για το σύνολο των προβλημάτων που δημιουργεί στο περιβάλλον;», σύμφωνα με την κα. Κατσαούνου. 

 

Το κάπνισμα δηλητηριάζει τον πλανήτη

Η ίδια πρόσθεσε ότι «το κάπνισμα δηλητηριάζει τον πλανήτη μέσω της μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων νερού, της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα και του εδάφους, της μείωσης των διαθέσιμων εκτάσεων για καλλιέργειες στοχευμένες για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού, της αποψίλωσης εδαφών, της καταστροφή δασικών περιοχών και των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων από τα γεωργικά μηχανήματα».

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε χρησιμοποιώντας αριθμητικά στοιχεία οι απώλειες από τις αρνητικές επιπτώσεις της καλλιέργειας καπνού στον πλανήτη αποτυπώνονται μεταξύ άλλων σε 22.200 μεγατόνους νερού, 53 εκατ. εκτάσεων γης, 62,2 GJ ενέργειας, 27,2 μεγατόνους πρώτων υλών, 25 μεγατόνους αποβλήτων και 84 μεγατόνους εκπομπές διοξειδίου.

Η τοποθέτηση της κας Κατσαούνου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο στο πλαίσιο εκδήλωσης, που διοργάνωσε η βιοφαρμακευτική εταιρεία Chiesi Hellas, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας φέρνοντας στο προσκήνιο τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία και τα οφέλη της βιώσιμης ανάπτυξης στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης.

 

 

Αναδημοσίευση: healthstat.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου