Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Το φόντο των Windows XP είναι πραγματική φωτογραφία χωρίς επεξεργασία


Η εικόνα με τον απέραντο γαλάζιο ουρανό και τα καταπράσινα λιβάδια που εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου αντίκριζαν καθημερινά σε όλο τον κόσμο ανοίγοντας τον υπολογιστή τους, σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν.
 ** *
Bliss (ευτυχία, μακαριότητα) λεγόταν η φωτογραφία που επέλεξε η Microsoft για το default φόντο στο default θέμα των Windows, στην έκδοση του 2001. Εκατομμύρια άνθρωποι άνοιγαν καθημερινά τον υπολογιστή τους και αντίκριζαν έναν καταπράσινο λόφο με φόντο τον καταγάλανο ουρανό και διάσπαρτα μερικά σύννεφα.

Οι εικασίες για την προέλευση της φωτογραφίας έδιναν κι έπαιρναν. Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Νέα Ζηλανδία, Ουάσιγκτον, Ιρλανδία, Γερμανία, ένα σωρό μέρη σε όλο τον κόσμο «διεκδικούσαν» την «πατρότητά» της. Μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για έναν πράσινο λόφο της Καλιφόρνιας, τον οποίο φωτογράφησε τον Ιανουάριο του 1996 ο Charles O’Rear (φωτο).

O’Rear για χρόνια φωτογράφιζε τους αμπελώνες της Νάπα και, με εκείνο το συγκεκριμένο κλικ, χωρίς να το γνωρίζει, θα έστελνε το καλιφορνέζικο τοπίο στην ηλεκτρονική αθανασία και στην ευρεία αναγνωρισιμότητα που εξασφαλίζει η λέξη Windows.

«Απλώς έτυχε να βρίσκομαι εκεί τη σωστή στιγμή και το κατέγραψα. Δεν είχα ιδέα, όταν έβγαλα τη φωτογραφία πως θα μπορούσε να συμβεί όλο αυτό. Είναι μάλλον η πιο αναγνωρίσιμη φωτογραφία στον πλανήτη» είχε δηλώσει ο ίδιος ο φωτογράφος.

Με μία μεγάλη καριέρα φωτορεπόρτερ – από εφημερίδες μέχρι το National Geographic - το 1980, έγινε ο συνιδρυτής του φωτογραφικού πρακτορείου Westlight, από κοινού με τον Craig Aurness. Το πρακτορείο εξαγοράστηκε το 1998 από την Corbis, εταιρεία που είχε ιδρύσει μια δεκαετία νωρίτερα ο Μπιλ Γκέιτς.

Η επίμαχη φωτογραφία καταχωρήθηκε στο πρακτορείο Westlight, το οποίο αργότερα συγχωνεύτηκε με το Corbis, διαθέσιμη για κάθε ενδιαφερόμενο επί πληρωμή. Λίγα χρόνια αργότερα, η ομάδα ανάπτυξης των Windows XP επικοινώνησε με τον φωτογράφο. «Δεν είχα ιδέα τι έψαχναν» θυμόταν κάποια χρόνια μετά. «Ήθελαν μια φωτογραφία που να αποπνέει γαλήνη; Ήθελαν για μια φωτογραφία που να δείχνει ηρεμία;»

Η Microsoft την ήθελε για φόντο στο νέο- τότε- λειτουργικό της σύστημα Windows XP, που βγήκε το 2001. Μάλιστα δεν ήθελε απλώς να αγοράσει τη φωτογραφία για τη χρήση αυτή, αλλά να αγοράσει συνολικά τα δικαιώματά της. Πρόσφεραν στον O'Rear ποσό που, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο που είχε δοθεί ποτέ σε φωτογράφο για μία και μόνη φωτογραφία. Το ποσό αυτό δεν γνωστοποιήθηκε καθώς υπεγράφη συμφωνία εμπιστευτικότητας, λέγεται όμως πως ήταν εξαψήφιο...

Πολλοί είναι κι εκείνοι που προσπάθησαν να αναβιώσουν τον καταπράσινο λόφο της Καλιφόρνιας, αναπαράγοντας στον φακό τους το τοπίο που είδε και φωτογράφισε ο O’Rear. Φαίνεται όμως πως το τοπίο και ο ορίζοντας έχουν αλλάξει, καθώς ο λόφος έχει φυτευτεί, με αποτέλεσμα η «αντιγραφή» της φωτογραφίας να είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, αδύνατη. Αυτό, ωστόσο, δεν έχει σταματήσει άλλους φωτογράφους από το να προσπαθούν να δουν μέσα από τον φακό τους το τοπίο που καθήλωσε τον O’Rear περισσότερα από είκοσι χρόνια πριν και έκανε το «κλικ» του να γράψει ιστορία.


Αναδημοσίευση: news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου