Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Λαγκάρντ: Πάντα σοβαρός ο Τσίπρας –
Ήθελε να αλλάξει τους κανόνες, αλλά…

Από εκεί που δεν περίμενε «άκουσε» τα καλά λόγια ο Αλέξης Τσίπρας. 
Από την κ. Λανκάρντ, που πιστεύω αναφέρεται στη διαπραγμάτευση του μετά το δημοψήφισμα τέτοιες μέρες του 2015. Κι ενώ πολλοί μιλάνε για την «κυβίστηση» του πρωθυπουργού, κανείς δεν βρέθηκε να τον υπερασπισθεί.
Επειδή πιστεύω πως η άποψη της Γαλλίδα  διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λανκάρντ,  είναι η δεύτερη φορά μέσα στη βδομάδα που αναφέρομαι σε δηλώσεις μια κυρίας που μας βασανίζει. Αλλά και να δείξω το πόσο προκατειλημμένα είναι τα Ελληνικά ΜΜΕ. Και πιο πολύ να μη φανταστεί κανείς πως μιλάει για τον Ιούλιο του 2015.  
Βέβαια είμαι σίγουρος πως αν έλεγε τον Πρωθυπουργό μας «γελοίο» θα ήταν η πρώτη είδηση.
Σημειώνω πως το παρακάτω κείμενο είναι από το site της «Ναυτεμπορικής», Αμφιβάλω αν η είδηση υπήρχε στην έντυπη μορφή της. Κρατώντας μια μικρή επιφύλαξη λέω πως τουλάχιστον στο πρωτοσέλιδο ΔΕΝ υπήρχε.
* * *
«Είχε την φιλοδοξία να αλλάξει από την πρώτη μέρα τους κανόνες. Νομίζω γρήγορα κατάλαβε ότι δεν αρκεί ένας για να αλλάξει τους κανόνες, αλλά 18 ή 19», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 στα τέλη του 2015 και η οποία επαναπροβλήθηκε την Κυριακή, στο πλαίσιο αφιερώματος για την επικεφαλής του ΔΝΤ.
Όπως συμπλήρωσε η ίδια, ο κ. Τσίπρας «αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα ότι ήταν σε ένα συλλογικό παιχνίδι με μια Ευρωζώνη που είχε ήδη προδιαγεγραμμένους κανόνες».
Η κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό «πάντα σοβαρό», δίχως να παίζει παιχνίδια στρατηγικής κατά τις συναντήσεις τους.
«Ήταν πάντα εντός των δικών του ιδεολογικών γραμμών, είχε τις δικές του προτεραιότητες, το δικό του σύνθετο πολιτικό πρόγραμμα και μια εξίσωση να λύσει», σημείωσε, μιλώντας για την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Η προβολή της συνέντευξης έρχεται λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, στις 20 Ιουλίου, όταν και αναμένεται να συζητηθεί η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), όπως δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν.
Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την αντίστοιχη DSA από την ΕΚΤ, η οποία με τη σειρά της κρίνει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ ζητούν μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος, χαρακτηρίζοντας σε αυτό το επίπεδο ανεπαρκή τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.


Αναδημοσίευση: naftemporiki.gr