Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

«Κύριε Αμόν, σας ζητώ να αποσύρετε την υποψηφιότητά σας υπέρ του Ζ.Λ. Μελανσόν»



Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, διεξάγεται αύριο (Κυριακή 23/4). Προμηνύεται σκληρή μάχη για το ποιοι θα μπουν στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαϊου. Όπως λένε τα γκάλοπ (που τελευταία πουθενά δεν έχουν επιτυχής προβλέψεις), «ο αγώνας διεξάγεται» στο ποιον από τους Μακρόν, Φιγιόν και Μελανσόν θα αντιμετωπίσει η Λεπέν.
Την παρακάτω ανοιχτή επιστολή απέστειλε, μέσω άρθρου του στην Liberation, ο φιλόσοφος Patrice Maniglier (Πατρίς Μανιλιέ). Απευθύνεται στον κ. Αμόν του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που οι Δημοσκοπήσεις τον έχουν πολύ χαμηλά
* * *
Κύριε Αμόν,
Ανήκω σ΄εκείνους που ευχήθηκαν τη νίκη σας στις primaires της «Ωραίας λαϊκής συμμαχίας», σ΄εκείνους που απηύθυναν έκκληση για έναν κοινό υποψήφιο αυτής της συμμαχίας, των οικολόγων και της Ανυπότακτης Γαλλίας, όταν φαινόταν ότι ο υποψήφιος αυτός θα ήσασταν εσείς, έπρεπε να είστε εσείς, σ΄εκείνους που ενοχλήθηκαν από τη στάση του Μελανσόν όταν φάνηκε να αντιτίθεται σε αυτή τη συγχώνευση για λόγους που θεωρούσα ότι ήταν προσωπικοί.
Σε συνέχεια αυτού του κινήματος συγχώνευσης απευθύνομαι σήμερα σ΄εσάς για να σας ζητήσω να εξετάσετε σοβαρά την πιθανότητα να αποσύρετε την υποψηφιότητά σας υπέρ του κ. Μελανσόν.
Ολοι ξέρουμε ότι μια τέτοια απόφαση μοιάζει απίθανη, ενδεχομένως και σκανδαλώδης. Μόνο οι χειρονομίες που διατρυπούν το προφανές, όμως, ανοίγουν αυθεντικά πολιτικούς χώρους, καθώς ανακαλύπτουν ξαφνικά μια ρωγμή όπου χυμά ο συλλογικός ενθουσιασμός, ο ίδιος αυτός ενθουσιασμός που μας δίνει τη δύναμη να επινοήσουμε πράγματα από κοινού αντί να είμαστε καταδικασμένοι να διαχειριζόμαστε τα αναγκαία.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια έκτακτη κατάσταση. Σήμερα, η προοπτική να επικρατήσει ένας αναπροσανατολισμός της κυβερνητικής αριστεράς στην κατεύθυνση μιας πιο αποφασιστικής αντίστασης στους νόμους των ισχυρών, την οποία περιμέναμε τόσο πολύ, μοιάζει ρεαλιστική. Εσείς υποστηρίζετε αυτόν τον αναπροσανατολισμό. Αυτός σας οδήγησε άλλωστε στη θέση στην οποία βρίσκεστε. Το να μην κάνετε τα πάντα για να τον πετύχετε ισοδυναμεί απλώς με προδοσία του ίδιου του πνεύματος της υποψηφιότητάς σας.
Στην κατάσταση όμως όπου βρισκόμαστε, είναι σαφές ότι η εκστρατεία σας δεν μπόρεσε να πείσει τους ψηφοφόρους. Θα μου πείτε φυσικά ότι οι δημοσκοπήσεις είναι αναξιόπιστες, ότι συμβαίνουν πάντα εκπλήξεις κλπ. Γνωρίζετε καλά, όμως, ότι αν οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να προβλέψουν το μέλλον, αποτυπώνουν πάντως με αρκετή ακρίβεια το παρόν. Και, το κυριότερο, δεν σφάλλουν ποτέ σε ό,τι αφορά τις τάσεις. Και οι τάσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας: η υποψηφιότητά σας καταρρέει, ενώ εκείνη του Ζαν-Λικ Μελανσόν απογειώνεται. Δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, δεν επιτρέπεται να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει αντιστροφή. Θα χάσετε, και θα χάσετε με οδυνηρό τρόπο.
Τι θα συμβεί μετά την ήττα σας; Τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος που σας πρόδωσαν με τόσο επονείδιστο τρόπο, στέρησαν την primaire από το νόημά της και δυσκόλεψαν την εκστρατεία σας (γιατί πώς να δείξεις εμπιστοσύνη σε έναν άνθρωπο στον οποίο δεν δείχνει εμπιστοσύνη ούτε το κόμμα του;) θα σας επιρρίψουν την ευθύνη για την ήττα. Θα αποκτήσουν ξανά τον έλεγχο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που τους ανήκει, και όλη η προσπάθεια που κάνατε για να το ανανεώσετε θα χαθεί. Θα προσεταιριστούν τη νίκη του κ. Μακρόν. Γνωρίζετε τον μηχανισμό σας: πρόκειται για ένα κόμμα εκλεγμένων, οι περισσότεροι θα πάνε με τη μεριά των ισχυρών, εκείνων που θα τους επιτρέψουν να εκλεγούν ή να επανεκλεγούν, εκείνων που θα έχουν στρατευτεί με την «προεδρική πλειοψηφία». Θα σας διώξουν, εσάς και όλα όσα εκπροσωπείτε, και με τα οποία συμφωνούμε.
Υπάρχει μια άλλη υπόθεση: αποσύρετε τώρα την υποψηφιότητά σας υπέρ του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Η δυναμική που έχει αποκτήσει ο τελευταίος αυτές τις εβδομάδες θα ενισχυθεί και πολλοί από τους ψηφοφόρους που έχουν στραφεί προς τον Μακρόν στο όνομα της χρήσιμης ψήφου θα καταλάβουν ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να αποκηρύξουν τις βαθύτερες πεποιθήσεις τους και ότι ο Μελανσόν, όπως και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μπορεί να αποτρέψει έναν δεύτερο γύρο ανάμεσα στις δύο αποχρώσεις της άκρας Δεξιάς, τον Φιγιόν και τη Λεπέν.
Καθώς το κίνημα αυτό τροφοδοτείται από τον εαυτό του, και η εμπιστοσύνη φέρνει περισσότερη εμπιστοσύνη, ο υποψήφιος της Ανυπότακτης Γαλλίας θα μπορέσει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.
Και θα είστε τότε εσείς, όχι ο Βαλς και οι φίλοι του, σε θέση να προτείνετε στο κόμμα σας να λάβει μέρος σε μια συμμαχία γύρω από την «προεδρική πλειοψηφία», μια συμμαχία της Αριστεράς με διάφορες αποχρώσεις. Μη φοβάστε ότι θα παραχωρήσετε τα πάντα στον Μελανσόν. Άλλο είναι οι προεδρικές εκλογές κι άλλο οι βουλευτικές. Θα μπορέσετε έτσι να ενθαρρύνετε τους Γάλλους να προσφέρουν στην προεδρική εξουσία μια εποικοδομητική και κριτική νομοθετική δύναμη, όπου θα κυριαρχεί ένα ανανεωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Αντιλαμβάνομαι τις ενστάσεις επί της αρχής που σας έρχονται στο μυαλό. Πώς μπορώ να στερήσω από υποψήφιο τα εκατομμύρια των πολιτών που με επέλεξαν για να τους αντιπροσωπεύσω; Αυτοί που σας ψήφισαν, όμως, το έκαναν ακριβώς επειδή ήθελαν μια πραγματική εναλλακτική λύση στους κόλπους της κυβερνητικής Αριστεράς, μια λύση που τους έχουν στερήσει εδώ και δεκαετίες τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος εναντίον των οποίων εσείς ο ίδιος αγωνιστήκατε. Ακριβώς λοιπόν αν δεν αποσυρθείτε, και εμποδίσετε έτσι την επικράτηση αυτής της ανανέωσης, θα προδώσετε αυτούς τους ανθρώπους.
Και μη μας πείτε ότι ο Μελανσόν δεν εκπροσωπεί αυτή την ανανέωση: όταν θεωρούσατε ότι είστε το φαβορί, το λέγατε εσείς ο ίδιος. Υπάρχουν ασφαλώς σημαντικές διαφορές μορφής και ουσίας ανάμεσα στις δύο προτάσεις σας. Δεν είναι όμως τόσο μεγάλες ώστε να μας καταδικάσουν να παραμείνουμε στην πολιτική κατάσταση που γνωρίζουμε εδώ και τόσον καιρό, εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική και μια νεοφασιστική απειλή, που η μια τροφοδοτεί την άλλη.
Δεν θα μας πείσετε επίσης ότι το κόμμα που αποσύρθηκε από τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών για να «ανακόψει το Εθνικό Μέτωπο», προς όφελος δεξιών επιλογών που μερικές φορές ήταν πολύ σκληρές, δεν μπορεί να εξετάσει την απόσυρσή του για λόγους που αυτή τη φορά δεν είναι αποκλειστικά αρνητικοί, δεν σχετίζονται μόνο με το Εθνικό Μέτωπο, αλλά με την πραγματική οικοδόμηση μιας συμμαχίας, τη δημιουργία μιας ελπίδας και το άνοιγμα μιας προοπτικής. Ας σπάσουμε την κατάρα που οδηγεί εδώ και τόσα χρόνια το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην κακή πλευρά της ιστορίας, στην πλευρά που προκαλεί μόνο απελπισία.
Ακούω με έκπληξη πολλούς πιστούς σοσιαλιστές ψηφοφόρους να εξοργίζονται επειδή καλούνται να ψηφίσουν με χρήσιμο τρόπο. Η υποψηφιότητά σας όμως δεν είναι σαν του Πουτού, μια υποψηφιότητα δράσης και προπαγάνδας. Αυτό έχει πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα: η συνέπεια (και άρα η αληθινή εντιμότητα) απαιτεί από εσάς να δείξετε το αίσθημα ευθύνης που διεκδικεί ανέκαθεν η κυβερνητική Αριστερά, να κάνετε δηλαδή τους οδυνηρούς συμβιβασμούς που απαιτούνται για να κερδίσει στις κάλπες ο αναπροσανατολισμός τον οποίο πρεσβεύετε.
Είναι αλήθεια ότι αν πάρετε μόνος σας αυτή την απόφαση, θα βραχυκυκλώσετε τους μηχανισμούς που οργάνωσαν τηνprimaire. Όμως τα ηγετικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με πρώτο τον Βαλς, είναι εκείνα που στέρησαν την primaire από το νόημά της. Ο μηχανισμός δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στην πραγματικότητα είναι συνένοχος, δεν του χρωστάτε τίποτα.
Μένει το ζήτημα των εξόδων της προεκλογικής εκστρατείας. Μπορείτε όμως να κάνετε έναν λαϊκό έρανο και πιστεύω πραγματικά ότι η ανταπόκριση θα είναι μεγάλη.
Κύριε Αμόν, επικαλούμαι το αίσθημα ευθύνης σας και το θάρρος σας. Πιστεύω καλόπιστα ότι αν το σκεφτείτε, θα συμφωνήσετε ότι δεν στέκει κανένα επιχείρημα κατά της απόσυρσής σας. Μη στερήσετε τους οπαδούς σας από μια ιστορική ευκαιρία.
Αν δεν έχετε το θάρρος να κάνετε αυτή τη χειρονομία ελπίδας, δεν θα πρέπει πια να απευθυνθούμε σ?εσάς, αλλά σε όλους τους ψηφοφόρους σας, και να τους ζητήσουμε να αναλάβουν εκείνοι την ευθύνη που δεν έχετε εσείς το θάρρος να αναλάβετε, να σας εγκαταλείψουν μαζικά στη βέβαιη ήττα σας και να ψηφίσουν τον μόνο υποψήφιο που μπορεί σήμερα να ανοίξει και πάλι τον πολιτικό χώρο, τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου