Ανεβάζουν σάκχαρο, τριγλυκερίδια και χοληστερόλη σύμφωνα με μελέτη
Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια πιο υγιεινή επιλογή, είναι σημαντικό να κατανοήσετε το πώς παράγεται, πώς συγκρίνεται με την κανονική μπύρα και αν υπάρχουν οφέλη ή κίνδυνοι για την υγεία.
Πολλοί τις προτιμούν πιστεύοντας ότι είναι μια υγιεινή εναλλακτική του παραδοσιακού αλκοόλ: χαμηλότερες θερμίδες, καμία επίδραση στο νευρικό σύστημα, πιο «καθαρή» επιλογή για όσους αποφεύγουν τις μεθυστικές επιπτώσεις. Όμως, μια νέα μελέτη από τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες φέρνει στο φως δεδομένα που αξίζει να προσέξουμε.
• • •
Το 2023, οι πωλήσεις μπύρας χωρίς αλκοόλ στις παμπ του Ηνωμένου Βασιλείου άγγιξαν τα 120 εκατομμύρια ποτήρια, σημειώνοντας αύξηση 14% μέσα σε έναν χρόνο και συνολική άνοδο σχεδόν 78% από το 2019. Πρόκειται για εντυπωσιακά νούμερα που αποτυπώνουν μια σαφή μετατόπιση στις καταναλωτικές συνήθειες. Αντίστοιχες τάσεις παρατηρούνται και στην Ελλάδα, όπου όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν «υγιεινές» εναλλακτικές στα παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά. Η αποχή από το αλκοόλ συνοδεύεται, δικαίως, από την αίσθηση ότι αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα υποκατάστατα είναι απαλλαγμένα από επιπτώσεις για την υγεία.
Πώς παρασκευάζεται η μπύρα χωρίς αλκοόλ
Η μη αλκοολούχα μπύρα παρασκευάζεται παρόμοια με την κανονική μπύρα, χρησιμοποιώντας νερό, βύνη, λυκίσκο και μαγιά. Η βασική διαφορά έγκειται στην αφαίρεση/μείωση της περιεκτικότητας σε αλκοόλ.
Υπάρχουν τρεις κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μη αλκοολούχου μπύρας:
- Μέθοδος εξάτμισης: Το αλκοόλ εξατμίζεται από την μπύρα θερμαίνοντάς την σε χαμηλή θερμοκρασία. Αυτό διατηρεί τη γεύση, ενώ μειώνει την περιεκτικότητά της σε αλκοόλ.
- Απόσταξη σε κενό: Η μπύρα παρασκευάζεται υπό χαμηλή πίεση, η οποία μειώνει το σημείο βρασμού του αλκοόλ, επιτρέποντάς του να εξατμιστεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία χωρίς να επηρεάζεται η γεύση της μπύρας.
- Αντίστροφη όσμωση: Η μπύρα φιλτράρεται μέσω μιας μεμβράνης, που διαχωρίζει το αλκοόλ από τα άλλα συστατικά, με αποτέλεσμα μια μη αλκοολούχα εκδοχή.
Πώς συγκρίνεται η μη αλκοολούχα μπύρα με την κανονική μπύρα
Αν και η μη αλκοολούχα μπύρα μιμείται τη γεύση και την εμφάνιση της κανονικής μπύρας, υπάρχουν αρκετές βασικές διαφορές:
- Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: Οι κανονικές μπύρες περιέχουν συνήθως 4-6% αλκοόλ κατ' όγκο (ABV), ενώ οι μη αλκοολούχες μπύρες περιέχουν λιγότερο από 0,5% ABV.
- Θερμίδες και σάκχαρα: Οι μη αλκοολούχες μπύρες έχουν γενικά λιγότερες θερμίδες από τις κανονικές μπύρες, αλλά ορισμένες μάρκες μπορεί να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, για να βελτιώσουν τη γεύση.
- Περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά: Οι μη αλκοολούχες μπύρες μπορεί να εξακολουθούν να περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνες Β και μαγνήσιο, παρόμοια με τις κανονικές μπύρες
Πόσο υγιεινή είναι η μπύρα χωρίς αλκοόλ
Η μη αλκοολούχα μπύρα μπορεί να προσφέρει ορισμένα πιθανά οφέλη για την υγεία, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο:
- Ενυδάτωση: Σε αντίθεση με την κανονική μπύρα, η μη αλκοολούχα μπύρα μπορεί να συμβάλει στην ενυδάτωση, καθώς περιέχει λιγότερο αλκοόλ, το οποίο έχει διουρητική δράση.
- Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Μερικές μη αλκοολούχες μπύρες περιέχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β, κάλιο και φολικό οξύ, τα οποία υποστηρίζουν τη συνολική υγεία.
- Βελτιωμένη αποκατάσταση μετά την άσκηση: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η μπύρα χωρίς αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της ανάρρωσης στους αθλητές, λόγω της περιεκτικότητάς της σε πολυφαινόλες.
Δύο μπουκάλια την ημέρα αρκούν για να αλλάξουν οι δείκτες
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, οι ερευνητές μελέτησαν 44 υγιείς νέους άνδρες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε δύο φιάλες μπύρας χωρίς αλκοόλ (330ml η κάθε μία) την ημέρα, ενώ η δεύτερη ομάδα (ομάδα ελέγχου) κατανάλωνε μόνο νερό. Η διάρκεια της μελέτης ήταν τέσσερις εβδομάδες, με τους συμμετέχοντες να υποβάλλονται σε συχνές αιματολογικές εξετάσεις για την παρακολούθηση της μεταβολικής και καρδιομεταβολικής τους κατάστασης.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση μπύρας χωρίς αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικά ανεπιθύμητες αλλαγές, όπως:
- Αύξηση σακχάρου και υπερινσουλιναιμία: Η κατανάλωση των δύο μπουκαλιών την ημέρα προκάλεσε αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και υπερινσουλιναιμία. Οι δείκτες αυτοί υποδεικνύουν κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, εφόσον η κατάσταση διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα.
- Αύξηση σε τριγλυκερίδια και «κακή» χοληστερόλη: Οι συμμετέχοντες εμφάνισαν επίσης αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και LDL χοληστερόλης, δύο μορφών λιπιδίων που έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Δεν είναι όλες οι μπύρες ίδιες
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της μελέτης είναι ότι οι αρνητικές επιδράσεις ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της μπύρας. Οι σταρένιες μπύρες χωρίς αλκοόλ (wheat beers) και οι λεγόμενες «mixed beers», που είναι συνήθως αρωματισμένες με πορτοκάλι ή λεμόνι σχετίστηκαν με περισσότερες αρνητικές μεταβολικές επιπτώσεις. Αντίθετα, οι πιο «καθαρές» μπύρες τύπου Pilsner (με 0-0,5% αλκοόλ) φάνηκαν λιγότερο επιβαρυντικές, αν και όχι τελείως αθώες.
Το κοινό στοιχείο πίσω από αυτές τις επιπτώσεις είναι η θερμιδική και γλυκαιμική επιβάρυνση. Πολλές μπύρες χωρίς αλκοόλ περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή γλυκαντικά για βελτιωμένη γεύση και φέρουν υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, ακόμη κι αν φαίνονται «light». Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, «οι μεταβολικές επιδράσεις φαίνεται να προκύπτουν κυρίως από την περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη, παρά από την απουσία ή παρουσία αλκοόλ».
Ούτε τοξική, ούτε εντελώς ακίνδυνη
Η αποχή από το αλκοόλ εξακολουθεί να είναι πολύτιμη για την υγεία, και τα εναλλακτικά ποτά μπορούν να έχουν τη θέση τους. Όμως, η πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα υγιεινό ρόφημα που μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς περιορισμό είναι λανθασμένη.
Μια μπύρα χωρίς αλκοόλ δεν σημαίνει απαραίτητα και χωρίς θερμίδες ή επιδράσεις στο σάκχαρο. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα ευρήματα, η κατανάλωση δύο μπουκαλιών την ημέρα για μερικές εβδομάδες μπορεί να έχει μετρήσιμη επίδραση στον μεταβολισμό, επηρεάζοντας τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Αν καταναλώνετε συχνά μπύρες χωρίς αλκοόλ, είναι προτιμότερο να επιλέγετε τύπους pilsner ή προϊόντα χωρίς προσθήκη γλυκαντικών, που φαίνεται να έχουν πιο ήπια επίδραση στον μεταβολισμό σας.
Αναδημοσίευση: onmed.gr και ygeiamou.gr
Πηγή: mdpi.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου