Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Δροσουλίτες: Ένα μεταφυσικό φαινόμενο στην Κρήτη

Στη νότια Κρήτη και συγκεκριμένα στο Φραγκοκάστελλο, στη περιοχή των Σφακίων, παρατηρείται κάθε χρόνο το φαινόμενο των Δροσουλιτών. Πρόκειται, ουσιαστικά, για κινούμενες σκιές που παρατηρούνται στον κάμπο του Φραγκοκάστελλου. Οι μορφές αυτές ξεκινάνε από την ερειπωμένη εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους και φτάνουν προελαύνοντας ως την θάλασσα.

Κάθε χρόνο στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος, εμφανίζονται στη θέση Θυμέ Κάμπος οι Δροσουλίτες. Λέγεται πως οι σκιές αντιπροσωπεύουν μια στρατιά από νεκρούς πολεμιστές, η οποία προελαύνει από το Φραγκοκάστελλο προς τη θάλασσα. Ονομάστηκαν Δροσουλίτες, διότι εμφανίζονται μόνο με τη δροσιά της αυγής.

Αν βρεθείτε στα Σφακιά τέτοια εποχή, τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου,  κάντε μια βόλτα στα Σφακιά. Που ξέρετε; Μπορεί να συναντήσετε κι εσείς τους Δροσουλίτες!…

• • •

Η εποχή που παρατηρείται το φαινόμενο συμπίπτει χρονικά με την εποχή που διεξήχθη η πολύνεκρη μάχη του ελληνικού σώματος εναντίον των Οθωμανών. Στις 17 Μαΐου 1828, το ελληνικό σώμα με επικεφαλής τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη ηττάται από τον Μουσταφά Ναϊλή Πασά.

Οι ντόπιοι λένε πως, οι σκιές που εμφανίζονται κάθε χρόνο στο Φραγκοκάστελλο (φωτο), είναι τα φαντάσματα των στρατιωτών του Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Αξίζει να σημειωθεί πως, και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ναζιστική περίπολος άνοιξε πυρ εναντίον αυτών των σκιών νομίζοντας πως πρόκειται για αντάρτες.

Σύμφωνα με την παράδοση οι ψυχές εκείνων που έπεσαν στη μάχη και έμειναν άθαφτοι παραμένουν στον τόπο όπου σκοτώθηκαν. Κάπως έτσι μερικά χρόνια αργότερα από εκείνη τη φοβερή μάχη, λίγο μετά τα μέσα του Μάη, κάποιοι βοσκοί έκπληκτοι είδαν πάνω από την ερειπωμένη Μονή του Αγίου Χαραλάμπους μια ολόκληρη στρατιά από ένοπλες (ακόμα και έφιππες) σκιές να προελαύνουν προς το Φραγκοκάστελλο και από εκεί στη θάλασσα, όπου και χάθηκαν.

 

Η ιστορία του Χατζημιχάλη Νταλιάνη

Περί τα τέλη του 1827, ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης καλείται στην Κρήτη με σκοπό να αναλάβει την ηγεσία της επανάστασης. Όντας ενεργό μέλος της Φιλικής Εταιρείας, δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Η επανάσταση στην Κρήτη ξεκίνησε από τα Σφακιά με πολλές επιτυχίες. Ο Χατζημιχάλης οργάνωσε ένα αξιόμαχο σώμα, αποτελούμενο από 100 ιππείς και 500 πεζούς. Η άφιξη του στην Κρήτη ανέβασε το ηθικό των ντόπιων επαναστατών.

Οι επιτυχίες του Χατζημιχάλη εξόργισαν τον Μουσταφά Ναϊλή Πασά, ο οποίος του έστειλε τελεσίγραφο. Απαιτούσε ο Χατζημιχάλης να εγκαταλείψει την Κρήτη μέσα σε δέκα μέρες. Παράλληλα προτρέπει τους Κρήτες να πολεμήσουν στο πλάι του “ξένου” και να του τον παραδώσουν. Ο Χατζημιχάλης, έπειτα από πολλές νίκες, καταλαμβάνει το Φραγκοκάστελλο και οργανώνει τρεις προμαχώνες. Αποφάσισε να δώσει εκεί την κρίσιμη μάχη εναντίον του Μουσταφά. Πιθανότατα υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του καθώς δεν άκουσε τους Κρήτες που τον συμβούλεψαν να ανέβει στα βουνά.

Το ξημέρωμα της 18ης Μαΐου ξεκινά η επίθεση, με τον στρατό του Μουσταφά να αριθμεί γύρω στους 8.000 πεζούς, 400 ιππείς και έξι κανόνια. Η μάχη ήταν άνιση. Όσοι στρατιώτες βρίσκονταν στον προμαχώνα σκοτώθηκαν σχεδόν αμέσως. Ακολουθεί δεύτερη σκληρή και εξίσου άνιση μάχη στην είσοδο του κάστρου. Λέγεται πως η πύλη “έφραξε” από τα πτώματα και των δυο πλευρών.

 

Δροσουλίτες & επιστημονικές εξηγήσεις

Το 1928, ο δισέγγονος του Χατζημιχάλη, στρατηγός Χρήστος Νταλιάνης απευθύνθηκε στην Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών ζητώντας την διερεύνηση και επεξήγηση του φαινομένου. Κάποιοι μίλησαν για διάθλαση του φωτός, κάτι ανάλογο δηλαδή με το ουράνιο τόξο.

 Μια άλλη εξήγηση κάνει λόγο για οφθαλμαπάτη που προκαλείται από την εξάτμιση της πρωινής δροσιάς. Η εξάτμιση δημιουργεί μια ελαφριά ομίχλη, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί διάφορες φιγούρες. Κάποιοι επιστήμονες κατατάσσουν τους Δροσουλίτες στα φαινόμενα του “ανώτερου αντικατοπτρισμού” ή αλλιώς fata morgana, υποθέτοντας ότι οι σκιές ανήκουν σε στρατιώτες που γυμνάζονται στις ακτές της Λιβύης απέναντι από τα Σφακιά.

Σε άλλη ερμηνεία γίνεται λόγος για ένα “απόκρυφο ψυχικό φαινόμενο”, μια μορφή διοράσεως (clairvoyance), το οποίο παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες με ανάλογες εμφανίσεις στρατευμάτων σε σκιές, όπως παραδείγματος χάρη στη Σκωτία. Χαρακτηριστική αναφορά ήταν αυτή του Ηροδότου, ο οποίος έγραψε ότι στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, αφού προηγήθηκε “φως μέγα” παρουσιάστηκαν “φαντάσματα και είδωλα ένοπλων ανδρών”. Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη μάχη του Mons του Βελγίου εμφανίστηκαν ανθρώπινες σκιές πάνω από τους στρατιώτες. Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίστηκε ως “Φαινόμενο των Αγγέλων του Mons”.

 

 

Αναδημοσίευση maxmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου