Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Ανακαλύφθηκε το ποδόσφαιρο στην Αγγλία;


Βρέθηκε χειρόγραφο από το 1833 στο οποίο αναγράφονται έξι κανόνες του ποδοσφαίρου, δεκαπέντε χρόνια δηλαδή πριν από την θέσπιση αυτών του Κέμπριτζ που θεωρούνται οι πρώτοι στην ιστορία.
* * *
Οι Άγγλοι οι οποίοι ανέκαθεν καμάρωναν για την ανακάλυψη του ποδοσφαίρου σίγουρα κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι θα είναι. Η ανακάλυψη στη Σκωτία ωστόσο του πρώτου εγγράφου με κανόνες ενός αθλήματος που ονομάζεται «foot-ball» είναι αναμφισβήτητα καταπληκτική!
Το χειρόγραφο του Σκωτσέζου John Hope είναι του 1833 και σε αυτό αναφέρονται έξι κανόνες, δεκαπέντε χρόνια πριν από την θέσπιση αυτών του Κέμπριτζ που έμειναν στην ιστορία ως «Cambridge Rule».
Το 1824, 39 χρόνια πριν την ίδρυση της αγγλικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (1863), η οποία δημιουργήθηκε δέκα χρόνια νωρίτερα από αυτή της Σκωτίας, ο Hope θεμελίωσε το δικό του «Foot-Ball Club», μία ομάδα με έδρα την Γλασκώβη.
Αναμφισβήτητα, με βάση τα νέα δεδομένα, ο τότε φοιτητής της νομικής δικαιούται τον τίτλο ενός εκ των πατέρων του σημερινού ποδοσφαίρου. Ο Άντι Μίτσελ, ερευνητής ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Τζον Χάτσινσον προσπαθεί να συνθέσει το παζλ των πληροφοριών, είναι κατηγορηματικός: «Στο χειρόγραφό του Hope,του 1833, υπάρχουν έξι βασικοί κανόνες. Κάνει αναφορά σε ένα παιχνίδι που κλοτσάς μία μπάλα, μεταξύ δύο ομάδων, σε ένα γήπεδο με δύο εστίες».
Σίγουρα κάποιος μπορεί να γελάσει, αν σκεφτεί όμως πως πρόκειται για κάτι που γράφτηκε δεκαπέντε χρόνια πριν το «Cambridge Rule», είναι σπουδαίο.

Γονείς και γιοί
Δύο είναι οι ποδοσφαιριστές που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του αθλήματος στην γη του Braveheart οι οποίοι συνδέονται, έστω και έμμεσα, με την ιστορική ομάδα του Hope.
Ο James Kirkpatrick που νίκησε το FA Cup με τη φανέλα των Wanderers το 1877 και ήταν αρχηγός της εθνικής Σκωτίας ποδοσφαίρου στο πρώτο της ματς (όχι επίσημο) το 1870, ήταν γιος του Charles Sharpe Kirkpatrick, μέλους της Foot-Ball Club του 1831.
Ο Francis Moncreiff αρχηγός της Σκωτίας στην πρώτη διεθνή αναμέτρηση ράγκμπι (εναντίον της Αγγλίας) το 1871, ήταν γιος του James Moncreiff, που αγωνίστηκε στην Foot-Ball Club το 1832.
«Χάρη σε αυτήν την ανάλυση- συνεχίζει ο Μίτσελ- μπορούμε να αποδείξουμε πως αυτός δεν ήταν απλά ένας ιδιόμορφος, ιστορικά απομονωμένος ποδοσφαιρικός σύλλογος σε μία συγκεκριμένη πόλη, αλλά γέννησε ένα δίκτυο συμφερόντων και σχέσεων σχέσεων που είχαν σημαντική επίδραση στην πρώιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του παιχνιδιού του ποδοσφαίρου, καθώς και της κοινωνίας της Σκωτίας γενικότερα».


Αναδημοσίευση: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου