Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Ιταλός τραπεζίτης έγινε «Ρομπέν των... φτωχών»


Αντιγράφω μια διαφορετική είδηση από τη «Δημοκρατία» της Παρασκευής 5 Οκτωβρίου. Μάλιστα η εφημερίδα είχε την είδηση αυτή στην πρώτη σελίδα, κάτω δεξιά στο κίτρινο.
Αφορά τον Ο Τζιλμπέρτο Μπασκέρα άδειαζε λογαριασμούς πλουσίων και έβαζε τα λεφτά σε όσους είχαν προβλήματα.
Ας δούμε το κείμενο με τον ίδιο τίτλο της Ελενας Στάθου - Ελευθερόγλου
* * *
Την ώρα που οι περισσότεροι άνθρωποι -ειδικά αυτές τις δύσκολες εποχές της κρίσης- δεν βλέπουν με πολύ καλό μάτι τους τραπεζίτες, η ιστορία ενός διευθυντή υποκαταστήματος ιταλικής τράπεζας όχι μόνο έγινε πρωτοσέλιδο στη χώρα του, αλλά απέδειξε ότι η ανθρωπιά δεν έχει πεθάνει!
Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Corriere della Sera», ο Τζιλμπέρτο Μπασκέρα, διευθυντής σε ένα μικρό τραπεζικό υποκατάστημα στο ορεινό χωριό Φόρνι ντι Σόπρα, κοντά στο Φρίουλι, τα τελευταία επτά χρόνια έκλεβε συστηματικά μικροποσά από τους πλουσιότερους πελάτες της τράπεζάς του, τα οποία στη συνέχεια κατέθετε στους λογαριασμούς εκείνων που αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες ή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για τραπεζικό δανεισμό.

Μοίρασε 1.000.000 ευρώ
Ο σύγχρονος «Ρομπέν των Δασών» όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να «εξαφανίσει» από τους λογαριασμούς των πλούσιων πελατών της τράπεζας συνολικά 1.000.000 ευρώ, το οποίο μοίρασε στους φτωχούς, χωρίς ο ίδιος να κρατήσει για τον εαυτό του ούτε ένα ευρώ!
Το γεγονός αυτό ήταν εκείνο που τελικά τον γλίτωσε από τη φυλακή, καθώς ήρθε σε συμφωνία για την ποινή του με την εισαγγελία του Ούντινε, αποδεχόμενος δύο χρόνια με αναστολή.
Βέβαια, το σύγχρονο παραμύθι δεν είχε και τόσο αίσιο τέλος για τον Μπασκέρα, ο οποίος μπορεί να μη φυλακίστηκε, εντούτοις έχασε τη δουλειά του αλλά και το σπίτι του, καθώς μέρος της συμφωνίας με την εισαγγελία ήταν και η κατάσχεση της οικίας του. Παρ' όλα αυτά, ο -πρώην πλέον- τραπεζίτης δήλωσε πως δεν μετανιώνει για την πράξη του, ενώ υποστήριξε ότι είχε σκοπό να επιστρέψει «όλα τα χρήματα». Οπως εξήγησε ο δικηγόρος του Ρομπέρτο Μέτε, ο πελάτης του «το έκανε για να βοηθήσει κατόχους λογαριασμών που δεν είχαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις να πάρουν δάνειο» την εποχή της οικονομικής κρίσης.
«Αφότου αποκαλύφθηκε η ιστορία, τηλεφώνησα προσωπικά σε όλους όσους είχα αφαιρέσει χρήματα για να τους εξηγήσω τα κίνητρά μου» δήλωσε ο 50χρονος τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Ακλόνητο πιστεύω μου είναι πως, εκτός από την προστασία των αποταμιευτών, καθήκον μας είναι επίσης να βοηθούμε όσους έχουν ανάγκη».



Αναδημοσίευση: dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου