Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Τα πολλά αυτοαντισώματα σχετίζονται με σοβαρή και μακρά Covid-19

Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα, ο κορωνοϊός προκαλεί και μακροπρόθεσμα συμπτώματα. Είναι αυτά που συνιστούν την λεγόμενη “μακρά COVID-19”. Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα συμπτώματα που -σε ορισμένους ασθενείς- διαρκούν για αρκετούς μήνες μετά την αρχική μόλυνση.

• • •

Τα δραματικά αυξημένα επίπεδα των «φίλιων πυρών» που δέχεται από το ανοσοποιητικό σύστημά του ένας ασθενής, τα οποία αντανακλώνται στα αυτοαντισώματα που δημιουργεί, μπορούν -σε σημαντικό βαθμό- να εξηγήσουν τόσο τα σοβαρά συμπτώματα της Covid-19 όσο και τη μακρόχρονη διάρκειά της σε ορισμένους ανθρώπους, για αρκετό καιρό μετά την αποδρομή του ιού από το σώμα τους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale, με επικεφαλής τους καθηγητές Ανοσοβιολογίας Ακίκο Ιβασάκι και Άαρον Ρινγκ, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), μελέτησαν 194 ασθενείς με Covid-19 και βρήκαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα αυτοαντισωμάτων (ένδειξη ότι η άμυνα του οργανισμού γυρίζει «μπούμερανγκ» ενάντια στα όργανα και στους ιστούς), σε σχέση με 30 υγιείς ανθρώπους που δεν είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

 Καθώς η νόσος εξελίσσεται σε μερικούς ασθενείς, τα αυτοαντισώματά τους τείνουν να αυξηθούν. Το αποτέλεσμα είναι να αποπροσανατολίζεται η άμυνα κατά του κορωνοϊού, καθώς τα αυτοαντισώματα, αντί να αδρανοποιούν τις πρωτεΐνες του κορωνοϊού, στρέφονται ενάντια στις πρωτεΐνες του ανθρώπινου σώματος. Διαπιστώθηκε ότι όσα περισσότερα αυτοαντισώματα είχαν οι ασθενείς στο αίμα τους τόσο πιο δύσκολη ήταν η καταπολέμηση του ιού και κατά συνέπεια τόσο πιο σοβαρή ήταν η Covid-19. Ενδεικτικά, οι ασθενείς με κορωνοϊό είχαν περισσότερα αυτοκαταστροφικά αυτοαντισώματα ακόμη και από τους ανθρώπους με την αυτοάνοση πάθηση του ερυθηματώδους λύκου.

Σε κάποιες περιπτώσεις βρέθηκαν ασθενείς με κορωνοϊό που τα αυτοαντισώματά τους επιτίθεντο στα κύτταρα Β (τα κυτταρικά «εργοστάσια» παραγωγής αντισωμάτων) ή στα προστατευτικά Τ-λεμφοκύτταρα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι όσο περισσότερα διαφορετικά είδη αυτοαντισωμάτων εμφανίζονται σε έναν ασθενή τόσο χειροτερεύουν τα συμπτώματά του και αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου του.

Όπως δήλωσε στη «Γκάρντιαν» ο δρ Ρινγκ του Yale, η επιβλαβής δράση των αυτοαντισωμάτων μπορεί να συνεχιστεί και μετά την αποδρομή της λοίμωξης, αφήνοντας έτσι τους ασθενείς να ταλαιπωρούνται για καιρό από διάφορα προβλήματα υγείας.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι οι αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος και η πολλαπλή σκλήρυνση (κατά πλάκας) οφείλονται στη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθεται στο δικό του σώμα. Λιγότερα πράγματα είναι γνωστά για τις λοιμώξεις από ιούς και κατά πόσο αυτές μπορούν να προκαλέσουν μία παρόμοια αυτοκαταστροφική αντίδραση. Έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να διερευνηθεί σε ποιο βαθμό τα αυτοαντισώματα ευθύνονται για τα μακρόχρονα συμπτώματα σε νόσους όπως αυτές που προκαλούν οι ιοί Έμπολα και Τσικουνγκούνια ή σε καρκινοπαθείς μετά από ανοσοθεραπεία.

Η μακρά Covid-19, με συμπτώματα που διαρκούν για μήνες, εκτιμάται ότι εμφανίζεται περίπου στο 10% των ασθενών ηλικίας από 18 έως 49 ετών, με τη συχνότητά της να αυξάνεται περίπου στο 20% στις ηλικίες άνω των 70 ετών.

 

Αμερικανίδα έχει κορωνοϊό επί 6 μήνες

Η Alexis Crumbley (φωτο) επέστρεψε στις ΗΠΑ από το Λονδίνο με την οικογένειά της τον περασμένο Μάρτιο, τότε που η πανδημία του κορωνοϊού είχε μόλις αρχίσει και οι μάσκες και τα άλλα μέτρα πρόληψης δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα.

 Έκτοτε είναι διαρκώς άρρωστη. Η ιστορία της δημοσιεύεται στο newsletter της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας (American Heart Association).

«Θεώρησα ότι νοσώ μεν από την COVID-19 αλλά θα είμαι καλά.

»Είμαι νέα, υγιής σε καλή φυσική κατάσταση και δεν έχω κανένα υποκείμενο νόσημα», δήλωνε η ίδια.

Αντίθετα με τα όσα πίστευε, όμως, η 44χρονη γυναίκα από το Τέξας παραμένει ακόμα και σήμερα αδύναμη, πονάει και υποφέρει από καταστάσεις τις οποίες οι γιατροί εξακολουθούν να μη μπορούν να θεραπεύσουν.

«Δεν ένιωσα καλύτερα. Αυτό είναι που λείπει από την συζήτηση για την COVID-19.

»Από τη μία ακούμε για ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα ή τα έχουν για 1-2 εβδομάδες και από την άλλη για ανθρώπους που βρίσκονται σε αναπνευστήρες ή πεθαίνουν.

»Δεν μιλάει κανείς για αυτούς που βρίσκονται ανάμεσα στις δύο αυτές καταστάσεις», αναφέρει η Crumbley.

Η κατάσταση αυτή αποκαλείται πλέον «μακρά COVID-19» και οι γιατροί προσπαθούν ακόμη να την εξηγήσουν.

 «Η αρχική σκέψη ήταν ότι θα θεραπεύσουμε έναν ιό, η πιο κοινή εκδήλωση του οποίου είναι από το αναπνευστικό.

 »Μάθαμε, όμως, αρκετά νωρίς ότι πρόκειται για πολυσυστημική νόσο με πολλαπλά στάδια.

 »Ο ιός όχι μόνο έχει άμεση επίπτωση στο ανθρώπινο σώμα, αλλά αλλάζει και τον τρόπο που συμπεριφέρεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

»Για τον λόγο αυτό δεν γνωρίζουμε ακόμα τις μακροπρόθεσμες συνέπειες», επισημαίνει ο Δρ. Uriel Sandkovsky, λοιμωξιολόγος στο Baylor Scott & White Health του Dallas.

 Το σημαντικότερο σε αυτές τις ανησυχίες είναι οι εμμένουσες επιπτώσεις στην καρδιά και τους πνεύμονες και οι κίνδυνοι της φλεγμονής, που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παθήσεις.

 Η διάρκεια της «μακράς COVID-19» παραμένει ασαφής.

 Μια μικρή μελέτη από την Ιταλία που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο JAMA έδειξε ότι το 87% των ασθενών που έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την ανάρρωση παρουσίαζαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα δύο μήνες αργότερα.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τον Ιούλιο έδειξε ότι στο 35% των ερωτηθέντων που βγήκαν θετικοί στον κορωνοϊό και εμφάνισαν συμπτώματα αλλά δεν νοσηλεύτηκαν, η υγεία τους δεν επέστρεψε στην κατάσταση που βρισκόταν πριν νοσήσουν από κορωνοϊό.

Μια επικαιροποίηση στοιχείων τον Νοέμβριο από το CDC ανέφερε ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της COVID-19 μπορεί να ποικίλλουν από τον πόνο, την κόπωση και τη δυσκολία στην αναπνοή μέχρι την καρδιακή φλεγμονή, τα προβλήματα μνήμης και την κατάθλιψη.

Από την πλευρά του ο γιατρός Sandkovsky, που δεν ενεπλάκη στη θεραπεία της Crumbley, δήλωσε ότι ακόμα κι αν ένα εμβόλιο είναι επιτυχές, οι ερευνητές θα πρέπει να αναπτύξουν καλύτερες θεραπείες και να παρακολουθήσουν τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της COVID-19, όπως η μελέτη-ορόσημο Framingham Heart Study παρακολούθησε θέματα για επτά δεκαετίες και αποκάλυψε πολλά για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Προς το παρόν, και μέχρι ένα εμβόλιο να γίνει διαθέσιμο σε όλους, ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της νόσου είναι η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και η διατήρηση απόστασης τουλάχιστον δύο μέτρων από τους γύρω σας είναι να φοράτε μάσκα, να πλένετε τα χέρια σας και να μένετε τουλάχιστον έξι πόδια μακριά από άτομα εκτός του νοικοκυριού σας.

 

 

Αναδημοσίευση: cnn.gr και tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου