Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Την Κυριακή αποφασίζουμε αν θέλουμε
«να υπάρχει ζωή» στο κέντρο της Λάρισας


Η Λάρισα έχει εκλογές και την επόμενη Κυριακή, 2 Ιουνίου. Για να εκλέξει νέο δήμαρχο για την επόμενη τετραετία. Τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακή δεν με ικανοποίησαν, μια που «έβγαλε» στην πρώτη θέση τον κ. Καλογιάννη με 1879 ψήφους διαφορά. 29.613 ή 42,5% ενώ η κ. Καραλαρώτου 27.734 ή 39,8&
Βέβαια αυτή η βδομάδα είναι η βδομάδα της «μητέρας των μαχών», για την πόλη μας. Μια πόλη που μάλλον δεν κατάλαβε το τι έρχεται. Εδώ είναι η μεγάλη δύναμη του νυν δημάρχου. Από τα 11 εκλογικά διαμερίσματα της πόλης στα 10 από αυτά προηγείται ο Καλογιάννης. Μόνο το 8ο, στη συνοικία της Νεράιδας πήρε η Ρένα κι αυτό με μία ψήφο διαφορά (2165 – 2164).
Τα χωριά του δήμου, μάλλον ο καθαρός αέρας «ξεθολώνει», τα κέρδισε όλα η κ Καραλαριώτου. Εκτός της Κοιλάδας «που πήρε» ο κ. Καλογιάννης με 245-225. Η Κοιλάδα έχει δύο τμήματα κι εδώ έχουμε, με πρώτο τον Καλογιάννη (στο 207ο 122-137 και στο 208ο 123-88). Ο Καλογιάννης «πήρε» και κι ένα εκλογικό τμήμα στη Ραχούλα το 215ο 100 - 81) ενώ σε ολόκληρο το χωριό «νίκησε η Ρένα με 227-199 αφού κέρδισε στο 216ο με 146-99.
Δηλαφή με λίγα λόγια στα χωριά του Δήμου Λαρισαίων ο Καλογιάννης κέρδισε μόνο σε δύο εκλογικά τμηματα.
Γι’ αυτό λέω πως η Λάρισα δεν ξέρει τι της περιμένει. Και μιλάω για το κέντρο που κατοικώ.
Με την ανάπλαση που έκανε, που αποδεικνύεται είναι χωρίς σχέδιο, έκανε δύσκολα προσβάσιμο για τα αυτοκίνητα το κέντρο της. Τα έχω γράψει πολλές φορές αλλά μια ακόμη φορά δεν βλάπτει. Και μάλιστα όταν πρόκειται λίγο πριν την αυτοκτονία της πόλης
Έτσι υποχρεώνει τον επισκέπτες να «αφήσουν τα αυτοκίνητά τους» σε κάποιο ιδιωτικό πάρκινγκ, επιδοτώντας το ουσιαστικά.
Αυτό έχει συνέπεια να μην έρχονται στο κέντρο, από τις γειτονικές μας πόλεις για να επισκεφτούν την αγορά της Λάρισας. Ενισχύει έτσι τα εμπορικά κέντρα που είναι εκτός πόλης. Όταν αυτά επναλειτουργήσουν αφού βλέπεις ο Λαρισαίος προτιμά την τοπική αγορά.
Ήδη όμως ξαναλειτουργεί το Pantheon Plaza στην οδό Καραμανλή (πρώην εθνική οδό) ως FashionCityOutlet
Και στην οδό Βενιζέλου έχουν αρχίσει να «κλείνουν τα καταστήματα» χωρίς να νοικίζεται ξανά ο χώρος
Άλλη σημαντική συνέπεια είναι να μην επισκέπτεται ο κόσμος της πόλης ούτε για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δηλαδή καφετέριες, fast found, εστιατόρια.
Υπάρχουν πολλές πλατείες και «στέκια» εκτός Λάρισας να πάνε εκεί. Η «νέκρα» που επικρατεί όλο και εντονότερα με το που κλείνει η αγορά, νότια των δυο πλατειών είναι η απόδειξη.
Μα υπάρχει θα πει κάποιος και η λύση του περπατήματος ή του ποδηλάτου για τους Λαρισαίους των φοινικιών. Αυτούς που επισκέπτονται καθημερινά αυτά τα καταστήματα, μια που για να πάει σ’ αυτά κάτοικος άλλης πόλης θα έρθει για κάποιο λόγο.
Πολύ καλά και υγιεινά είναι και το περπάτημα και το ποδήλατο. Αλλά πρέπει να μπορείς, υπάρχουν και μεγάλης ηλικίας άνθρωποι και ΑΜΕΑ . Μα και να μη βρέχει ή να μη χιονίζει
Γι’ αυτό την Κυριακή αποφασίζουμε για το αν θα έχει η Λάρισα κέντρο. Ή με την εκλογή του Καλογιάννη «νεκρό» όμορφο κέντρο, γεμάτο παρτέρια και αγορά που να θυμίσει συνοικιακή. Με τους κατοίκους τους να πληρώνουν και τη στάθμευση του αυτοκινήτου τους, ως να γίνει ασύμφορο και να το πουλήσουν. Ή τη σωτηρία του με την Ρένα Καραλαριώτου δήμαρχο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου