Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Ψυχολογικά προβλήματα που προκύπτουν από τη συμπεριφορά των γονιών


Tα περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα υπάρχουν εξαιτίας της παιδικής ηλικίας και ορισμένων συμπεριφορών οι οποίες στιγμάτισαν τα παιδιά. Διάβασε παρακάτω τυπικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα χαρακτήρων ανθρώπων των οποίων η ζωή κατευθύνεται από την φαινομενικά συνηθισμένη συμπεριφορά των γονέων τους.
Ιδού τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα τέτοιων ανθρώπων:
* * *
Άγχος, κατάθλιψη και έλλειψη ανεξαρτησίας:
Οι γονείς σε αυτήν την περίπτωση παρακολουθούν και εξετάζουν πάντα τη ζωή του παιδιού τους. Η υπερπροστασία αυτή οδηγεί σε ψυχολογικά ζητήματα. Εάν δεν μπορείς να πάρεις μια σημαντική απόφαση χωρίς να καλέσεις τους γονείς σου, τότε πιθανότατα θα ήσουν ένα τέτοιο παιδί.

Επικίνδυνοι εθισμοί και extreme sports
Εάν οι γονείς λένε πάντα το παιδί τους πόσα προβλήματα αυτό προκαλεί, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο καθένας θα ήταν καλύτερος χωρίς αυτόν.
Ως αποτέλεσμα, το παιδί μεταμορφώνεται σε έναν ενήλικα που υποσυνείδητα βρίσκει τρόπους να καταστραφεί: το αλκοόλ, το κάπνισμα, τα ναρκωτικά ή τα ακραία αθλήματα.

Ανικανότητα χαλάρωσης
«Nα σαι σοβαρός!» «Σταμάτα να τριγυρνάς!» «Μην κάνεις σαν μωρό!» Αυτές οι φράσεις θα δημιουργήσουν έναν υπερβολικά σοβαρό ενήλικα που ποτέ δεν θα χαλαρώνει εντελώς, δεν καταλαβαίνει τα παιδιά και μισεί τους ανώριμους ανθρώπους.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Οι γονείς που συγκρίνουν το παιδί τους με πio “ολοκληρωμένα” παιδιά θα αποκτήσουν έναν έφηβο με χαμηλή αυτοεκτίμηση, έπειτα έναν ενήλικα με σύμπλεγμα κατωτερότητας. Πάντα προσπαθούν να αποδώσουν καλύτερα, ενώ μισούν τον εαυτό τους για τα πάντα.

Προσωπικά θέματα
Οι οδηγίες για να μην εμπιστεύεσαι κανέναν θα οδηγήσουν σε αυτό: αντιλαμβανόμενος τον κόσμο ως εχθρικό με παγίδες παντού. Αυτοί οι ενήλικες μπορεί να έχουν σοβαρά θέματα εμπιστοσύνης.

Στο ψάξιμο για έναν γονιό-σύντροφο
«Είσαι πολύ μικρός γι ‘αυτό!» Ο τέλειος τρόπος για να δημιουργήσεις ένα «παιδί». Αυτό το παιδί πιθανότατα θα παραμείνει «πολύ νέο» για πάντα, εξαρτώμενο από έναν γονιό-σύντροφο.

Έλλειψη πρωτοβουλιών
Αν οι γονείς χρησιμοποιούν συχνά φράσεις όπως «Μην είσαι έξυπνος μαζί μου» ή «Σταμάτα την ονειροπόληση», το παιδί τους δεν θα έχει ούτε τη δική του γνώμη, ούτε πρωτοβουλία ούτε ηγετικές ιδιότητες. Ως ενήλικες πιθανότατα θα πνίξουν τις φιλοδοξίες τους στο αλκοόλ και τη «διασκέδαση.»

Εσωστρέφεια
Η έλλειψη συναισθημάτων και ευαισθησίας στους γονείς δεν μπορεί να αγνοηθεί από το υποσυνείδητο του παιδιού τους. Όταν συχνά του λένε να σταματήσει να κλαίει ή να παραπονιέται, το παιδί κλείνεται στον εαυτό του. Αυτά τα καταπιεσμένα συναισθήματα μπορούν να μετατραπούν σε ψυχοσωματικά ζητήματα.

Κατάθλιψη και αίσθημα ενοχής
«Εμείς αρνηθήκαμε τα πάντα για να έχεις μια ανώτερη εκπαίδευση!» Το αίσθημα της αναξιόπιστης ενοχής κατακλύζει ένα παιδί. Το ίδιο ισχύει και για τις απειλές που αφορούν κακούς βαθμούς- το παιδί βρίσκεται υπό συνεχή πίεση.

Έλλειψη αυτοπεποίθησης, ανευθυνότητα και ανωριμότητα
Υπάρχει ένας ειδικός τύπος υπερπροστατευτικού παρανοϊκού γονέα που δεν αφήνει το παιδί του να κάνει τίποτα. «Μην αγγίζεις τη γάτα! Θα σε γρατσουνίσει!»  «Μην κάθεσαι στην άκρη!» Αυτά τα μηνύματα κάνουν ένα παιδί να φοβάται να πάρει οποιαδήποτε απόφαση, αλλά και οδηγούν στην παθητικότητα και την ανευθυνότητα.


Αναδημοσίευση: ipop.gr
Πηγή:  piraeuspress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου