Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

Το διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
δεν άντεξε τον ΒαρουφάκηΟ Γιάννης (Γιάνης κατά τον ίδιο) Βαρουφάκης (φωτό) έγινε γνωστός στον πολύ κόσμο από τις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές από την εποχή που πρωτομπήκαμε στο μνημόνιο. Αξιόλογος άνθρωπος με σπουδες σε σπουδαία πανεπιστήμια όπως αυτό του Essex και του Birmingham.
Ακόμη δίδαξε και διδάσκει σε επίσης σπουδαία πανεπιστήμια (πέραν του οικονομικού πανεπηστημίου Αθηνών. Πανεπιστήμια όπως Essex, East Anglia, Γλασκώβης, Cambridge αλλά και το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν.
Οι απόψεις του είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Αρκετά αντίθετες με τους νεοφιλελεύθερους οικονομολόγους ΚΑΙ των ίδιων των πανεπηστημίων που διδάσκει.
Έγινε υπουργός οικονομικών με την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ . Φαίνεται όμως οι μέχρι πρότεινος ομόλογοί του δεν άντεξαν τις ιδέες του. Τις ιδέες ενός ανθρώπου που δεν ενστερνίζεται τις αρχές του καπιταλισμού όπως είναι σήμερα. Γνωρίζει την οικονομική θεωρία έχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΙ ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΑ πτυχια. Βέβαια με τις πολλές εμφανίσεις στα ΜΜΕ εγχώρια (που ευτυχώς τελευταία τα έκοψε) και αλλοδαπά έκανε κακό στο κύρος του. Κι αυτό γιατί έκανε αντικρουόμενες δηλώσεις, πολλές φορές και την ίδια μέρα. Αυτό διδάσκει τόσο στον ίδιο, όσο και σε άλλα δημόσια πρόσωπα πως πρέπει να περιορίζονται οι εμφανίσεις όταν πάρει κάποιος την εξουσία. Δεν μπορεί να είναι ο κάθε ένας καραγκιόζης, συγνώμη από τον λαϊκό ήρωα, όπως ο τηλεβιβλιοπώλης που έφτασε να γίνει υπουργός υγείας.
Έτσι ο κ. Βαρουφάκης παραιτήθηκε από υπουργός οικονομικών τη Δευτέρα μετά από σύσταση του κ. Τσίπρα
Oλόκληρο το κείμενο για την παραίτηση Βαρουφάκη:
* * *
«Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας. Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.
Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.
Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος.
Και είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.
Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.
Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!»