Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισ.απ'τη Γερμανία σύμφωνα
με το Spiegel,έχει πλάνο για νομική διεκδίκηση τους

«Όσο η Ελλάδα εξαρτώνταν από τη στήριξη της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας απέφευγε να θέσει ζήτημα επανορθώσεων. Τώρα όμως, μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, η Αθήνα αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες», γράφει το Spiegel με τίτλο «Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισεκατομμύρια ευρώ από την Γερμανία».
* * *
Λίγες μέρες πριν από τη επίσημη επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα (ήρθε χθες 10 Οκτωβρίου και θ αναχωρήσει αύριο την μέρα της 74ης επετείου της ελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς 12 Οκτωβρίου) και τις προγραμματισμένες συναντήσεις με το πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel φιλοξενεί στην διαδικτυακή του έκδοση ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισεκατομμύρια ευρώ από την Γερμανία», το οποίο αναφέρεται στην πρόθεση της Αθήνας να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα εκστρατεία διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων:
«Όσο η Ελλάδα εξαρτώνταν από τη οικονομική στήριξη της ΕΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέφευγε να θέσει ζήτημα επανορθώσεων. Τώρα όμως, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής, η Αθήνα προτίθεται να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.
Δεν είναι σύμπτωση ότι οι δύο κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί αναφέρθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο ζήτημα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο χωριό Καλλικράτης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χωριό Κάνδανος. Σηματοδοτεί την απαρχή μιας μακράς εκστρατείας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο.

Μια επιτυχία θα διασφάλιζε στον Αλέξη Τσίπρα πολλές ψήφους
Η ελληνική βουλή θα επικυρώσει κατ’ αρχήν έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα δικαιούται επανορθώσεις 269,5 δισ. ευρώ από τον β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο ποσό αυτό προστίθεται το κατοχικό δάνειο ύψους 10,3 δισ. ευρώ, βάσει υπολογισμών από τα τέλη 2014. Η έκθεση είναι έτοιμη από τον Αύγουστο του 2016. Έμεινε ωστόσο στο συρτάρι, όσο η Ελλάδα λάμβανε ακόμα βοήθεια από χώρες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.
Μετά το τέλος του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο ο έλληνας πρωθυπουργός άλλαξε στάση. Ο Αλέξης Τσίπρας επιτρέπει τώρα στο κοινοβούλιο να επικυρώσει την έκθεση. Ο πρωθυπουργός κάνει βέβαια λόγο για "ηθική αποζημίωση". Δεν αναφέρεται ωστόσο στα πολλά δις που ενδέχεται να λάβει η Ελλάδα, αλλά και τις επαπειλούμενες πρόωρες εκλογές, στις οποίες μια επιτυχία στο ζήτημα των επανορθώσεων θα του διασφάλιζε πολλές ψήφους.

Η στάση του Βερολίνου ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για τη Χάγη
Στη δεύτερη φάση η Ελλάδα προτίθεται να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της σε παγκόσμιο επίπεδο: στη Γερμανία, το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τον ΟΗΕ.
Στην τρίτη φάση η Ελλάδα σχεδιάζει να ζητήσει από τη Γερμανία διαπραγματεύσεις για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων. Από τη πλευρά της πάντως η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να απορρίψει το αίτημα. Ήδη στο παρελθόν έχει καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει νομικό δικαίωμα να διεκδικεί αποζημιώσεις για τον β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά την άποψη ορισμένων Ελλήνων νομικών, ακριβώς αυτή η άρνηση της Γερμανίας ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».
Οι επανορθώσεις στην κορυφή της ατζέντας των επαφών του Γερμανού προέδρου στην Αθήνα
Το περιοδικό εκτιμά τέλος ότι «το ζήτημα θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των επαφών του Γερμανού ομοσπονδιακού προέδρου στην Αθήνα. Ενδεικτικό είναι ότι ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα επισκεφθεί το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι», καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

Το πλάνο για ευθεία νομική διεκδίκηση των Γερμανικών επανορθώσεων
Με συγκεκριμένη στρατηγική μέσω της Προεδρικής και Κοινοβουλευτικής διπλωματίας η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί αργά αλλά πλέον με σταθερό βήμα προς τα εμπρός στην ευθεία διεκδίκηση των Γερμανικών επανορθώσεων για τη Ναζιστική θηριωδία στη χώρα μας.
Η στρατηγική αυτή έχει θέσει σε πρώτο πλάνο τον πρώτο πολίτη της χώρας, Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος ξεπερνώντας τις περιορισμένα περιθώρια δράσης ελέω συντάγματος, έχει – με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης- διεθνοποιήσει το θέμα ως πρώτο στάδιο της διπλωματικής διεκδίκησης.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το γεγονός ότι ο κ.Παυλόπουλος έχει γίνει επίτιμος δημότης κάθε μαρτυρικού χωριού της χώρας που υπέστη τη θηριωδία των Ναζί. Χαρακτηριστικά (π.χ) έγινε επίτιμος δημότης στο Δίστομο (Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας) το 2015, στα Καλάβρυτα το 2015, στην Υπάτη (Λαμίας) το 2015, στο Κομμένο (Νικολάου Σκουφά) το 2017, στην Κερδύλια (Αμφίπολης) το 2017, στα Ανώγεια το 2017, στον Βιάννο το 2017 και τα Σφακιά το 2018 .

Η συνάντηση στο Κάσελ
Χαρακτηριστικό του διπλωματικού στυλ που έχει επιλέξει η ελληνική πλευρά ειναι όσα είπε τον Ιούνιο του 2017 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επίσκεψή του στο Κάσελ της Γερμανίας, στην πόλη δηλαδή όπου μαζί με την Αθήνα οργανώθηκε η κορυφαία διεθνής έκθεση σύγχρονης Τέχνης documenta 14.
Τότε Γερμανοί Πολίτες του Κάσελ υποδέχθηκαν τους Προέδρους, Ελλάδος και Γερμανίας κρατώντας πλακάτ στα οποία ήταν γραμμένα στα ελληνικά «Ποτέ ξανά Δίστομο» και αναφερόταν επίσης ο αριθμός των 218 εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα: «Όσο λοιπόν δεν ξεχνάμε τι συνέβη στο Δίστομο, δίνουμε την απάντηση που πρέπει σε αυτά τα υπολείμματα και πρέπει να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία είναι εύθραυστο αγαθό, πρέπει να την υπερασπιζόμαστε κάθε φορά», επεσήμανε τότε ο κ. Παυλόπουλος, και αυτά είναι λόγια που επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία.

Το πόρισμα
Ο κ.Παυλόπουλος έχει γίνει διεθνώς πρεσβευτής της καμπάνιας υπέρ της δικαίωσης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και αυτό προφανώς αποτελεί τμήμα της «βήμα- βήμα» προσπάθειας της ελληνικής πλευράς να διεθνοποιήσει το θέμα και ταυτόχρονα να κάνει το επόμενο βήμα της ευθείας διεκδίκησης.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δημοσιοποίηση του πορίσματος της ειδικής επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, προκειμένου να ληφθεί απόφαση από την εθνική αντιπροσωπεία. Η επίσημη τοποθέτηση – επίσης καθόλου τυχαία- του Πρόεδρου της Βουλής Νικ. Βούτση, προ μηνών,  ήταν ξεκάθαρη:  «Πρόσφατα έκανε δηλώσεις δεσμευτικές ο πρωθυπουργός και το έχω πει και εγώ επανειλημμένα. Αυτό το εξαιρετικό πόρισμα της ειδικής επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις σε όλες τις πτυχές, θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής και θα ληφθεί απόφαση. Θα υπάρξει διεκδίκηση και σε διακρατικό και σε νομικό επίπεδο» δήλωσε ο Νίκος Βούτσης.

Πλησιάζει η ώρα
Είναι προφανές ότι ως τμήμα της διπλωματικής στρατηγικής είχε επιλεγεί να ολοκληρωθούν πρώτα τα μνημόνια και μετά να υπάρξει το επόμενο- και νομικό- βήμα:  «Δεν θέλαμε σε όλη τη διάρκεια που συζητούνταν τα ελληνικά μνημόνια να θεωρηθεί ότι συμψηφίζουμε αυτό το ιερό θέμα, για την ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού, με ενδεχόμενες απαιτήσεις- χρηματικές, υλικές- εκείνων των προγραμμάτων», είπε ο κ. Βούτσης.

Πως ξεκίνησε
Ως γνωστόν μια δικαστική απόφαση έχει διασώσει τις απαιτήσεις των κατοίκων του Διστόμου και τις ταξιδεύει στην ιταλική έννομη τάξη, χάρη στην πρωτοβουλία του ευπατρίδη της δικηγορίας Γιάννη Σταμούλη (φωτο), ενός ανθρώπου που με εντυπωσιακά περισσή πίστη και άρτια νομική κατάρτιση τις οδήγησε εκεί. Στο γύρισμα του ιστορικού χρόνου, τις προφύλαξε από την «έλλειψη ζήλου» που παρατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής περιόδου, κατ’ εφαρμογή μιας  σκοπιμότητας που υπαγορεύτηκε από τις ψυχροπολεμικές διεθνείς και διμερείς διπλωματικές σχέσεις.


Αναδημοσίευση: bigbusiness.gr και dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου