Το ερώτημα στο οποίο κληθήκαμε να απαντήσουμε οι Έλληνες ήταν:
Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»). Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ. Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.
Την προκήρυξη του δημοψηφίσματος έκανε ο τότε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο 27 Ιουνίου και διεξήχθη την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα ταχθήκαν με το ΟΧΙ ΣΥΡΙΖΑ Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ Με το ΝΑΙ η ΝΔ, το Ποτάμι. Και το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος (προφανώς δεν ήθελε «να πάει» ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη ΝΔ. Τα αποτελέσματά του δημοψηφίσματος είναι γνωστά: ΟΧΙ 3,558,450 ήτοι 61,31% και ΝΑΙ 2,245,537 δηλαδή 38,69%
Επειδή «πέρασε στον κόσμο» η προπαγάνδα την ΝΔ που έλεγε πως «το ερώτημα ουσιαστικά είναι «Ναι» ή «Όχι» στη ζώνη του Ευρώ και δήλωσε ότι επιζητεί την παραμονή της Ελλάδας σε αυτήν» με Κεντρικό σύνθημα ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορήθηκε πως έκανε το ΟΧΙ - ΝΑΙ.
Με την ιστορία αυτή του δημοψηφίσματος δε θα ασχοληθούμε άλλο στο κείμενο αυτό.
Μετά από τέσσερα χρόνια, το 2019, είχαμε βγήκαμε από τα μνημόνια όπως μας είπαν οι τότε κυβερνόντες (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ). Αλλά τα κόμματα που ήταν στην εξουσία έχασαν στις εκλογές του ίδιου χρόνου κι έχουμε από τότε κυβέρνηση της ΝΔ που μας προέτρεπε να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ. Όμως από το 2019 μεταξύ άλλων έχουμε:
• Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε χρήση, στις 28 Ιουνίου 2022, για προληπτικούς λόγους, της Ειδικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημιουργήθηκε μετά από την αποκάλυψη των σκανδάλων παρακολούθησης με το λογισμικό «Πήγασος», μέσω της οποίας οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να ελέγχουν τις τηλεφωνικές συσκευές τους για τυχόν μολύνσεις από παράνομα λογισμικά παρακολούθησης.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στη συσκευή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών (passwords), αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών, καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή). Το Predator μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης (screencaptures), να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη (στο κινητό του), καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο. Το Predator επιτρέπει, επίσης, στον χειριστή του να καταγράφει γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται (συμπεριλαμβανομένων αυτών που στέλνονται μέσω «κρυπτογραφημένων εφαρμογών») καθώς επίσης απλών και VoIP τηλεφωνικών κλήσεων (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω «κρυπτογραφημένων» εφαρμογών).
Ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο ασφαλείας του Κοινοβουλίου, το οποίο ενεργοποιήθηκε αμέσως, δημιουργήθηκε ένα αντίγραφο της συσκευής, ώστε να διενεργηθεί ένας πιο λεπτομερής έλεγχός της. Στη συνέχεια, μετά από πρόταση των αρμοδίων υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξήχθη συμπληρωματικός έλεγχος στη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των ελέγχων, οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου συνέταξαν τη σχετική έκθεση, την οποία παρέδωσαν στον κ. Ανδρουλάκη
Ήταν το γεγονός αυτό για το οποίο ο κ Ανδρουλάκης έκανε μήνυση «κατά πάντως υπευθύνου¨στον Άρειο Πάγο κι αρνήθηκε να του πει ο Μητσοτάκης «στο αυτί» ανεπίσημα δηλαδή γιατί παρακολουθούνταν, για την υπόθεση αυτή ουσιαστικά δεν έγινε τίποτε.
• Στις 28 Νοεμβρίου 2022, αποκάλυψε δόλιες δραστηριότητες που συνδέονται με συμβάσεις μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και μιας κοινοπραξίας δύο εταιρειών. Η κύρια σύμβαση, η «Σύμβαση 717», που υπογράφηκε το 2014, είχε ως στόχο την αποκατάσταση των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεχειρισμού της κυκλοφορίας στο σιδηροδρομικό τμήμα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, με στόχο την ολοκλήρωση το 2016. Μια συμπληρωματική σύμβαση το 2019 τροποποίησε το πεδίο εφαρμογής του έργου ώστε να συμπεριλάβει ένα νέο σύστημα σηματοδότησης με μονάδες τηλεμετρίας. Και οι δύο συμβάσεις συγχρηματοδοτήθηκαν κατά 85% από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ. Η κοινοπραξία φαίνεται να χώρισε αυθαίρετα το έργο μεταξύ των δύο εταιρειών της χωρίς άδεια, ενώ η δεύτερη εταιρεία ανέθεσε σε υπεργολαβία τεχνικές μελέτες σε μη εξειδικευμένο τρίτο μέρος, παραβιάζοντας τους συμβατικούς όρους, γεγονός που οδήγησε σε πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ για την ΕΡΓΟΣΕ μετά από έλεγχο του 2018. Η κοινοπραξία στην συνέχεια, σύμφωνα με την EPPO, τροποποίησε παράνομα το πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης 717 κατασκευάζοντας ένα νέο σύστημα σηματοδότησης, διογκώνοντας το κόστος χωρίς αιτιολόγηση. Επτά παράνομες παρατάσεις καθυστέρησαν το έργο, αφήνοντάς το ημιτελές εννέα χρόνια μετά την έναρξή του. Από την άλλη οι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ κατηγορούνται ότι παρείχαν ψευδείς ή ελλιπείς πληροφορίες στην Διαχειριστική Αρχή, η οποία ενέκρινε κονδύλια παρά τις ανακρίβειες, προκαλώντας οικονομική ζημία άνω των 15,6 εκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ και την Ελλάδα. Μια σχετική υπόθεση που αφορά πιθανές παραβάσεις καθήκοντος από τους ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας της Ελλάδας παραπέμφθηκε στις ελληνικές αρχές, καθώς δεν εμπίπτει στην εντολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Στις 11 Δεκεμβρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες σε 23 υπόπτους, συμπεριλαμβανομένων 18 δημοσίων υπαλλήλων, για εγκλήματα που σχετίζονται με συγχρηματοδοτούμενες από την ΕΕ συμβάσεις για την αποκατάσταση συστημάτων σιδηροδρομικής σηματοδότησης στην Ελλάδα.
Η δικογραφία έφτασε στη Βουλή έγινε πρόταση για προανακριτική επιτροπή, κατά των διατελεσάντων υπουργών το διάστημα για το οποίο έκανε λόγο η δικογραφία. Για τους κ Σπρίτζη, που προς τιμήν του ζήτησε γίνει η επιτροπή και να είναι κι αυτός κατηγορούμενος, του ΣΥΡΙΖΑ και Καραμανλή της ΝΔ. Η πρόταση για τη προανακριτική επιτροπή απορίφτηκε από την πλειοψηφία της Βουλής. Που έχει ούτως ή άλλως η ΝΔ.
• Κι έχουμε την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η Παρασκευή Τυχεροπούλου έπαιξε κομβικό ρόλο στην αποκάλυψη του σκανδάλου. Το 2020 είχε παραδώσει στον τότε πρόεδρο Γρηγόρη Βάρα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι συμβαίνει διασπάθιση κονδυλίων στον οργανισμό. Ο Γρηγόρης Βάρας με τη σειρά του είχε ενημερώσει τον τότε υπουργό Μάκη Βορίδη, ο οποίος τον απομάκρυνε από τον οργανισμό. Σημειωτέων από τότε ο κ Βάρας είναι σύμβουλος του Μητσοτάκη στου Μαξίμου.
Με επιστολή της το 2024 επί υπουργίας Λευτέρη Αυγενάκη, η υπεύθυνη εσωτερικού έλεγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Παρασκευή Τυχεροπούλου, προειδοποιούσε ότι θα επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα , αν ξεμπλοκαριστούν οι πληρωμές σε 5.5ΟΟ ΑΦΜ.
Η χώρα ελεγχόταν ήδη για κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τα ΑΦΜ αυτά είχαν μπλοκαριστεί, διότι διαπιστώθηκε ότι τους είχαν αποδοθεί βοσκοτόπια σε άλλες περιφέρειες και μάλιστα σε δημόσιες εκτάσεις. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επέμενα να γίνουν οι πληρωμές.
Να θυμίσω τον «γολγοθά που πέρασε» η κ Τυχεροπούλου, με τον οποίο ασχοληθήκαμε στο blog πριν δυο μήνες (στις 29 Απριλίου):
Η κα Τυχεροπούλου έχει καθαιρεθεί από τη θέση της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου, ενώ έχουν ήδη κινηθεί τρεις πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος της από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και παράλληλα της έχει κατατεθεί και μήνυση
…Εντύπωση επίσης προκαλεί η στάση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά στη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με την οποία η κα Τυχεροπούλου συνεργάζεται ως ειδική συνεργάτης. Αν και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ζητήσει την απόσπασή της εδώ και μήνες και το αίτημα έχει ήδη λάβει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, εντούτοις μέχρι και σήμερα δεν έχει εγκριθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Δείτε εδώ όλο το κείμενο της 29ης Απριλίου.
Παρ’ όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαβίβασε δικογραφία για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και «οσμίζομαι» πως το σκάνδαλο έχει «μεγάλη ουρά»
Κατόπιν αυτών η στάση της ΝΔ το 2015 φαίνεται αστεία. Αν είχαν δίκιο ως προς τον χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, το ΝΑΙ και το ΟΧΙ στην ζώνη του Ευρώ. Όμως είναι γνωστό πως δεν υπήρχε περίπτωση να βγούμε από τη Ζώνη του Ευρώ χωρίς να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα ουσιαστικά η Ελλάδα θα έλεγε «δεν θέλουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η ΝΔ όπως ήθελε να είμαστε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αυτούς όμως αποδεικνύεται σήμερα πως δεν τους συμφέρει. Μια που όλα τα σκάνδαλα αποκαλύπτονται από εκεί,. Φαντάζεστε να μην ήμασταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Όλα θα ήταν τέλεια στην Ελλάδα.
Θα μου πείτε μερικά σκάνδαλα αφορούν Κοινοτικά κονδύλια. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία
Πηγή: el.wikipedia.org, gr.euronews.com, δεύτερη σελίδα του el.wikipedia.org, ethnos.gr και niaaou.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου