Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Με …αυτογκόλ του δημάρχου
ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος


Η βδομάδα που σήμερα (Παρασκευή 10/5) τελειώνει είναι αυτή που ουσιαστικά ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές. Κι αυτό γιατί στη Λάρισα έγιναν τα εγκαίνια των εκλογικών κέντρων των δυο επικρατέστερων, κατά γενική ομολογία, διεκδικητών της νίκης. Του νυν Δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη και της επικεφαλούς της μείζονος μειοψηφίας, και επίδοξη νέα Δήμαρχο Ρένα Καραλαριώτου.
Την αρχή έκανε η κ. Καραλαριώτου την Δευτέρα 6 Μαϊου, μια ημέρα μετά την ονομαστική της γιορτή, στην πλατεία Ταχυδρομείου. Το εκλογικό κέντρο της δημοτικής παράταξης που ηγείται, «Λάρισα Μπροστά», βρίσκεται επί της Ρούσβελτ 25. Ετσι μπροστά από την Ιατρική Σχολή εκφώνησε τον ενδιαφέροντα λόγο της. Και μίλησε για το ο σχέδιο που σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει:
  • Νέους χώρους στάθμευσης στην περιφέρεια
  • Δωρεάν στους εμπόρους και εργαζόμενους στα δύο δημοτικά πάρκινγκ του κέντρου
  • Μειωμένη τιμή εισιτηρίου ως και 50% για τους πολίτες, στο Αστικό
  • Αντιμετώπιση των μικροπροβλημάτων με συνεργεία άμεσης επέμβασης, σε κάθε γειτονιά.
  • ΚΕΠ Υγείας σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα
  • Κέντρα Καθημερινότητας
  • Ηλεκτρονική Κάρτα Δημότη
  • Ψηφιακό Δίκτυο Πολιτών για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια
  • Βοήθεια στο Σπίτι – με Δίκτυο Άμεσης Τηλε-ειδοποίησηςγια επείγουσες ανάγκες και άλλα
Επειδή την ομιλία της κ Καραλαριώτου δεν την βρήκα στο διαδύκτιο, αλλά την πήρα από την προσωπική της ιστοσελίδα που την έχει σε αρχίο word και το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν το έχουν όλοι ώστε να την διαβάσουν την αναδημοσιεύω στο τέλος.
Την Τετάρτη ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης εγκαινίασε το εκλογικό κέντρο της παράταξη στη οποία είναι επικεφαλής, «Συμπαράταξη Λαρισαίων», στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου και Βενιζέλου, απέναντι από το Α’ Αρχαίο Θέατρο.
Μία φίλη μου θύμισε πως ο συγκεκριμένος χώρος μόνο «τυχερός» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αφού εκεί είχε εκλογικό κέντρο ο κ. Διαμάντος το 2014 αλλά και η ΝΔ στις ελκογές, νομίζω, του Ιανουαρίου 2015.
  • Ο Δήμαρχος μίλησε για τόνισε ότι όλες οι εξαγγελίες του 2014 υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται, ενώ περιέγραψε και τους προγραμματικούς άξονες για την επόμενη θητεία.
  • Για τη Λάρισα της επόμενης δεκαπενταετίας, με σχέδιο, με συμμετοχή των πολιτών, με σεβασμό στο περιβάλλον, με ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης και των χωριών.
  • Για μια νέα Λάρισα με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολιτισμό και την κοινωνική πολιτική.
  • Να γίνει η Λάρισα βασικός πόλος ανάπτυξης, με ίσες ευκαιρίες για όλους.
Αλλά να γίνει η Λάρισα βιώσιμη και έξυπνη πόλη. Όλη την ομιλία θα τη βρείτε, στη σελίδα ilarissa.gr και διαβάζεται απ’ όλους μια που δεν χρειάζεται ξεχωριστό πρόγραμμα οπότε δεν την αναδημοσιεύω
Δε μ’ έκανε εντύπωση που κατηγόρησέ την κ Καραλαριώτου πως είναι ανεφάρμοστα τα όσα προτείνει, λογικό το βρίσκω άλλωστε. Αλλά το ότι είπε:
 «Τις τελευταίες ημέρες κάποιοι προσπαθούν να με συνδέσουν με δήθεν οικονομικά συμφέροντα. Πρόκειται για πρόδηλη έκφραση πανικού, σύγχυσης και προετοιμασίας τους για την διαχείριση της ήττας.»
Παρακολούθησα την ομιλία της κ. Καραλαριώτου και άκουσα την αναφορά που έκανε σε οικονομικά συμφέροντα που στηρίζουν τον κ. Καλογιάννη. Όμως ούτε από τον κόσμο είδα κάποια ιδιαίτερη αντίδραση, που να έδειξε πως εντυπωσιάστηκε δηλαδή. Αλλά ούτε τα δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες ή στην τοπική «Ελευθερία» υπήρχε σχετική αναφορά. Βέβαια η εφημερίδα δημοσίευσε όλη την ομιλία της.
Αυτό δείχνει πω ο δήμαρχος ή άκουσε την ομιλία της Ρένας ή την διάβασε. Κι αυτό είναι φυσιολογικό. Όμως το βρίσκω τραγικό για την προεκλογική του εκστρατεία, που επαναλαμβάνω τώρα ξεκινάει, ο τρόπος που απαντάει.
Δεν ρωτά «Μα που τα είδες τα οικονομικά συμφέροντα Ρένα;» Αλλά αντιδρά όπως αντιδρά κάποιος που τον «πιάσαν με την γίδα στην πλάτη». Και μιλά για διχασμό λέγοντας:
Στις συνθήκες της ακραίας πόλωσης που κινείται ο πολιτικός βίος στις μέρες μας, αναδεικνύεται ο διχαστικός λόγος και στην Αυτοδιοίκηση. 
………………………….. 
Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω στα «γαλάζια», τα «πράσινα» και τα «κόκκινα» καφενεία. Η κοινωνία μας έχει ξεπεράσει τους διχασμούς…..
λες και κατηγόρησε κανείς τους τον κόσμο που τον ψήφισε ή θα τον ψηφίσει.
Πάντως εγώ αν ήμουν στη θέση του δημάρχου, θα με ενοχλούσε άλλη αποστροφή του λόγου της κ. Καραλαριώτου: «Γιατί για όσους δεν ξέρουν ο κ. Καλογιάννης είναι πιο ΣΥΡΙΖΑ και από τον ΣΥΡΙΖΑ»
  • … Ο Συνασπισμός είναι η γνωστότερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και για πολλά χρόνια ήταν ένα πολιτικό ανέκδοτο. Σχεδόν κανείς δεν ήξερε γιατί ψήφιζε Συνασπισμό – ούτε μπορούσε να καταλάβει τι ακριβώς πρέσβευε αυτό το κόμμα. Πάντως, είχε πολύ όμορφες κυρίες.
    Πριν από τον Αλέκο Αλαβάνο, ο Συνασπισμός ήταν κάτι σαν τα τσικό του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, τα περισσότερα στελέχη του Συνασπισμού είχαν στο μυαλό τους το πώς θα μεταπηδήσουν στο ΠΑΣΟΚ – και μεταπηδούσαν.
    Αυτό είχε κάνει την αξέχαστη Μαλβίνα Κάραλη να εκστομίσει τη δεκαετία του ’90 το εξής αχτύπητο σχόλιο: «Ο Συνασπισμός δεν είναι κόμμα. Είναι δέκα κώλοι που γυρεύουν καρέκλα»…
Αναφέρει πιο κάτω «ο Πιτσιρίκος» στο ενδιαφέρων κείμενό του 
  •  (Αυτά) ...Πρέπει να είναι από το 1997. Θέμα της Μαλβίνας ο τότε Συνασπισμός και ο Φώτης Κουβέλης:
    «Όχι, φακάτοι, δεν είναι όλος ο Συνασπισμός ένα ατελείωτο ΝΤΑΟΥ. Είναι οι περισσότεροι.
    Ο Κουβέλης, ας πούμε, είναι μειοψηφία. Σε αντίθεση με τον Κουναλάκη, δένει μόνος του και σωστά τα κορδόνια των παπουτσιών του. Και σε αντίθεση με τον Παπαγιαννάκη, δεν φοράει την μπλούζα από τα πόδια.
    Ο Κουβέλης, λοιπόν, ένας από τους τρεις ανθρώπους μέσα στον Συνασπισμό που αλλάζουν βρακί κάθε μέρα…
Να σημειώσω ο κ. Καλογιάννης ανήκε τότε στον «Συνασπισμό» και το 2014 ενσωμάτωσε τα περισσότερα στελέχη της δημοτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων εκλογών. Δηλαδή σύμφωνα με όσα έλεγε η Μαλβίνα, ο Καλογιάννης δεν γύρεψε καρέκλα, αλλά τις έφερε στον χώρο του. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι το ίδιο. Η «Συμπαράταξη Λαρισαίων» δεν είναι μόνο ΣΥΡΙΖΑ αλλά Συνασπισμός ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ
* * *
Η ομιλία της Ρένας Καραλαριώτου τη Δευτέρα 6 Μαϊου στη πλατεία Ταχυδρομείου


Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Σας ευχαριστώ, μέσα από την καρδιά μου, για την παρουσία σας, απόψε, εδώ . 
Σήμερα,  στέλνουμε μήνυμα αυτοπεποίθησης, μήνυμα νίκης  μήνυμα ελπίδας σε όλη τη Λάρισα!
Είμαστε εδώ, ενωμένοι παρά ποτέ, να δώσουμε τη μάχη και να την κερδίσουμε! 
Η Ελλάδα αλλάζει, η Λάρισα επιλέγει Νέα Δήμαρχο , Νέα Δημοτική Αρχή!
Σήμερα παρουσιάζουμε την ομάδα μας, τον συνδυασμό μας, που διεκδικεί την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, για να πάμε την Λάρισα επιτέλους Μπροστά.
Σήμερα παρουσιάζουμε το σχέδιο μας, το όραμα και τα όνειρα μας για την πόλη που ζούμε, τις δεσμεύσεις μας για την πόλη που αγαπάμε. Οι ιδέες  αλλάζουν τον τόπο μας.
Για μας, ο τόπος μας είναι πηγή ζωής, έμπνευσης και δημιουργίας. Είναι τα παιδικά μας χρόνια, τα όνειρα μας, οι φιλοδοξίες μας, οι φίλοι μας, οι γείτονες μας. Είναι ο τόπος όπου ζούμε, αγαπάμε, δημιουργούμε. Είναι η ιστορία, ο πολιτισμός μας, τα ήθη και τα έθιμα μας. Είναι οι άνθρωποι, οι γονείς μας, τα παιδιά μας. Γι’ αυτό βάζουμε τη Λάρισα πάνω απ’ όλα. Πάνω από κόμματα και διαχωριστικές γραμμές. Γιατί ο τόπος μας, μας ενώνει.

Φίλες και φίλοι,
Σήμερα ξεκινάμε επίσημα την προεκλογική μας εκστρατεία. Μια εκστρατεία που στόχο έχει να αναδείξει όλα εκείνα τα προβλήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας, πληγώνουν την υπερηφάνεια μας, διώχνουν τους νέους ανθρώπους από τον τόπο μας, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής όλων μας. Στο κέντρο, στις συνοικίες, στα χωριά.
Στόχος δεν είναι να μιλήσουμε για αυτά τα προβλήματα,  μόνον και μόνον για να κάνουμε αντιπολίτευση.  Δεν είναι για να αναδείξουμε το ανύπαρκτο έργο της απερχόμενης δημοτικής αρχής.   
Όλοι οι Δημότες, κι ο καθένας από εσάς χωριστά, ξέρει, βιώνει, γνωρίζει, τί δε λειτουργεί καλά σε αυτήν την πόλη. Το συζητά στη δουλειά του, στο σπίτι του, στη γειτονιά του. Δεν έχει σημασία, συνεπώς τί θα πει ο Καλογιάννης ή τί θα πω εγώ.
Σημασία έχει αυτό που βλέπει ο καθένας από εσάς. Όλοι μας.
Όλοι μας ξέρουμε ότι πέντε χρόνια τώρα δεν έγινε ούτε ένα μεγάλο έργο στην πόλη.
Όλοι μας ξέρουμε ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα έγινε οξύτερο.
Όλοι μας ξέρουμε ότι το οδικό μας δίκτυο είναι ανεπαρκές και γεμάτο λακκούβες.
Όλοι μας ξέρουμε ότι στα περισσότερα πεζοδρόμια δεν μπορεί να περπατήσει μία μητέρα με το καροτσάκι της. Δεν μπορεί να μετακινηθεί ένας πολίτης ΑΜΕΑ.     
Όλοι μας ξέρουμε ότι, ενώ πληρώνουμε πάνω 14 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για καθαριότητα και φωτισμό , οι μισές και πλέον περιοχές της πόλης λαμβάνουν κακές υπηρεσίες.
Οι κάδοι είναι βρώμικοι, στην ανακύκλωση έχουμε μείνει πίσω, ο φωτισμός  είναι ελλιπέστατος,  σε κάποιες  συνοικίες σχεδόν ανύπαρκτος  και φυσικά είναι ενεργοβόρος -δεν έχει μπει ούτε μια λάμπα led, ενώ η μελέτη είναι έτοιμη.
Όλοι μας βλέπουμε τις σοβαρές ελλείψεις στις εγκαταστάσεις στα σχολεία, στα νηπιαγωγεία, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στις παιδικές χαρές, στα ΚΑΠΗ, στις πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές της πόλης.
Όλοι μας βλέπουμε την εγκατάλειψη των συνοικιών και των κοινόχρηστων χώρων. Την πλήρη αδιαφορία για τα αδέσποτα ζώα. Την αδυναμία του Δήμου να αντιμετωπίσει γρήγορα και αποτελεσματικά τα αιτήματα καθημερινότητας των Δημοτών. Την σπασμένη λάμπα, το χαλασμένο παγκάκι, τα ογκώδη αντικείμενα στο πεζοδρόμιο.  
Όλοι μας νοιώθουμε , ότι ο Δήμος  έχει εγκαταλείψει τους εμπόρους στο κέντρο , έχει εγκαταλείψει τις  συνοικίες. Ο Δήμος δεν είναι δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Καμία συγκροτημένη πολιτική δεν υπάρχει για την οργανωμένη εξωστρεφή προβολή των προϊόντων της περιοχής μας. Για την τουριστική και πολιτιστική προβολή της πόλης και των δημιουργών μας.
Και όμως για όλα αυτά που όλοι μας ξέρουμε, όλοι μας βιώνουμε, όλοι μας συζητάμε με τους φίλους μας και τους γείτονες μας, τα  συμφέροντα που στηρίζουν τον κ. Καλογιάννη θέλουν και επιθυμούν να τα κρύψουμε κάτω από το χαλί.
Θέλουν να μην τα συζητήσουμε, να μην τα αναδείξουμε. Θέλουν να μιλήσουμε μόνο για τη Λάρισα της εικονικής πραγματικότητας. Για τα εκατομμύρια ευρώ που πάνε και έρχονται, αλλά που δεν μεταφράζονται σε έργο απτό για το πολίτη, για την πόλη, για τις γειτονιές μας.
Θέλουν να ξεχάσουμε όλα αυτά που δεν έγιναν πέντε ολόκληρα χρόνια και να ασχοληθούμε με τις νέες υποσχέσεις που δίνουν. 
Φίλες και Φίλοι,
Ο Μαυρογιαλούρος έχει όνομα στην περιοχή μας.
Τον κέρδισε αυτόν τον τίτλο ο κ.Καλογιάννης - με αρκετή προσπάθεια  και με πολλές υποσχέσεις .
Το ξέρει και ίδιος, το ξέρουν και οι συνεργάτες του, το ξέρουν πάνω από όλα τα οργανωμένα συμφέροντα που τον στηρίζουν και χρηματοδοτούν τον πολυτελή προεκλογικό του αγώνα. 
Αρκετά όμως με τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις και τη μετριότητα.  Η Λάρισα της στασιμότητας και της μιζέριας δεν μας αξίζει.
Τώρα, είναι επιτέλους ώρα για λύσεις.
Είναι ώρα για δημιουργία. Τώρα είναι η ώρα για νέους ανθρώπους και νέες ιδέες.
Τώρα είναι η ώρα να δημιουργήσουμε τη Λάρισα που μας αξίζει -Μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή και ανθρώπινη πόλη.
Ως Πολιτικός Μηχανικός, έχω μάθει να σχεδιάζω σε στέρεες βάσεις. Τα όσα προτείνουμε οι συνεργάτες μου και εγώ είναι το αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού από εξειδικευμένους επιστήμονες και φορείς της πόλης, αλλά και ενός ευρύτατου δημόσιου διαλόγου με τους πολίτες. 
Ως άνθρωπος που υπηρέτησα από θέσεις ευθύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα την περιφέρεια Θεσσαλίας απέδειξα στην πράξη ότι μπορώ να κάνω έργο, χρήσιμο για την περιοχή μας και την πόλη. 
Αισθάνομαι, την ανάγκη ως άνθρωπος  που έχει υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση και την πόλη να αναγνωρίσω δημόσια την προσφορά όλων των προηγούμενων Δημάρχων. 
Ξεκινώντας από τον ευπατρίδη πολιτικό Μιχαήλ Σάπκα που έφερε την ύδρευση και τον ηλεκτροφωτισμό στην Λάρισα και περνώντας από την Μεταπολίτευση και μετά, που η Λάρισα μεταμορφώθηκε σε μια μεγαλούπολη, έγιναν πολλά και μεγάλα έργα και σε αυτό συνετέλεσαν όλοι. Ο Αγαμέμνων Μπλάνας που πρώτος είδε την αδήριτη ανάγκη της πόλης για ανοιχτούς χώρους και συγκρούστηκε για να το πετύχει. Ο Αλέκος Χονδρονάσιος και ιδίως ο Αριστείδης Λαμπρούλης προίκισαν την πόλη με το δίκτυο αποχέτευσης και τη μεταμόρφωσαν, με τους πεζοδρόμους.
Ο Χριστόδουλος Καφές ενέταξε το λόφο και το Αρχαίο Θέατρο στη λειτουργία της πόλης. Ο Κώστας Τζανακούλης ξεκίνησε την αξιοποίηση του Πηνειού και άφησε παρακαταθήκη ένα πολύ σημαντικό δίκτυο παιδικών σταθμών .
Ο καθένας πρέπει να κτίζει πάνω σε κάθε θετικό που άφησε ο προηγούμενος. Και όχι να τα γκρεμίζει όλα και ξεκινά από την αρχή όπως έκανε ο σημερινός Δήμαρχος. Δείχνοντας περίσσευμα μικροψυχίας και πλεόνασμα αλαζονείας. 

Φίλες και Φίλοι,
Η Λάρισα είναι μία πόλη με μακρά ιστορία.
Μια πόλη με σημαντικά πλεονεκτήματα και προοπτικές.
Από την κομβική γεωγραφική της τοποθεσία και τις μεταφορικές, συγκοινωνιακές, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές μέχρι τη συγκέντρωση εντός των ορίων της σημαντικού μέρους της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ελλάδας.
Τις δυνατότητες και τις προοπτικές αυτές θα πρέπει η Λάρισα  να τις αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις ανάγκες του μέλλοντος.
Η απόφασή να διεκδικήσουμε την ηγεσία του Δήμου πηγάζει από την αγάπη μας για τη Λάρισα , αλλά και από το όραμά μας να γίνει η Λάρισα μια πόλη πρότυπο.
Μια πόλη που θα αποτελεί το επίκεντρο της αναπτυξιακής δραστηριότητας και θα δημιουργεί προϋποθέσεις ευημερίας σε όποιον επενδύει, εργάζεται και ζει σε αυτήν. Αλλά παράλληλα, και μία πόλη που θα διατηρεί τον ανθρώπινο χαρακτήρα της, και θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και την ξεχωριστή αισθητική της.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, χρειαζόμαστε νέες σύγχρονες ιδέες, σχέδιο και πολιτική βούληση να συνδέσουμε τη Λάρισα με το νέο κόσμο που έρχεται. 
Αξιοποιώντας την εμπειρία και τη γνώση δεκάδων ανθρώπων, και την κοινή βούληση για παραγωγική ενασχόληση με την πόλη και τη διοίκησή της, καταρτίσαμε ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο. Έναν οδικό χάρτη που θα ξεκινήσουμε να υλοποιούμε από την επόμενη ημέρα των εκλογών, με την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των δημοτών.



Το σχέδιο μας για να βρεθεί η Λάρισα στη θέση που της αξίζει, βασίζεται σε τρία επίπεδα παρεμβάσεων και πολιτικών:
  • Να αποτελέσει έναν πόλο ανάπτυξης και εξωστρέφειας στην καρδιά της Ελλάδας. .
  • Να αποτελεί μια βιώσιμη πόλη, με σύγχρονο και λειτουργικό σχεδιασμό του χώρου και των δραστηριοτήτων της.  
  • Να αποτελεί μια πόλη που η ποιότητα θα χαρακτηρίζει την καθημερινότητα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Με στόχο να γίνει η Λάρισα μία πόλη στην οποία ο Πολίτης θα είναι πρωταγωνιστής και όχι τα οργανωμένα συμφέροντα.
Ξεκινάμε.
Έχουμε ξεκάθαρες προτεραιότητες.
Ξεκινάμε από την πρώτη μέρα τη μάχη για να περιορίσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.
Στο δικό μας σχέδιο πρώτα δημιουργούμε οργανωμένους χώρους στάθμευσης στην περιφέρεια. Πρώτα ο Δήμος φροντίζει να διατεθούν δωρεάν οι αδιάθετες θέσεις στάθμευσης στα δύο δημοτικά πάρκινγκ που βρίσκονται στο κέντρο, στους εμπόρους και τους εργαζόμενους. Πρώτα ο Δήμος μειώνει την τιμή του εισιτηρίου στο αστικό ΚΤΕΛ έως και 50% για τους πολίτες , για μεγαλύτερη χρήση της αστικής συγκοινωνίας .  Και μετά προχωράμε στην κατασκευή ήπιων δρόμων κυκλοφορίας και στις πεζοδρομήσεις στο κέντρο. Μόνο αν τα πράγματα γίνουν με τη σωστή σειρά θα περιοριστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Θα αναβαθμιστεί στην πράξη το κέντρο και η εμπορική αγορά. Ο κ. Καλογιάννης φέρει την ευθύνη για την επιδείνωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, γιατί τα έκανε όλα με την λάθος σειρά. Απέδειξε ότι ούτε σχέδιο έχει ούτε μπορεί να δώσει λύση.    
Στο δικό μας σχέδιο, ξεκινάμε από την πρώτη μέρα για να αντιμετωπίσουμε τα μικρά καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Την καμένη λάμπα, το σπασμένο παγκάκι, τα ογκώδη αντικείμενα έξω από το σπίτι του Δημότη. Στο δικό μας σχέδιο πρώτα ο Δήμος αποκτά επαρκή συνεργεία άμεσης επέμβασης ώστε να μπορεί να ικανοποιεί τα αιτήματα του πολίτη άμεσα και αποτελεσματικά. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε συνοικία. Ο κ. Καλογιάννης έβαλε το κάρο μπροστά από τα άλογα. Πρώτα δημιούργησε πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων και μετά διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να τα ικανοποιήσει!!!  Η Λάρισα χρειάζεται επιτέλους σοβαρή Δημοτική Αρχή.   
Ξεκινάμε από την πρώτη μέρα τη μάχη για να είναι η πόλη καθαρή σε κάθε γειτονιά, σε κάθε κοινόχρηστο χώρο. Σχεδιάζουμε και προχωράμε στην σταδιακή εφαρμογή με τέσσερα ρεύματα συλλογής απορριμμάτων. Εκπαιδεύουμε τον πολίτη να κάνει διαλογή στη πηγή, για να ανακυκλώνουμε και να επαναχρησιμοποιούμε τα προϊόντα που πετάμε και να περιορίσουμε δραστικά τα απόβλητα που καταλήγουν στις χωματερές.
Η Ευρώπη και η Ελλάδα έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για τον περιορισμό των απορριμμάτων που πάνε στις χωματερές, για την ανακύκλωση, για την κομποστοποίηση. Αυτούς τους στόχους θα πρέπει να πετύχουμε και εμείς.  Η Λάρισα αξίζει να είναι πρωταθλήτρια και όχι ουραγός στην Ανακύκλωση. Αξίζει να είναι πρωτοπόρος στην εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας.  
Ξεκινάμε από την πρώτη ημέρα για να αποκτήσει η Λάρισα τα καλύτερα Δημόσια Σχολεία. Με σύγχρονες κτιριακές και αθλητικές υποδομές, με ασφαλείς σχολικές αυλές , με πράσινες στέγες και ψηφιακή τάξη σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα. Με οθόνες full screen σε κάθε τάξη και laptop σε κάθε θέση μαθητή. Τα Δημόσια Σχολεία δεν θα πρέπει να υστερούν σε τίποτα από τα ιδιωτικά σχολεία. Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Οι νέοι μας πρέπει και αξίζουν να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.
Και κάτι ακόμα. Θα προχωρήσουμε  σε δωρεάν ασφάλιση για όλους τους μαθητές στα Δημόσια Σχολεία, για όλα τα παιδιά στα νηπιαγωγεία. Ασφάλιση που θα αφορά οτιδήποτε συμβεί κατά τη διάρκεια που το παιδί θα βρίσκεται στο Δημόσιο Σχολείο και στο Παιδικό Σταθμό. Πρακτική που ήδη εφαρμόζεται σε Δήμους της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας. Η Λάρισα δεν μπορεί να απουσιάζει, δεν μπορεί να μην υιοθετεί τις καλύτερες πρακτικές.     
Ξεκινάμε να φωτίσουμε τη Λάρισα και τις συνοικίες της.  Τοποθετούμε έξυπνο φωτισμό led σε κάθε γειτονιά, με 40% λιγότερη ενεργειακή κατανάλωση, με καλύτερη απόδοση και με έξυπνες εφαρμογές για τον πολίτη. Χωρίς να χρειασθεί να πληρώσει ο Δήμος και ο Δημότης ούτε ένα ευρώ. Οι πόροι που θα εξοικονομήσουμε από την μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση φθάνουν και περισσεύουν για να φωτίσουμε όλη την πόλη. Επί 5 χρόνια, ο Καλογιάννης είναι ακόμα στις μελέτες. Κρατά την πόλη στο σκοτάδι. Δεν μπορεί να καινοτομήσει, δεν μπορεί να φέρει την Πόλη ένα βήμα πιο κοντά στο Φως.    
Ξεκινάμε να χαρτογραφήσουμε ψηφιακά το οδικό μας δίκτυο, να εντοπίσουμε τις λακκούβες και τις κακοτεχνίες, να σχεδιάσουμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα συντήρησης και ανακατασκευής του οδικού μας δικτύου σε βάθος τετραετίας. Για να ξέρουν όλοι πότε, πού και πώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο αναβάθμισης του οδικού μας δικτύου. Και όχι να βλέπουμε να γίνονται ασφαλτοστρώσεις λίγο πριν τις εκλογές. Τα προβλήματα λύνονται με σχέδιο και όχι με προεκλογικά γιουρούσια. Ο κ Καλογιάννης απέδειξε ότι δεν έχει σχέδιο .

Ξεκινάμε να κάνουμε τη Λάρισα έξυπνη Πόλη. Έξυπνη πόλη είναι αυτή που προσφέρει ψηφιακές δημοτικές υπηρεσίες για λιγότερες επισκέψεις και ταχύτερη εξυπηρέτηση.
Έξυπνος Δήμος είναι αυτός που έχει ψηφιακές διαδικασίες, ψηφιακά μητρώα, δέχεται ψηφιακά αιτήματα και κάνει ψηφιακές αποστολές.
Έξυπνος Δήμος είναι αυτός που διαθέτει ηλεκτρονική παρακολούθηση ικανοποίησης αιτημάτων. Για να ξέρει και ο Δήμαρχος και ο Δημότης σε ποιο στάδιο και πότε θα ικανοποιηθεί το αίτημα του. 
Έξυπνος Δήμος είναι αυτός που μπορεί να εξασφαλίζει την ηλεκτρονική και άμεση διαβούλευση, τη συμμετοχικότητα και τη διαδραστικότητα με το Δημότη  .
Έξυπνος Δήμος είναι αυτός που έχει δημιουργήσει εφαρμογή για τον Πολίτη «η πόλη μου στο κινητό» στην οποία θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση θεμάτων του Δήμου, για έξυπνη στάθμευση με ενημέρωση διαθέσιμων θέσεων και αυτόματης πληρωμής μέσω κατάλληλων υποδομών, για ενημέρωση κινδύνων , για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό,   την ανακύκλωση,  την αλληλεγγύη. αλλά και προσφορές καταστημάτων από την τοπική αγορά κ.α..
Πέντε χρόνια πέρασαν και ο Δήμος μας δεν έκανε ούτε ένα βήμα μπροστά.
Εμείς έχουμε τη γνώση, έχουμε το σχέδιο, έχουμε τις νέες ιδέες να κάνουμε τη διαφορά.
Ξεκινάμε να εφαρμόσουμε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας  της Λάρισας. Γιατί εμείς ψηφίσαμε αυτή τη μελέτη και γιατί εμείς δεν θέλουμε να γκρεμίσουμε ότι καλό ξεκίνησε η παρούσα Δημοτική Αρχή. Θέλουμε να προσθέσουμε και όχι να αφαιρέσουμε. Η μελέτη αυτή θα εφαρμοσθεί. Προβλέπει πάνω από 300 έργα και παρεμβάσεις. Ο κ. Καλογιάννης κατάφερε, σε πέντε ολόκληρα χρόνια, να υλοποιήσει μόνο 3. Έργα όμως που αντί να λύσουν, δημιούργησαν νέα προβλήματα. Προτεραιότητα μας είναι η υλοποίηση των έργων με τη σωστή σειρά. Έργα όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στη γειτονιά. Με δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης, διάνοιξη και ασφαλτόστρωση δρόμων, κατασκευή πεζοδρομίων, δραστικό περιορισμό του προβλήματος της λακκούβας, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομοι.
Ξεκινάμε να δημιουργήσουμε ένα νέο ολοκληρωμένο δίκτυο παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, νηπιαγωγείων  - πιστοποιημένο με τις  νέες αυστηρότερες προδιαγραφές. Δίνουμε έμφαση στην υγιεινή διατροφή, την προληπτική ιατρική, στα θερινά προγράμματα απασχόλησης παιδιών.   
Συνεργαζόμαστε και οργανώνουμε σειρά ομιλιών σε γονείς των παιδιών από ειδικούς επιστήμονες για τη σωστή διαπαιδαγώγηση.  Στηρίζουμε την εργαζόμενη οικογένεια, την εργαζόμενη μητέρα, στην πράξη.  

Ξεκινάμε να δημιουργήσουμε και να προσφέρουμε νέες δημοτικές υπηρεσίες σε όλους τους Δημότες. 
ΚΕΠ Υγείας σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Για πρωτοβάθμια υγεία και ολοκληρωμένο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων.
Κέντρα Καθημερινότητας. Για να μπορούν οι πολίτες να κάνουν ηλεκτρονικά τις πληρωμές τους με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους προς το Δήμο, χωρίς να ταλαιπωρούνται.
Ηλεκτρονική Κάρτα Δημότη. Με στόχο να χρησιμοποιείται σε κάθε επαφή του δημότη με το Δήμο, τις δημοτικές υπηρεσίες, τις δράσεις προώθησης της τοπικής αγοράς, αλλά και συμμετοχής των δημοτών στις κοινωνικές αθλητικές και πολιτιστικές παροχές του Δήμου Λαρισαίων.
Ψηφιακό Δίκτυο Πολιτών για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια -μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που επιτρέπει στο Δήμο, με τη δημιουργία κέντρου ελέγχου, να αντιμετωπίζει έκτακτες ανάγκες με ένα κλικ.
Βοήθεια στο Σπίτι. Ενίσχυση του προγράμματος με  Δίκτυο Άμεσης Τηλε-ειδοποίησης, το οποίο αξιοποιεί τεχνολογίες εντοπισμού θέσης και επιτρέπει στον ασθενή, με το πάτημα ενός κουμπιού κινδύνου (alert), να ειδοποιεί για επείγουσα ανάγκη.

Φίλες και Φίλοι,
Η απάντηση στην φτώχεια, η απάντηση στη μετανάστευση των παιδιών μας στο εξωτερικό  δεν είναι να μοιράζει η εκάστοτε κυβερνητική εξουσία μέσω των Δήμων φιλοδωρήματα. Η απάντηση είναι η ανάπτυξη.
Στο δικό μας σχέδιο η στήριξη της επιχειρηματικότητας και της τοπικής αγοράς έχει προτεραιότητα. 
Προχωράμε σε Πρόγραμμα “invest in the city”, με παροχή κινήτρων (π,χ, μειωμένα δημοτικά τέλη) για την προσέλκυση επιχειρήσεων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης
Προχωράμε στη σύσταση «Θερμοκοιτίδας» Νεοφυών Επιχειρήσεων για την ενίσχυση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και άλλους φορείς .
Στην έκταση του ΕΘΙΑΓΕ, δημιουργούμε έναν σύγχρονο, συνεργατικό χώρο (co-working space), όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες για την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους ιδεών.

Εφαρμόζουμε στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού στη Λάρισα.
Η νέα Δημοτική Αρχή καλλιεργεί, δημιουργεί, αναδεικνύει και προωθεί:
  • τον Επιχειρηματικό Τουρισμό  (business Travels)
  • τον Συνεδριακό / Εκθεσιακό Τουρισμό και την προσέλκυση δραστηριοτήτων Συνεδρίων και Εκθέσεων (MICE).
  • τον Ιατρικό Τουρισμό, στον οποίο η Λάρισα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα,  όπως σύγχρονες υποδομές και υψηλής εξειδίκευσης ιατρικό επιστημονικό προσωπικό, 
  • τον Τουρισμό των Ειδικών Δραστηριοτήτων και Ειδικών Γεγονότων (αθλητικός, εκπαιδευτικός, πολιτισμός κ.λπ.), τομείς στους οποίους ομοίως η Λάρισα διαθέτει επίσης συγκριτικά πλεονεκτήματα.
  • την ανάπτυξη και αξιοποίηση της Πολιτιστικής και Δημιουργικής οικονομίας, ιδίως με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και του πλούσιου πολιτιστικού κεφαλαίου και δυναμικού της Πόλης
 Δημιουργούμε ένα εκτεταμένο δίκτυο προώθησης στην απασχόληση, με «σημεία επαφής» τα «Γραφεία Προώθησης στην Απασχόληση και στην Επιχειρηματικότητα», σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και με την ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας σύνδεσης της ζήτησης με την προσφορά εργασίας (job matching tool).
Προγραμματίζουμε δέσμη υποστηρικτικών δράσεων κατάρτισης για ανέργους κι εργαζόμενους, με στόχο την ενίσχυση, ανάπτυξη και πιστοποίηση των επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων τους και την προώθησή τους στην απασχόληση.

Φίλες και φίλοι,
Οι ιδέες μας μπορούν να δώσουν ζωή και ελπίδα στην πόλη μας.
Μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ανέργους. Να δώσουν προοπτική στους πολίτες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Να κρατήσουν τα παιδιά μας στο τόπο μας.
Μπορούμε να πετύχουμε με σχέδιο, συνεργασία και δουλειά.  
Η πόλη μας μπορεί να ανέβει επίπεδο, αρκεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Να αναδείξει το αρχαίο Θέατρο, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
Να αξιοποιήσει τον Πηνειό και να τον εντάξει στη ζωή της Πόλης.
Να δημιουργήσει ένα Συνεδριακό και Εκθεσιακό Θεσμό πανελλαδικής εμβέλειας. 
Να προβάλει το πλούσιο πολιτιστικό της έργο.   
Σήμερα, που όλη η Ελλάδα αλλάζει, εμείς μπορούμε και έχουμε πρόσβαση στα νέα κέντρα λήψης των αποφάσεων για να κερδίσει η Πόλη περισσότερα.
Να καταθέσουμε ώριμες μελέτες και να πετύχουμε τη χρηματοδότηση τους.
Με τον κ. Καλογιάννη η Πόλη δεν κέρδισε τίποτα. Μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.    
Δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τις προνομιακές σχέσεις που έχει με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να φέρει πόρους και μεγάλα έργα στην πόλη μας. Γιατί για όσους δεν ξέρουν ο κ. Καλογιάννης είναι πιο ΣΥΡΙΖΑ και από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Κέρδισε μόνο υποσχέσεις. Υποσχέσεις για την υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ. Υποσχέσεις για το εμπορευματικό κέντρο. Υποσχέσεις για τα στρατόπεδα. Ο χρόνος που είχε στη διάθεση του τελείωσε. Η Ελλάδα σε λίγους μήνες θα έχει μία νέα κυβέρνηση. Η Λάρισα χρειάζεται μία νέα δημοτική αρχή που να μπορεί να διεκδικήσει πόρους και έργα για την πόλη. Εμείς μπορούμε. Ο κ.Καλογιάννης απέδειξε ότι δεν μπορεί.
Φίλες και Φίλοι,
Διεκδικούμε την ψήφο εμπιστοσύνης σας, γιατί πιστεύουμε ότι την αξίζουμε.
Γιατί θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη αυτή με έργα και όχι με λόγια.
Γιατί  μπορούμε να εγγυηθούμε ένα καλύτερο μέλλον, για τη πόλη μας και τα παιδιά μας.
Το σίγουρο είναι ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα.
Αρκεί να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.
Να απορρίψουμε επιτέλους το λαϊκισμό, την έλλειψη γνώσης, την εμπάθεια.
Να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.
Ότι δεν μπορούμε να υποσχόμαστε στους πάντες τα πάντα.
Να δεσμευόμαστε μόνο για αυτά που μπορούμε να κάνουμε.
Να μιλάμε την γλώσσα της αλήθειας και της υπευθυνότητας.
Με αυτές τις αρχές λειτουργεί η παράταξη Λάρισα Μπροστά. 
Με αυτές τις αρχές πορευτήκαμε και πορευόμαστε, οι συνεργάτες μου και εγώ.
Το μέλλον της πόλης δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με ηγεσίες που δεν ξέρουν, που δεν γνωρίζουν, που αποφεύγουν να πουν όλη την αλήθεια στους πολίτες.
Αυτή είναι η διαφορά μας. 

Κυρίες και Κύριοι,
Σήμερα παρουσιάζουμε τους υποψηφίους του συνδυασμού μας, η Λάρισα Μπροστά. 
Παρουσιάζουμε την ομάδα που μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Την ομάδα που ξεχωρίζει.
Την ομάδα που μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, από την πρώτη Κυριακή.
Τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσουμε σε κάθε Δημοτική Ενότητα το Πρόγραμμά μας.
Τις δεσμεύσεις που μπορούμε να κάνουμε πράξη.
Γιατί θέλουμε οι πολίτες να μας ψηφίσουν για αυτά που σχεδιάζουμε να κάνουμε.
Πιστεύουμε ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας.
Το μέλλον το δημιουργούμε μόνοι μας.
Με τις δικές μας αποφάσεις.
Στο χέρι μας είναι να δούμε την πόλη μας να πηγαίνει μπροστά.    Σας είπα και πριν:
Έχουμε το σχέδιο.
Έχουμε νέες ιδέες.
Έχουμε την ομάδα που μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Θέλουμε και ζητάμε τη νίκη από την πρώτη Κυριακή!    
Θέλουμε, Μπορούμε, την Αξίζουμε!
Ξεκινάμε ! 

Όλοι μαζί προχωράμε για τη Νίκη! 
Σας ευχαριστώ.   


Πηγή: ert.gr, ilarissa.gr, και pitsirikos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου