Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Να γιατί θα θυμάμαι τον Κώστα Μητσοτάκη



Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 40 μέρες από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του ανθρώπου που δεν συνδέθηκε με καλές στιγμές στην Ελληνική ιστορία.
Όμως με το που έφυγε από τη ζωή όλοι που δεν έχουν σχέση με την κυβέρνηση προσπαθούν να τον «αγιοποιήσουν». Κι αυτό πιστεύω γιατί ο γιος Κυριάκος του προσπαθεί να «ρίξει» τον Τσίπρα και να επαναφέρει το καθεστώς της «Λαμογιοκρατίας». Θα μου πείτε ο Τσίπρας το κατεδάφησε; Όχι, αλλά θέλω να ελπίζω πως γι’ αυτό προσπαθεί και δυσκολεύετε μια που είναι βαθιά ριζομένο.
Αλλά ας πάμε στον εκλιπόντα και πέρα των προσωπικών μου εμπειριών θα πάρω στοιχεία από το άρθρο του κ Λακόπουλου στο Ανοιχτό παράθυρο.
Τον Κώστα Μητσοτάκη θα τον θυμάμαι για:

  1. Την Αποστασία, στον χαρακτηρισμό «Εφιάλτης της Δημοκρατίας» του Παπανδρέου, στην ιαχή «Μητσοτάκη, Κάθαρμα» το 1965 στη Σταδίου, στους λόγους που τον αγνόησε ο Καραμανλής το 1974, στις σχέσεις του με τον Γκλύξμπουρκ.
    Γι’ αυτό ο Κοκός πλάνταξε στο κλάμα στην κηδεία του επίτιμου
  2. Για την παραπομπή του πολιτικού αντίπαλου του στο Ειδικό Δικαστήριο με ψευδομάρτυρες, για το «Βρώμικο 89», τον Μαμανέα, τον Γρυλάκη και τον Μαυρίκη, την σύσταση κομματικής κατασκευής «σκανδάλων», υπό τον Παλαιοκρασά; Aπό 470 «φακέλους» της μόνο εφτά πρόσωπα καταδικάσθηκαν.
    Για τη «ροζ πολιτική» και τη θεωρία «17Ν είναι το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας», που δηλητηρίαζε την πολιτική ζωή
    Και με όλα αυτά προσπάθησε για να ανεβεί στην εξουσία να διχάσει τον Ελληνικό λαό. Και τον δίχασε για μια περίοδο. Κατάφερε να βάλει τον υπόκοσμο στην πολιτική με τους ψυδομάρτυρες για να «βάλει φυλακή» τον μεγάλο του αντίπαλο Ανδρέα Παπανδρέου.
    Κι έγινε πρωθυπουργός μετά από τρεις προσπάθειες, τον Απρίλιο του ’90, με την αποστασία του Θόδωρου Κατσίκη κι έπεσε, τι ειρωνία, με την αποστασία του Αντώνη Σαμαρά.
  3. Την πρώτη προσπάθεια να διαλυθεί το ασφαλιστικό σύστημα με τρεις διαφοχικές παρεμβάσεις το 1990, 1991 και 1992. Τότε καταργήθικαν Ασφαλιστικά Ταμεία μεταξύ των οποίων αυτό των Τεχνικών Τύπου το οποίο ευυμερούσε. Σημείωση εκείνη την εποχή οι Τεχνικοί Τύπου δεν είχαν την συμπαράσταση των προβεβλημένων συναδέλφων τους, των δημοσιογράφων, οι οποίοι έκαναν «το παγόνι.
  4. Ετέθη σε εκκαθάριση η ΚΥΔΕΠ και προχώρησε η εξυγίανση των συνεταιρισμών με τον έλεγχο των οικονομικών τους και την ανάληψη από το κράτος των χρεών, που είχαν προέλθει από άσκηση κοινωνικής πολιτικής ύστερα από παρότρυνση του κράτους.
    Ακόμη εξυγιάνθηκε επίσης η αγορά των λιπασμάτων περιορίζοντας την παραγωγή της Ελληνικής Βιομηχανίας Λιπσμάτων. Με αυτές τις κινήσεις «έδωσε χώρο» στις ξένες εταιρείες, κυρίως Γερμανικές, για να μπουν στην Ελληνική αγορά.
    Όμως με τον τρόπο αυτό άρχισε να οδηγεί τον αγροτικό τομέα στον μαρασμό μια που υπερδιπλασιάστικε το κόστος παραγωγής.
    Ακόμη οι αγρότες μας έγιναν έρμαιο των ορέξεων των εμπόρων και μειώθηκαν οι τιμές των προϊόντων
  5. Πραγματοποιήθηκε η αποκρατικοποίηση των αστικών λεωφορείων της Αθήνας. Η απόφαση για ιδιωτικοποίηση των μέσων μεταφοράς της Αθήνας οδήγησε σε μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των συνδικαλιστών φορέων
  6.  Μεταβιβάστηκαν στον ιδιωτικό τομέα ή εκκαθαρίστηκαν 66 προβληματικές επιχειρήσεις του ΟΑΕ (ΑΓΕΤ, Πειραϊκή Πατραϊκή κ.λπ.) και διευκολύνθηκε με την απομάκρυνση του μη αναγκαίου προσωπικού η αποκρατικοποίηση των υπολοίπων που είχαν απομείνει (συνολικά μειώθηκε, από το 1989 μέχρι το 1993, το προσωπικό των επιχειρήσεων αυτών κατά 9000 εργαζομένους). Ιδιωτικοποιήθηκαν 15 από τις 69 επιχειρήσεις που ανήκαν σε κρατικές τράπεζες (όπως τα ναυπηγεία Ελευσίνος, η Τραπεζα Αθηνών κ.α.).
  7.  Έκλεισαν επιχειρήσεις του δημοσίου (ΠΡΟΜΕΤ, ΙΤΚΟ κ.λπ.), αλλά και η ΜΟΜΑ και η ΣΥΚΕΑ.
  8. Ψηφίστηκε νόμος που καταργούσε το κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και δημιουργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο για τη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα στη λειτουργία καζίνων και μαρίνων που ήταν ως τότε κρατικά μονοπώλια. Καταργήθηκε εν μέρει το μονοπώλιο τόσο της Ολυμπιακής Αεροπορίας στις εσωτερικές πτήσεις όσο και των ΕΛΤΑ.

Αυτό είναι το έργο του Κώστα Μητσοτάκη την τριετία 1990 – 1993. Τότε που ο Αντώνης Σαμαράς πρόσφερε ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ στέλνοντάς τον «στο χρονοντούλαπο της ιστορίας»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου