Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Η ελληνική Δικαιοσύνη στο εδώλιο: Τα μηνύματα των ευρωπαϊκών θεσμών

Πρωτοφανές «σχίσμα» Ελλάδας - Ευρώπης στα ζητήματα απονομής Δικαιοσύνης με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη. Τα μηνύματα των ευρωπαϊκών θεσμών είναι σκληρά, αρχής γενομένης από την Ευρωπαία Εισαγγελέα για την οποία ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να ζητήσει δημόσια την αποπομπή της. Αλλά δεν είναι μόνο αυτή που κάνει λόγο για συγκάλυψη.

• •

Πρώτα ήταν η αντίδραση του Αρείου Πάγου στην Ευρωπαία Εισαγγελέα. Μετά το ψήφισμα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που έδωσε χείρα βοηθείας στην Κυβέρνηση, για την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, ο Άρειος Πάγος και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με κοινή ανακοίνωση τους τοποθετήθηκαν με αιχμές, για την επίσκεψη της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέα, Laura Codruta Kövesi στο Ανώτατο Δικαστήριο, την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κοινή ανακοίνωση του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που τονίζουν ότι, «επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η πρόθεση για στενή και αρμονική συνεργασία των εισαγγελικών λειτουργών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας της Χώρας μας, οπωσδήποτε, μέσα στα θεσμικά πλαίσια που καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, ο οποίος περιορίζει την καθ' ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εξεδόθη μετά τις δηλώσεις της Ρουμάνας Γενικής Εισαγγελέα της Ευρώπης, για τα Τέμπη!

Μιλώντας σε ελληνικά ΜΜΕ (στο STAR) η κυρία Kövesi (φωτο) κατηγόρησε ευθέως την ελληνική κυβέρνηση, για προσπάθεια χειρισμού και συγκάλυψης ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.

Ανέφερε μεταξύ άλλων η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας ότι «μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια. Δυστυχώς, η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν».

Η Ρουμάνα εισαγγελέας, η οποία είχε συγκρουστεί στη χώρα της με τα συμφέροντα και τις δυνάμεις διαπλοκής τόνισε ότι, «αν η σύμβαση 717 είχε ολοκληρωθεί τότε το δυστύχημα δεν θα συνέβαινε» και πως από την πλευρά της, η εισαγγελία ερευνά μόνο τα κομμάτια που συνδέονται με το πώς αξιοποιήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρήματα σε αυτά τα πρότζεκτ.

Αμέσως, έσπευσε να απαντήσει σε υψηλούς τόνους στην Ευρωπαία Εισαγγελέα, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Παναγιώτης Δανιάς, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μίλησε για «υπέρβαση κατά πολύ των αρμοδιοτήτων της» και προσβολή της «θεσμικής αυτονομίας των κρατών-μελών της Ε.Ε.».

Η συνέχεια δόθηκε, με την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, την οποία υπογράφουν οι εκπρόσωποι Τύπου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αναφέρει η ανακοίνωση:

«Στις 13/3/2024 η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας κ. Laura Codruta Kövesi, πραγματοποίησε, κατόπιν αιτήματός της, εθιμοτυπική επίσκεψη στον Άρειο Πάγο και συναντήθηκε με την Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Κατά τη συνάντηση αυτή, επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η πρόθεση για στενή και αρμονική συνεργασία των εισαγγελικών λειτουργών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας της Χώρας μας, οπωσδήποτε, μέσα στα θεσμικά πλαίσια που καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, ο οποίος περιορίζει την καθ' ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Αρεοπαγίτης
Εκπρόσωπος Τύπου του Εκπρόσωπος Τύπου της
Αρείου Πάγου

Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου
Εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».

 

Και ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ

Δεν είναι, όμως, μόνο η Ευρωπαία Εισαγγελέας και οι συγγενείς των θυμάτων που φωνάζουν για συγκάλυψη για τα Τέμπη. Είναι και ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς (φωτο). Ο οποίος μπορεί να αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία της Κομισιόν με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά επισήμανε δύο θέματα που χρειάζονται βελτίωση:

• την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και

• τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς.

 

Ζητήθηκε η γραπτή γνώμη της Κομισιόν

Την Καθαρά Δευτέρα, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, ήταν συγκλονιστική η τοποθέτηση της Μαρίας Καρυστιανού.

Η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 28-2-2023» μίλησε όρθια σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των νεκρών και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως σημείωσε, «αυτό που μας οδήγησε εδώ, είναι μια αλληλουχία κάκιστων χειρισμών και μεθοδεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου. Με λίγα λόγια, μας έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα, σε σχέση με την ορθή λειτουργία των θεσμών».

Παράλληλα, η Μαρία Καρυστιανού υπογράμμισε ότι η «κυβέρνηση μέσω της Βουλής παρέχει στον αρμόδιο τότε υπουργό και νυν βουλευτή (σ.σ. Κώστα Αχ. Καραμανλή) πλήρη ασυλία. Δεν τον παραπέμπει καν να κριθεί στη δικαιοσύνη».

«Σήμερα εμείς και ο ελληνικός λαός είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη» τόνισε και ζήτησε: • «Να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά στην Επιτροπή σας,

• Να ζητήσετε για το θέμα Γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία,

• Να ζητήσετε από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού,

• Να ζητήσετε από τον ERA να επανεξετάσει τη χορήγηση πιστοποιητικού ασφαλείας των ελληνικών σιδηροδρόμων μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

• Να διαβιβάσετε την αναφορά μας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, να ζητήσετε να σας κοινοποιήσει το πόρισμά της για την υπόθεση, και να στηρίξετε το αίτημά της για συνεργασία με την Κομισιόν».

«Στη μνήμη των νεκρών μας, στο όνομα του Κράτους Δικαίου και των κοινών μας αξιών ελπίζουμε να εισακούσετε το θεμιτό και δίκαιο αίτημα μας. Κανένας άλλος γονιός να μη βρεθεί στη θέση μας και να βιώσει ό,τι εμείς. Κλείνω με την ευχή και το σκοπό στην Ελλάδα που αγαπάμε και πονάμε να ζουν πολίτες με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Το αίμα των παιδιών μας αρκεί με το παραπάνω για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα» κατέληξε η Μαρία Καρυστιανού.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία της κ Κατυστινού στο Ευρωπαϊκο κοινοβούλιο:


                                                       

Αναδημοσίευση: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου