Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Αντάλλαξε ομόλογα αξίας 6,6 δισ. ευρώ η Πορτογαλία



Η Πορτογαλία αντάλλαξε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου ομόλογα συνολικής αξίας 6,6 δισεκ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να αποπληρώσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με ομόλογα πιο μακροπρόθεσμης διάρκειας σήμερα, μειώνοντας τα ποσά που θα χρειαστεί να καταβάλει βραχυπρόθεσμα, ώστε να διευκολυνθεί η έξοδός της από τη δανειακή συμφωνία με τη διεθνή τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).
Η ανταλλαγή αυτή θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο προκειμένου η Λισαβόνα να εκδώσει νέα ομόλογα στις αρχές του 2014, φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στο στόχο της επιστροφής της στις αγορές δανεισμού καθώς η κυβέρνηση προβλέπει την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης, ύψους 78 δισεκ. ευρώ, που είχε συνάψει πριν από τρία χρόνια.
«Αυτή (η ανταλλαγή) είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης από μέρους των επενδυτών. Με αυτήν διακρατούν χρέος η ωρίμανση του οποίου θα συμβεί το 2017 και το 2018, δηλαδή πολύ πέραν της ολοκλήρωσης της διάσωσης της τρόικας», σχολίασε ο Φιλίπε Σίλβα, στέλεχος της Banco Carregosa στο Πόρτο. «Αυτό είναι ένα καλό βήμα ώστε η Πορτογαλία να προχωρήσει στην έκδοση ενός ομολόγου στις αρχές του 2014», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Ζοάο Μορέιρα Ράτο, επικεφαλής του ταμείου διαχείρισης του πορτογαλικού δημόσιου χρέους IGCP, δήλωσε ότι υπήρξε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τους τίτλους με προθεσμία αποπληρωμής το 2017 και το 2018.
«Η πώληση ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε το πρόγραμμα αναχρηματοδότησής μας για το 2014 με μεγαλύτερη ελευθερία και ευελιξία», επισήμανε ο Ράτο σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων σημείωσαν πτώση μετά τη σημερινή ανταλλαγή. Η απόδοση των πενταετών πορτογαλικών ομολόγων μειώθηκε 19 μονάδες βάσεις, στο 4,92%, ενώ των δεκαετών κατά 10 μονάδες βάσης, στο 5,9%.
«Έχω εκπλαγεί θετικά», σχολίασε ο Νταβίντ Σνάουτς, ειδικός για θέματα χρέους στην Commerzbank της Νέας Υόρκης, αναφερόμενος στο μέγεθος της ανταλλαγής. «Είναι μια μεγάλη επιτυχία όσον αφορά στην αντιμετώπιση των επικείμενων πληρωμών και εξασφαλίζει χρόνο για να αφεθούν οι μεταρρυθμίσεις να καρποφορήσουν», πρόσθεσε.
Η υπηρεσία διαχείρισης του χρέους της Πορτογαλίας ανέφερε ότι προχώρησε στην επαναγορά κρατικών τίτλων αξίας 837 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,375% που έληγαν τον Ιούνιο του 2014, κρατικών ομολόγων αξίας 1,639 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 3,6% που έληγαν τον Οκτώβριο του 2014 και κρατικών ομολόγων 4,164 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 3,35% που έληγαν τον Οκτώβριο του 2015.
Αυτά αντικαταστάθηκαν με ομόλογα αξίας 2,676 δισεκ. δολαρίων με απόδοση 4,35%, τα οποία «ωριμάζουν» τον Οκτώβριο του 2017 και ομόλογα αξίας 3,966 δισεκ. ευρώ με απόδοση 4,45% που λήγουν τον Ιούνιο του 2018. Είναι η δεύτερη ανταλλαγή κρατικών τίτλων στην οποία προβαίνει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας μετά τη σύναψη του μνημονίου δανεισμού της, το Μάιο του 2011.
Η ανταλλαγή αυτή δίνει στην πορτογαλική κυβέρνηση αρκετά περιθώρια ελιγμών. Πλέον πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 5 δισεκ. ευρώ που λήγουν τον Ιούνιο και 6,2 δισεκ. ευρώ που λήγουν τον Οκτώβριο. Ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει την έκδοση ομολόγων αξίας 10,5 δισεκ. ευρώ εντός του νέου έτους.
Εξάλλου η συντηρητική πορτογαλική κυβέρνηση, κάνοντας επίσης λόγο περί ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπολογίζει πως πρόκειται να συγκεντρώσει 580 εκατ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση των πορτογαλικών ταχυδρομείων (CTT).
«Με την ανταλλαγή ομολόγων και την πώληση της CTT, έχουμε πράγματι την επιστροφή της εμπιστοσύνης», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Μανουέλ Ροδρίγκες στους δημοσιογράφους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου