Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Η μείωση στην τιμή του πετρέλαιου κίνησης



Τη βδομάδα που έλειψα από το καθημερινό μας ραντεβού άκουσα το εξής τρελό, νομίζω από κυβερνητικό παράγοντα.
«Μπορεί ν’ ανέβηκε πολύ το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά μειώνεται κατά δέκα λεπτά το πετρέλαιο κίνησης, αρκεί να περάσει αυτή στα προϊόντα».
Κάπου εκεί τα έχασα. Ήξερα πως μας δουλεύουν αλλά δεν πίστευα τόσο χοντρά. Αυτό που είπε δεν χρειάζεται καμιά βαθυστόχαστη σκέψη. Δέκα λεπτά το λίτρο μειώνεται το πετρέλαιο, πόσο θα μειωθεί το κόστος της μεταφοράς;
Ας πάρουμε ένα απλοϊκό και χοντρό παράδειγμα:
Ας υποθέσουμε πως ξεκινά ένα φορτίο αναψυκτικά από την Αθήνα για μια επαρχιακή πόλη στη Βόρεια Ελλάδα. (Ναι υπάρχουν αποθήκες και στη Θεσσαλονίκη αλλά πάντα με φορτηγό αυτοκίνητο).
Το φορτίο στο οποίο αναφερόμαστε καταναλώνει 100 λίτρα, ναι είναι πάρα πολύ αλλά το κάνω να ανεβάσω το κέρδος, άρα το κέρδος είναι 100 x 0,10 = 10 euro.
Το αποτέλεσμα αυτό, το κέρδος του μεταφορέα, μας δείχνει πως ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να περάσει τίποτε στην τιμή του αναψυκτικού του παραδείγματος. Γιατί πόσα μπουκάλια πορτοκαλάδας θα έχει το φορτηγό; Λιγότερο από 1.000; Θα πρέπει να γίνει μείωση της τιμής δηλαδή ένα ολόκληρο λεπτό.
Δε χρειαζόταν να περάσουν τρία χρόνια να καταλάβω πως μας δουλεύουν «ψιλό γαζί» οι κυβερνητικοί παράγοντες. Αλλά φοβάμαι κι αυτό το καταλαβαίνουμε πολύ επώδυνα, πως μας δουλεύαν συνέχεια αλλά τους πιστεύαμε.
Το καλά να πάθουμε είναι μια πολύ βαριά κουβέντα γιατί και τα παπαγαλάκια που υπήρχαν και υπάρχουν (όπως οι κατσαρίδες στον πυρηνικό πόλεμο) μας κάνουν τρομερή πλύση εγκεφάλων αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου