Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου άρχισε ...να φέρνει αποτελέσματα

Στις 8 Φεβρουαρίου είχα γράψει για το ψήφισμα τηςπροηγούμενης μέρας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορούσε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Ανάμεσα σ’ αυτά που κατηγορούταν η δικαιοσύνη στην Ελλάδα, ήταν πως δεν έκανε αυτά που όφειλε για την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Και είναι αλήθεια, πως κατηγορήθηκε απ’ όλη την αντιπολίτευση καθώς και οι συγγένειές των θυμάτων της τραγωδίας για «σιγοντάρισμα» της προσπάθειας συγκάλυψης που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Ως μη όφειλε, γιατί το ψήφισμα αυτό – που δεν ήταν κατά της Ελλάδας γενικά αλλά - κατά της κυβέρνησης, απάντησε η ολομέλεια του Άρειου Πάγου. «Το ψήφισμα είναι ευθεία και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη...» λέει ο Άρειος Πάγος «...κάνει αναφορά στον χειρισμό δικαστικών υποθέσεων που είναι εκκρεμείς  στην χώρα μας. Και όσα τα όσα αναφέρει το ψήφισμα είναι αόριστα, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς αμεροληψία.»

Την περασμένη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, δυο μέρες πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία. η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε με παραγγελία της την πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Με έγγραφό της προς την εισαγγελεία εφετών Λάρισας, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ζητεί να ερευνηθεί και να απαντηθεί, κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων των Τεμπών ή θύματα και τους συνηγόρους τους, «ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους».

Μετά την παραγγελία της κ Αδειλίνη, η δικαιοσύνη ενέργειες που δεν είχε κάνει ένα χρόνο τώρα.

Άρα δεν είναι αποτέλεσμα αυτής της «κίνησης» η άσκηση δίωξης στις 6 Φεβρουαρίου κατά του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, για μια μήνυση για το «μπάζωμα» του σημείου του ατυχήματος που εκκρεμούσε από τον Αύγουστο. Η δίωξη αυτή βέβαια τον βοήθησε ν’ αποφύγει την βάσανο της εξεταστικής επιτροπής. Που έτσι εκεί επικαλέστηκε «τον νόμο της σιωπής μια που είναι κατηγορούμενος για μέρος της ίδιας υπόθεσης» και δεν κατέθεσε.

Ανήμερα της επετείου του ενός χρόνου από το δυστύχημα στα Τέμπη, ο ειδικός εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπαϊκάμης προχωρά σε νέες ανακριτικές πράξεις:

  1. Μετά το πόρισμα του τεχνικού συμβούλου - πραγματογνώμονα Βασίλειου Κοκοτσάκη  που ορίστηκε από τους συγγενείς θυμάτων, προχωρά άμεσα σε ορισμό νέου πραγματογνώμονα, που προέρχεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η κίνηση αυτή γίνεται για να απαντηθούν όλα τα αναπάντητα ερωτήματα των συγγενών των θυμάτων της αμαξοστοιχίας, τα οποία σχετίζονται κυρίως με την τεράστια έκρηξη, αυτό που πολλοί επιστήμονες χαρακτήρισαν ως «μανιτάρι», η οποία ακολούθησε ακριβώς μετά τη μετωπική σύγκρουση των τρένων.
  2. Ακόμη θα ελεγχθούν οι φορτωτικές, που σχετίζονται με το φορτίο της Εμπορικής  αμαξοστοιχία. Που υπήρχαν βίντεο από τη φόρτωσή της στη Θεσσαλονίκη, τα οποία έσβησαν μετά από μέρες αυτόματα. Το βιντεοσκοπημένο αυτό υλικό αφού «δεν κρατήθηκε» όλες αυτές τις μέρες να παραδοθεί στη δικαιοσύνη. Παρά τα συνεχή αιτήματα των συγγενών των θυμάτων θα πάει το καταγραφικό υλικό σε εργαστήριο του Λονδίνου ή του Καναδά να γίνει ανάκτηση των βίντεο η δικαιοσύνη το αρνιόνταν. ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΑΝΕ.

Είναι ή δεν είναι λοιπόν όλα αυτά, αποτέλεσμα του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου;

Κι ελπίζω να «αλλάξει ρότα» η δικαιοσύνη και σ' άλλες υποθέσεις που επισημαίνει το ψήφισμα. Όπως στην υπόθεση των υποκλοπών, τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ ή το ναυάγιο της Πύλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου