Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Αλήθειες και μύθοι για το αλκοόλ

Ακόμη κι αν δεν πίνεις σταγόνα αλκοόλ, είναι μάλλον απίθανο να μην έχεις ακούσει ποτέ κάποιους από τους μύθους που σχετίζονται με αυτό. Ιδού οι δεκαπέντε δημοφιλέστεροι εξ αυτών και η αλήθεια που κρύβεται από πίσω τους...

• •

Αν «τσιμπήσεις κάτι» πριν βγεις για ποτά, θα αποφύγεις το hangover της επομένης

Εξαρτάται από το τι θα φας: είναι άλλο πράγμα να βγεις και να πιεις το Βόσπορο έχοντας φάει προηγουμένως μόλις μια σαλάτα κι εντελώς διαφορετική υπόθεση να έχεις προετοιμάσει το στομάχι σου κατάλληλα, τρώγοντας ένα περιποιημένο σουβλάκι η burger πριν αρχίσεις τις καταχρήσεις. Επ' ευκαιρία, ένα χρήσιμο τρικ προκειμένου να αποφύγεις το hangover είναι πίνοντας μπόλικο νεράκι μαζί με τα ποτά σου, αφού το με τον τρόπο αυτό θα αποφύγεις την αφυδάτωση του οργανισμού σου, στην οποία και οφείλεται ο πονοκέφαλος της επομένης.

 

 Αν κάνεις δίαιτα, είναι προτιμότερο να πίνεις light μπύρες

Οι περισσότερες light μπύρες έχουν όντως λιγότερες θερμίδες, λιγότερα λιπαρά και, φυσικά, λιγότερους υδατάνθρακες σε σχέση με τις «κανονικές». Το μοναδικό πρόβλημα με τις «ελαφριές» μπύρες είναι ότι ελοχεύει ο κίνδυνος να καταλήξεις να καταναλώνεις μεγαλύτερες ποσότητες επειδή (νομίζεις ότι) δεν παχαίνουν.

 

Το μπέικον θα σε βοηθήσει να ξεφορτωθείς πιο γρήγορα το hangover

Πράγματι. Βλέπεις, παρότι το μπέικον θεωρείται μια μάλλον όχι και τόσο υγιεινή τροφή, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε λίπος και, κυρίως, πρωτεΐνη. Ειδικότερα η πρωτεΐνη έχει τη «μαγική» ιδιότητα να διασπάται σε αμινοξέα και να επιταχύνει το μεταβολισμό του οργανισμού, βοηθώντας έτσι το σώμα σου να αποβάλει το αλκοόλ ακόμη πιο γρήγορα.

 

Μπορείς να μεθύσεις με μπύρα χωρίς αλκοόλ

Σωστό. Οι λεγόμενες μπύρες χωρίς αλκοόλ τελικά έχουν αλκοόλ, έστω κι ελάχιστο -για την ακρίβεια, κάθε μπουκάλι των 330 ml περιέχει οινόπνευμα σε ποσοστό 0,5 %. Κάτι που καθιστά μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο να μεθύσεις με το συγκεκριμένο είδος μπύρας

 

Το κόκκινο κρασί κάνει καλό

Όντως. Σύμφωνα με σχετικές επιστημονικές μελέτες το κόκκινο κρασί προστατεύει τον οργανισμό από την εκδήλωση κάποιων μορφών καρκίνου, εμποδίζει την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου αλλά και περιορίζει το ενδεχόμενο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο, η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεις σε ημερήσια βάση δεν πρέπει να ξεπερνά τα δύο ποτήρια.

 

Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την ποιότητα της στύσης

Ισχύει. Βλέπεις, το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, κάτι απαραίτητο για να δεις προκοπή «εκεί κάτω» (sic). Ωστόσο, αν στο αίμα υπάρχει υπερβολικά μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος, τα αγγεία δεν μπορούν να συσταλούν -κάτι που μπορεί να σκοτώσει ακόμη και την πιο «περήφανη» στύση. Ως εκ τούτου, πες ναι στο αλκοόλ πριν από το σεξ, αλλά με μέτρο...

 

Το αλκοόλ αποτελεί «φάρμακο κατά της αϋπνίας»

Mύθος. Μάλιστα, σχετική έρευνα που διεξήχθη πριν από μερικά χρόνια από το πανεπιστήμιο Akita της ομώνυμης ιαπωνικής πόλης έδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ λίγο πριν πέσεις στο κρεβάτι καταστρέφει την ποιότητα του βραδινού ύπνου. Όπως το θέτει ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Yohei Sagawa «παρότι οι ενδείξεις κατά τα πρώτα στάδια του ύπνου είναι θετικές, εντούτοις η συνολική εκτίμηση των δεδομένων καταδεικνύει ότι, τελικά, η κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον βραδινό ύπνο τελικά μπορεί να προκαλέσει αϋπνία».

 

Η μαύρη μπύρα είναι πιο παχυντική από τα υπόλοιπα είδη μπύρας

Λάθος -ο αριθμός θερμίδων που περιέχει ένα είδος μπύρας εξαρτάται από τον τρόπο ζύμωσής της και όχι από το χρώμα της. Επιπλέον, η μαύρη μπύρα κάνει καλό στην καρδιά, αφού είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση και αποτρέπουν τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα.

 

Το αλκοόλ σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα

Όχι. Η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ δεν επηρεάζει καθ' οιονδήποτε τρόπο την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων. Ωστόσο, η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οινοπνεύματος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο και ειδικότερα στους λεγόμενους «δενδρίτες», οι οποίοι αποτελούν τμήματα των νευρώνων. Ευτυχώς, το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία.

 

Τα αλκοολούχα ποτά είναι κατάλληλα μόνο για να το πίνεις

Λάθος. Για παράδειγμα, η βότκα μπορεί να σε ανακουφίσει από το τσίμπημα της τσούχτρας (κάτι που μπορεί να σου φανεί χρήσιμο τώρα που άρχισες τις βουτιές), απομακρύνει τα υπολείμματα κόλλας από τις γυαλιστερές επιφάνειες ενώ δρα και ως εντομοαπωθητικό. Αντίστοιχα, η ιταλική φίρμα χειροποίητων παπουτσιών Moreschi χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο είδος κόκκινου κρασιού ως βαφή σε κάποια σούπερ συλλεκτικά παπούτσια της.

 

Η σειρά που θα πιεις τα ποτά σου επηρεάζει το πόσο πολύ ή λίγο θα μεθύσεις

Λάθος. Βλέπεις, σημασία δεν έχει η σειρά που θα πιείς τα ποτά σου αλλά η ποσότητα αλκοόλ που θα καταλήξει μέσα στον οργανισμό σου.

 

Όλες οι βότκες έχουν ως πρώτη ύλη την πατάτα

Λάθος. Υπάρχουν βότκες που παρασκευάζονται από καλαμπόκι, σίκαλη, σιτάρι, σταφύλι, ακόμη και γάλα. Για την ακρίβεια, οι περισσότερες βότκες στην εποχή μας έχουν ως πρώτη ύλη το σιτάρι.

 

Η βότκα ξεθυμαίνει αφού ανοίξεις το μπουκάλι

Ισχύει αλλά μόνο αν αφήσεις το μπουκάλι ανοιχτό για πολύ καιρό. Μάλιστα, λόγω της εξάτμισης του αλκοόλ ενδέχεται ν' αλλοιωθεί η γεύση του ποτού που βρίσκεται μέσα στο μπουκάλι.

 

Το παγωμένο ουίσκι έχει καλύτερη γεύση

Λάθος. Βάζοντας το ουίσκι σου στην κατάψυξη, το μόνο που θα πετύχεις είναι να αμβλύνεις τη γεύση του και να «σκοτώσεις» το άρωμά του. Τα μοναδικά πράγματα που «δικαιούνται» να βρίσκονται μέσα στην κατάψυξή σου είναι κρέατα, λαχανικά, παγάκια, παγωτό και κανά μπουκάλι νερό τώρα που «σφίγγουν» οι ζέστες.

 

Υπάρχει μόνο μια σωστή συνταγή για κάθε κοκτέιλ

Ξανά λάθος. Αν ήταν έτσι, δε θα υπήρχαν ποτά όπως το Mojito Royal (σ.σ στο οποίο η σόδα αντικαθίσταται από τη σαμπάνια) ή οι αναρίθμητες παραλλαγές του Four Horsemen.

 

 

Αναδημοσίευση: gr.askmen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου