Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Κυρώσεις στη Ρωσία: Μπορεί η Δύση να παραμείνει ενωμένη υπό το βάρος των οικονομικών πιέσεων;

Μπορούν οι δυτικές δυνάμεις να παραμείνουν ενωμένες ενώπιον ενός παρατεταμένου πολέμου, με συντριπτικές συνέπειες για την οικονομία τους; Οι οικονομικές επιπτώσεις θα έλεγα, όπως λέω στον τίτλο, είναι κυρίως λόγω των Κυρώσεων στην Ρωσία. Ενώ το ρούβλι είναι το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.

• • •

Αν και η Δύση συνασπίστηκε πιο άμεσα από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς η κατάσταση μετατρέπεται σε μια παρατεταμένη σύγκρουση, που θα μπορούσε να κρατήσει μήνες ή ακόμη και χρόνια, δοκιμάζοντας τη θέληση των δυτικών κρατών, ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι αναρωτιούνται αν το αυξανόμενο οικονομικό κόστος θα καταλήξει να διαβρώνει σταδιακά όλη αυτή την αλληλεγγύη.

Τουλάχιστον, έτσι εκτιμούν σε πρόσφατη ανάλυσή τους οι Times της Νέας Υόρκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι μέχρι στιγμής ρωγμές παραμένουν επιφανειακές. Για παράδειγμα, τέτοιες είναι η ουγγρική άρνηση στο ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η νευρικότητα του Παρισιού απέναντι στον επιθετικό στόχο της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποδυναμώσει στρατιωτικά τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πόυτιν, αλλά και η επίρριψη ευθυνών από τον Μπάιντεν στον Πούτιν για την εκτίναξη των τιμών τροφίμων και καυσίμων.

Πέρα από τις εντάσεις αυτές, η αμερικανική εφημερίδα στέκεται και στα περαιτέρω σημάδια εντεινόμενης «αλληλεγγύης». Τέτοια, σύμφωνα με την ανάλυσή της, είναι η προσέγγιση της Σουηδίας και της Φινλανδίας με το ΝΑΤΟ και οι εγγυήσεις ασφαλείας που προσέφερε στις δυο χώρες η Βρετανία απέναντι στη ρωσική απειλή. Στη Ουάσινγκτον, πακέτο στήριξης για την Ουκρανία, σχεδόν $40 δισεκατομμυρίων, εγκρίθηκε με 368 ψήφους έναντι 57.

 

Όλο και πιο έντονες οι επιπτώσεις στη Δύση

Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία ήδη μετρά 76 ημέρες. Καθώς οι μάχες συνεχίζονται, οι επιπτώσεις τους στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τους αγωγούς ενέργειας και τις αγροτικές σοδειές θα γίνονται ολοένα και πιο αισθητές, τόσο στα πρατήρια καυσίμων όσο και στα σουπερμάρκετ.

Ο Πούτιν, υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί, εκτιμά ότι η Δύση θα εξαντληθεί πριν τη Ρωσία, από μια παρατεταμένη σύγκρουση στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς, ιδίως αν το τίμημα της δυτικής υποστήριξης στην Ουκρανία έρθει με τη μορφή ολοένα και υψηλότερου πληθωρισμού, ενεργειακής επισφάλειας, καταπονημένων δημόσιων ταμείων και εξαντλημένων πληθυσμών.

Η διευθύντρια μυστικών πληροφοριών του Τζο Μπάιντεν, Αβρίλ Χάινες, εξέφρασε ακριβώς αυτές τις αμφιβολίες την Τρίτη, προειδοποιώντας τους γερουσιαστές ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται για μια μακροχρόνια πολιορκία και «πιθανώς ποντάρει στη σταδιακή αποδυνάμωση της θέλησης ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς οι ελλείψεις τροφίμων, ο πληθωρισμός και οι ενεργειακές ελλείψεις θα επιδεινώνονται».

 «Ανησυχώ για την εξάντληση της Δύσης», σημείωσε στους Times ο Μάικλ Μακφόλ, πρώην Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία, «και για αυτό οι ηγέτες του ελεύθερου κόσμου πρέπει τώρα να κάνουν περισσότερα για να επισπεύσουν το τέλος του πολέμου».

 

Το παράδειγμα της Ουγγαρίας

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν, που διατηρεί θερμές σχέσεις με τον Πούτιν και τεταμένες με τις Βρυξέλλες, ήταν η αιτία που οι ελπίδες ενότητας ναυάγησαν, αφού μπλόκαρε το τελευταίο μέτρο, υποστηρίζοντας ότι ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα ήταν αντίστοιχο «ατομικής βόμβας» για την ουγγρική οικονομία.

Ο Όρμπαν συνέχισε να αντιστέκεται, ακόμη και όταν απέσπασε υποχωρήσεις για μεγαλύτερη προθεσμία για τον απογαλακτισμό της Ουγγαρίας από το ρωσικό πετρέλαιο και παρά τις επίμονες πιέσεις άλλων ηγετών. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, μετέβη στη Βουδαπέστη για να προσπαθήσει να τον πείσει, ενώ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον κάλεσε στο τηλέφωνο.

«Θα υποστηρίξουμε αυτή την πρόταση μόνο αν οι Βρυξέλλες προτείνουν μια λύση για το πρόβλημα που δημιούργησαν», είπε από την πλευρά του ο ούγγρος υπουργός εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, προσθέτοντας ότι ο εκσυγχρονισμός του ενεργειακού τομέα της Ουγγαρίας θα απαιτούσε «πολλά, μα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ».

 

Οι δυσκολίες του Μπάιντεν

οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, που εκτινάσσονται ακόμη περισσότερο εξαιτίας του πολέμου, αποτελούν σημαντική απειλή για τον Μπάιντεν. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Η υπουργός οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «ανησυχεί πάρα πολύ για τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων», προσθέτοντας ότι 275 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν.

«Ο πόλεμος του Πούτιν έχει αποκόψει κρίσιμες πηγές τροφίμων», δήλωσε ο Μπάιντεν σε αγρότες στο Ιλινόις. «Οι γεωργοί μας βοηθούν και στα δυο μέτωπα, μειώνοντας τις τιμές των τροφίμων στη χώρα και αυξάνοντας την παραγωγή για να ταΐσουν τον πλανήτη που το έχει ανάγκη».

Μένει να φανεί αν οι ΗΠΑ μπορούν να αυξήσουν επαρκώς την παραγωγή τους ώστε να μειώσουν τις ελλείψεις. Όμως η επίσκεψη στο αγρόκτημα ήρθε τη στιγμή που ο Μπάιντεν, υπό την πίεση του πιο ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού εδώ και 40 χρόνια, επιχειρούσε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την ακρίβεια.

 

Γαλλικές διαφωνίες

Για ορισμένους Ευρωπαίους, οι ΗΠΑ ενδέχεται να το παρατραβάνε. Γάλλοι διπλωμάτες, με δεσμούς με τον Μακρόν, ουσιαστικά είπαν ότι στρατηγική των ΗΠΑ είναι να εξοπλίζει την Ουκρανία σαν αστακό και να διατηρήσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας επ’ αόριστον. Η Γαλλία, συμπλήρωσαν μιλώντας στους Times, θέλει να ασκήσει πιέσεις για διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι απειλές για τη δυτική ενότητα είναι μικρότερες από ό,τι δείχνουν. Οι κινήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δείχνουν, σύμφωνα με τους Times, ότι η συμμαχία όχι μόνο συσπειρώνεται, αλλά και βιώνει μια μετατόπιση του κέντρου βάρους της προς τα ανατολικά.

 

Σαρώνει το ρούβλι

Το ρωσικό ρούβλι έχει επισκιάσει 31 κύρια νομίσματα σε ανάπτυξη από τις αρχές του 2022, καθιστώντας το, ως το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, ανέφερε το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ρούβλι έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ κατά περισσότερο από 11% από την αρχή του έτους. Στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου έχει παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, της τάξης του 12% μέχρι στιγμής.

Η συναλλαγματική ισοτιμία μειώθηκε στα 63 ρούβλια έναντι του δολαρίου  – η ισχυρότερη από τον Φεβρουάριο του 2020 και στα 65 ρούβλια έναντι του ευρώ – η ισχυρότερη των τελευταίων πέντε ετών.

Το ρούβλι είχε πέσει σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ τον Μάρτιο, αφότου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ωστόσο, το ρωσικό νόμισμα άρχισε να ενισχύεται δραματικά μετά την εισαγωγή μιας σειράς μέτρων στήριξης από τη ρωσική κυβέρνηση και έκτοτε βρίσκεται σε άνοδο.

Εκτός από την εισαγωγή προσωρινών κεφαλαιακών ελέγχων, το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών υποχρέωσε τους Ρώσους εξαγωγείς να πουλήσουν το 80% των κερδών τους σε ξένο συνάλλαγμα.

Η εισαγωγή ενός μηχανισμού με βάση το ρούβλι για τις πληρωμές εξαγωγών φυσικού αερίου βοήθησε επίσης στη σταθεροποίηση του νομίσματος, αυξάνοντας την προσφορά στην αγορά και ενισχύοντας τη ζήτηση του ρουβλίου.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι ειδικοί τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, λένε ότι «το ράλι ανόδου δεν είναι αξιόπιστο καθώς πολλά καταστήματα συναλλάγματος σταμάτησαν να συναλλάσσονται με το ρούβλι με το σκεπτικό ότι η αξία του που φαίνεται στις οθόνες δεν είναι η τιμή στην οποία μπορεί να διαπραγματευτεί στον πραγματικό κόσμο».

 

 

Πηγές: ot.gr  και newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου