Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Τρόποι μείωσης του στρες στην καθημερινή μας ζωή

 Πέρυσι τέτοια εποχή είχα αναδημοσιεύσει κείμενο της Δρ.Χριστίνα Μιχαήλ (φωτο κάτω) που είναι εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος, σε σχέση με το στρες. Η κ Μιχαήλ (δειτε εδώ) εξηγεί τι είναι, από πού προέρχεται αλλά γράφει και για τα βασικά του συμπτώματα.

Στο παρακάτω κείμενο μας δίνει τρόπους να αντιμετωπίσουμε το καθημερινό στρες που αισθανόμαστε όλοι μας,

• • •

• Προτού κάνετε ότιδήποτε γι’αυτό, είναι καλό να καταλάβετε πρώτα από πού προέρχεται το στρες σας. Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο να σκεφτειτε τί προκαλέι το στρες σας - μπορείτε να πάρετε ένα κομμάτι χαρτί και να γράψετε  κάτω ότιδήποτε προκαλεί το στρες σας εκείνη την στιγμή. Θα μπορούσε να είναι 1 πράγμα ή 20 - είναι εντάξει! Μήπως είναι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο (για παράδειγμα ένα εκφοβιστικό αφεντικό), μια συγκεκριμένη κατάσταση; Μήπως προέρχεται από ένα γενικό αισθήμα κόπωσης και συνδυασμό κακής ποιότητας διατροφής ή υπνου; Ή μήπως έχετε αναλάβει πάρα πολλές απαιτήσεις, μικροδουλειές ή καθήκοντα και προσπαθειτε να ανταπεξέλθετε σε όλα σε μια μέρα.

• Μόλις λοιπόν γράψετε όσα προκαλούν το στρες σας σε ένα χαρτί, τότε μπορείτε να κινηθείτε στη λίστα των πιθανών λύσεων και στη συνέχεια να τις δοκιμάσετε μία-μία.

Βάλτε προτεραιότητες. Αν έχετε συνειδητοποιήσει οτι έχετε πολλά πράγματα να κάνετε, θα πρέπει αρχικά να αποφασίσετε αν πραγματικά χρειάζεται να κάνετε όλα αυτά τα πράγματα. Εάν η απάντηση είναι ‘ναι όλα αυτά πρεπει να γίνουν’, θα ήταν καλό να τα γράψετε σε μια λίστα δίνοντας προτεραιότητα στα πιο σημαντικά.

• Μάθετε να λέτε «όχι» σε νέες καταστάσεις που θα δημιουργήσουν αχρείαστο στρες την δεδομένη στιγμή και να είστε σαφείς όσο αφορά τα όριά σας. Προσπαθήστε να σταματήσετε να προσπαθείτε να τους ευχαριστείτε όλους όλη την ώρα. Κάτι τέτοιο δημιουργεί περαιτέρω σωματική και ψυχική κόπωση που μπορεί να επιδεινώσει το στρες.

• Οργανώστε το χρόνο σας, έτσι ώστε να μην είστε συνεχώς σε μια βιασύνη ή μια αίσθηση ότι κυνηγάτε τον χρόνο. Είναι σημαντικό στην ημέρα σας να υπάρχει κάτι το οποίο να προσβλέπετε (π.χ. ένα χόμπι ή χρόνος με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο) -  κάτι τέτοιο μας ξεκουράζει και παρέχει μια λιγότερο πιεστική προοπτική στη μέρα.

• «Σπάστε» μεγάλα προβλήματα σε σε μικρότερα ρεαλιστικά βήματα, έτσι ώστε να μην αισθάνεστε απελπισμένοι ή «εγκλωβισμένοι» σε μια κατάσταση.

• Μειώστε την αναβολή ή την αποφυγή καταστάσεων που ξέρετε ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε. Αναβάλλοντας πράγματα ή αποφέυγοντας καταστάσεις αφαιρεί την ψυχική ενέργεια που χρειάζεστε για σημαντικά πράγματα. Απλά κάντε το καλύτερο που μπορείτε εκείνη την στιγμή για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση.

• Εφόσον εχετε κάνει το καλύτερο για να αντιμετωπισθεί μια κατάσταση, αποφύγετε να σκέφτεστε το αποτέλεσμα ή τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα.

• Να θυμάστε να είστε ρεαλιστές – προσπαθώντας να είναι ‘συνέχεια όλα τέλεια’  δημιουργεί περιττό στρες στη ζωή σας.

Φανταστείτε την επιτυχία σας! Κάτι που είναι πολύ βοηθητικό είναι να συνθέσετε μια δική σας, σύντομη και θετική δήλωση που να επικεντρώνεται στις ικανότητές σας. Επαναλαμβάνοντας τη δική σας εξατομικευμένη θετική φράση θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ικανότητες σας και θα ανακουφίσει το στρες σας. Για παράδειγμα: «Μπορώ να τα καταφέρω».

• Φροντίστε το σώμα σας με καλό νυχτερινό ύπνο, καλή διατροφή, άσκηση κ.λπ.

• Προσπαθήστε να γίνετε ένας καλό προπονητής για τον εαυτό σας ενθαρρύνοντας τον, αντί να είστε συνεχώς ένας σκληρός κριτής του.

• Aυτοσυγκέντρωση, διαλογισμός ή ‘Ενσυνειδητοτητα’ (mindfulness). Έρευνες υποστηρίζουν οτι η ενσυνειδητοτητα (mindfulness) μπορεί να μειώσει κατά πολύ το στρες στην ζωή μας. Ενσυνειδητοτητα είναι η επίγνωση που προέρχεται από τη σκόπιμη, ήρεμη και χωρίς επικρίσεις προσήλωσή μας στην παρούσα στιγμή.  Επενδύστε 5-10 λεπτά πρακτικής ησυχίας και αυτοσυγκέντρωσης στην μέρα σας, σε ένα άνετο, ασφαλές και ήσυχο περιβάλλον. Προσπαθήστε να εξασκήσετε μια ήρεμη αίσθηση αυτοεπίγνωσης, με επίκεντρο το παρόν και το πώς αισθάνεστε την δεδομένη στιγμή, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, χωρίς να κριτικάρετε τον εαυτό σας. Η ενσυνειδητότητα στοχεύει και στην ρύθμιση της αναπνοής της αναπνοής μέχρι να επιτευχθεί μια κατάσταση ηρεμίας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε  με μια ωραία χαλαρωτική μελωδία ή με το να φέρουμε στο μυαλό μας μια γαλήνια και κατευναστική εικόνα. Αυτό μας βοηθά να σταματήσουμε να είμαστε στον αυτόματο πιλότο, να «ζουμε» στο παρελθόν ή να ανησυχούμε για το μέλλον και μας επιτρέπει να φέρουμε το νευρικό μας σύστημα σε ισορροπία.

 

• Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια μιλώντας σε ένα επαγγελματία ψυχολόγο. Το στρες και το άγχος σε κάποιες φάσεις τις ζωής μας μάς είναι εξαιρετικά δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε. Οι συνεδρίες με ένα επαγγελματία θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τις πηγές του δικού σας στρες και να μάθετε νέες, εξατομικευμένες δεξιότητες αντιμετώπισης του.

...............................................................................

Η Δρ. Χριστίνα Μιχαήλ είναι εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος. Έχει τελειώσει το πρώτο της πτυχίο στον τομέα της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου με άριστα και έπειτα συνέχισε τις διδακτορικές της σπουδές σε ένα από τα πανεπιστήμια της Γλασκώβης στην Σκωτία (Glasgow Caledonian University) με ειδίκευση στην Συμβουλευτική Ψυχολογία. Ζει και εργάζεται τα τελευταία 6 χρόνια στη Σκωτία, όπου και διατηρεί γραφείο βλέποντας παιδιά άνω των 10 χρονών και ενήλικες με διάφορες ψυχολογικές δυσκολίες. Μαθήτρια και συνεργάτης του Ρόμπερτ Έλλιοττ, ενός από τους σημαντικότερους, εν ζωή, εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής στην ψυχολογία, ασχολείται με την έρευνα, γράφει σε επιστημονικά περιοδικά και διδάσκει στο διδακτορικό πρόγραμμα Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Glasgow Caledonian της Γλασκώβης.

  


 Αναδημοσίευση: alphanews.live

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου