Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Χτυπά την «καρδιά του συστήματος»!



Τους στόχους του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αναδεικνύει ο Μανώλης Κοττάκης, σε άρθρο του στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» της 23ης Απριλίου. Προσπαθεί να αιτιολογήσει τον λόγο που «χτυπά» τις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη με τις εξεταστικές επιτροπές που συστήνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων.
* * *
Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να «σημαδέψουν» ευθέως σε αυτή τη συγκυρία τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τους πρώην υπουργούς Αμυνάς του, τους ιδιοκτήτες συγκροτημάτων ενημέρωσης που τους στήριζαν διαχρονικά, τους τραπεζίτες που ξεκίνησαν από απλά μέλη του ΠΑΣΟΚ και έγιναν μεγάλοι και τρανοί επί των ημερών του, τους δικαστές που φέρεται ότι κάλυπταν παρανομίες, τα εναπομείναντα σταγονίδια στον κρατικό μηχανισμό.
Οι λόγοι που εξωθούν τον Τσίπρα να χτυπήσει αυτούς τους οποίους θεωρεί «καρδιά» του συστήματος δεν είναι αμιγώς εσωτερικοί. Ούτε οι εξεταστικές συστήνονται για λαϊκή κατανάλωση, όπως αφελώς νομίζουμε στην από δω πλευρά, αναλύοντας τα γεγονότα επιπολαίως. Οι λόγοι είναι γεωπολιτικοί, είναι ιδεολογικοί, είναι και εσωκομματικοί. Γεωπολιτικοί, γιατί, όπως είχα την ευκαιρία να μάθω από ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν, κατά την ανάπαυλα των πασχαλινών διακοπών οι Αμερικανοί θέλουν να γκρεμίσουν το «παλαιό χρήμα», αλλά και το παλαιό σύστημα που ανδρώθηκε την εποχή της εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι όλες οι εξεταστικές που συγκροτήθηκαν έχουν στόχο τη διερεύνηση συμβάσεων οι οποίες υπογράφηκαν με εταιρίες γερμανικών συμφερόντων, είτε αυτές αφορούν φάρμακα είτε όπλα ή τηλέφωνα. Ιδεολογικοί, γιατί ο Τσίπρας πληροφορήθηκε ότι τα περισσότερα σχέδια ανατροπής του αυτή τη διετία εκπονήθηκαν στα ταμπούρια των εκσυγχρονιστών στις τράπεζες, έστω κι αν αυτοί στήριζαν, ελλείψει επιρροής στην κοινωνία, τμήματα της συντηρητικής παράταξης. Στο δικό μας μυαλό, το λουκέτο σε μια εφημερίδα ή σε ένα κανάλι είναι πράξη κατά της ελευθερίας του Τύπου.
Στο μυαλό του Τσίπρα, το λουκέτο στα συγκροτήματα και τα μεγάλα κανάλια είναι πράξη... μεταρρύθμισης του δημόσιου βίου. Είναι, τέλος, λόγοι εσωκομματικοί, καθώς ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι οι εκσυγχρονιστές επιχείρησαν να διεισδύσουν στο κόμμα του και, μέσω ορισμένων περίεργων τάσεων, να του κάνουν ζημιά. Εάν εμείς από εδώ νομίζουμε, λοιπόν, ότι οι εξεταστικές στήνονται για να περνά η ώρα, κάνουμε ένα βασικό λάθος.
Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ξηλώσει το γερμανικό κόμμα στην Ελλάδα για λογαριασμό δυτικών δυνάμεων, ούτως ώστε, ακόμη κι αν χάσει τις εκλογές -που θα τις χάσει από τον Κυριάκο και μάλιστα πανηγυρικότατα-, να έχει προλάβει να δημιουργήσει θύλακες στα ΜΜΕ, στις τράπεζες και στους θεσμούς για να αντέξει το μετεκλογικό σφυροκόπημα και να παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι αυτός σαν νέο ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό, που έχει στόχο να δημιουργηθεί επίφαση κεντροαριστερού προοδευτισμού, εντάσσονται, μαζί με τη σκανδαλολογία, η αναθεώρηση του Συντάγματος, ο αναθεωρητισμός με τα βιβλία της Ιστορίας, τα κοινωνικά αντίμετρα κ.ά.
Το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά τη συντηρητική παράταξη ευθέως, παρά μόνο περιφερειακά, καθώς ο κύριος όγκος των αποφάσεων που πρόκειται να διερευνηθούν αφορά κυρίως το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ του κυρίου Σημίτη και δευτερευόντως όποιες συντηρητικές συνιστώσες του. Το στρατηγικό ζήτημα για την κεντροδεξιά παράταξη, όμως -δεδομένου ότι στο παρελθόν συγκρούστηκε με τον «σημιτισμό»- είναι με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου