Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Trolls: Όλοι το ίδιο; Στην Ελληνική γλώσσα ΟΧΙ



Παρακολουθώντας την συζήτηση στο κοινοβούλιο (την προ ημερησίας που προκάλεσε ο κ Μητσοτάκης και πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 3 Ιουλίου), κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως αντιδρά ως troll.
Είναι ένας όρος παρμένος από το διαδύκτιο και ειδικά από το twitter. Πολλούς χρήστες του βλέπετε τους χαρακτηρίζουν έτσι.
Ψάχνοντας να βρω ακριβώς τι είναι αυτό το troll, βρήκα πως Troll είναι αυτός που κάνει trolling, αγγλική λέξη που αναφέρεται σε σύρσιμο του δολώματος μέσα στο νερό κατά την τεχνική της αλιείας θύννου (τόννου) και ξιφία, παρόμοια με την συρτή.
Η λέξη παραπέμπει επίσης και στα τρολλ (trolls), δαιμόνια πλάσματα που παρουσιάζονται στη σκανδιναβική λαογραφία. Τα τρολλ είναι πλάσματα αντίστοιχα των Καλικάντζαρων της ελληνικής λαογραφίας που με την σειρά της πηγάζει από την αρχαιοελληνική δοξασία περί «δαιμόνιων». Σύμφωνα με την σύγχρονη δοξασία οι Καλικάντζαροι εμφανίζονται κατά το Δωδεκαήμερο 25 Δεκεμβρίου - 6 Ιανουαρίου
Τα βρήκα πολύ ενδιαφέροντα αυτά, όμως όπως χρησιμοποιείται η έκφραση αυτή εννοούμε τους ανθρώπους που δεν κάνουν σοβαρές αναρτήσεις στο Twitter. Κυρίως κάνουν πλάκα ή προσπαθούν να γελοιοποιήσουν κάποιον. Και πραγματικά πολλοί πολιτικοί, κι όχι μόνο, σηκώνουν αυτή την γελοιοποίηση μ’ αυτά που γράφουν.
Χρησιμοποιούμε όμως την έκφραση αυτή και για τους «στημένους» χρήστες.
Αυτό ποτέ δεν το κατάλαβα. Γιατί να είναι το ίδιο κάποιος που αμείβεται να κοιτάζει και να απαντά κατάλληλα, αν γράψεις κάτι κατά του «αφεντικού του»; Ναι υπάρχουν και τέτοιοι. Εγώ μάλιστα έχω βρει τον μπελά μου όταν έγραψα κατά του αρχηγού μικρού κόμματος, που φυλλοροεί και του ΚΗΔΙΣΟ.
Όπως δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να τους μπερδεύουμε και με τους φανατικούς. Έχω μπλέξει και με τέτοιους τόσο υπέρ ομάδων του ΠΟΚ. Όσο και τελευταία υπέρ της κ. Φώφης Γεννηματά. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι συνομιλίες μας τελειώσαν πιο φυσιολογικά. Συμφωνήσαμε πως διαφωνούμε και πως είναι άλλη η οπτική του καθένα μας. Κάτι τέτοιο που δεν κάνουν οι «επί αμοιβή υποστηριχτές»  που θέλουν να έχουν τον τελευταίο λόγο. Πρέπει να συμφωνήσεις μαζί του ή να αφήσεις την συζήτηση όταν αρχίσουν οι χαρακτηρισμοί προς εσένα. Είσαι ΣΥΡΙΖΑίος αν επιτεθείς σε κόμμα της αντιπολίτευσης και αντίστοιχα ΝεοΔημοκράτηε ή ΠΑΣΟΚος αν σε θεωρήσει κατά της κυβέρνησης.
Υπάρχουν κι αυτοί που διακινούν ψεύτικες ειδήσεις. Είτε επειδή την έχουν δει κάπου, είτε για να γελάσουν με τον πανικό που προκαλούν. Φυσικά υπάρχουν κι αυτοί που διακινούν παραμύθια για να εξυπηρετήσουν σκοπούς «του αφεντικού τους». Από φανατισμό δεν φτάνουν μέχρι εκεί.
Αυτό που μ’ ενοχλεί είναι πως όλους αυτούς τους λέμε troll. Έλληνες είμαστε δεν μπορούμε να φτιάξουμε ελληνικότατες λέξεις;
Ο «πλακατζής» ή ο «χιουμορίστας». Το «πειραχτήρι» αυτός που κοροϊδεύει σε κάθε ευκαιρία. Ο «επί πληρωμή συνήγορος» ή σκέτο «συνήγορος» άλλος. Ο «ψεύτης» αυτός που διαδίδει συνέχεια ψέματα ή ο «αφελής» αυτός που το κάνει χωρίς να το θέλει. Και βέβαια ο «οπαδός».
Κι αυτά φυσικά, με το τουήτερ ως πρώτο συνθετικό Ο «τουητεροπλακατζής,» ο «τουητεροχιουμορίστας», «τουητεροπειραχτήρι», «τουητεροσυνήγορος, «τουητεροψεύτης», «τουητεροαφελής» και «τουητεροοπαδός» αντίστοιχα



Πηγή: el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου